Kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarında telerehabilitasyonun etkinliğine dair hasta algısının araştırılması
Investigation of patient perception regarding the effectiveness of telerehabilitation in chronic musculoskeletal disorders
  1. Tez No: 1011834
  2. Yazar: SINA TABRIZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMER ÜNAL EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, Hasta Algısı, Kronik İskelet-Kas Hastalıkları, Rehabilitasyon, Physiotherapy, Patient Perception, Chronic Musculoskeletal Disorders, Rehabilitation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kronik kas-iskelet hastalıklarında telerehabilitasyonun etkinliği üzerine hasta algısını incelemektir. Araştırmanın evrenini, Türkiye genelinde telerehabilitasyon hizmeti alan 18 yaş ve üzeri kronik kas-iskelet bozukluğu olan bireyler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında“Telerehabilitasyon kullanılabilirlik Anketi (TKA)”ve“Tele-Tıp Memnuniyet Anketi (TTMA)”kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Pearson Korelasyon Katsayısı ve Adımsal (Stepwise) Regresyon analizi yöntemleriyle analiz edilmiştir. Bulgular, kronik kas-iskelet hastalıklarında hastaların telerehabilitasyonun etkinliğine ilişkin algıları (fayda, kullanım kolaylığı ve öğrenilebilirlik, arayüz kalitesi, etkileşim kalitesi, güvenilirlik, memnuniyet ve gelecekte kullanım isteği) arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (p<0.05). Yapılan adım adım regresyon analizi sonucunda; fayda, kullanım kolaylığı, arayüz kalitesi ve güvenilirlik değişkenlerinin hasta algısındaki değişimin %99,6'sını (R2=0,996) açıklayan güçlü yordayıcılar olduğu saptanmıştır . Sonuç olarak, telerehabilitasyonun en güçlü avantajının, öğrenilen stratejilerin doğrudan günlük yaşam aktivitelerine entegrasyonu olduğu söylenebilir. Hasta kendi gerçek ortamında eğitim alıp egzersiz yaptığı için, öğrenilenlerin gerçek fonksiyonel durumlara transferi otomatik olarak ve daha yüksek verimlilikle gerçekleşmektedir. Bu mekanizma, sonuçların kalıcılığını garanti altına almakta ve yaralanmaların nüksetmesini önlemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine patient perception regarding the effectiveness of telerehabilitation in chronic musculoskeletal disorders. The population of the study consists of individuals aged 18 and older with chronic musculoskeletal disorders who receive telerehabilitation services across Turkey. The“Telehealth Usability Questionnaire (TUQ)”and the“Telemedicine Satisfaction Questionnaire (TSQ)”were utilized for data collection. The obtained data were analyzed using Pearson Correlation Coefficient and Stepwise Regression analysis methods. The findings demonstrated a positive and significant relationship (p<0.05) among patients' perceptions of telerehabilitation effectiveness (usefulness, ease of use and learnability, interface quality, interaction quality, reliability, satisfaction, and future intention to use) in chronic musculoskeletal diseases. As a result of the stepwise regression analysis, it was determined that the variables of usefulness, ease of use, interface quality, and reliability are strong predictors, explaining 99.6% (R2=0.996) of the variance in patient perception. In conclusion, it can be stated that the strongest advantage of telerehabilitation is the direct integration of learned strategies into activities of daily living. Since the patient receives training and performs exercises in their own real-world environment, the transfer of what is learned to actual functional situations occurs automatically and with higher efficiency. This mechanism guarantees the permanence of results and prevents the recurrence of injuries.