Lumbal disk hernisi olan bireylerde konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan telerehabilitasyonun ağrı, uyku düzeni ve yaşam kalitesi üzerine etkileri
The effects of telerehabilitation in addition to conventional treatment on pain, sleep patterns, and quality of life in individuals with lumbar disc herniation
- Tez No: 963331
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Telerehabilitasyon, lumbal disk hernisi, ağrı değerlendirmesi, uyku düzeni, yaşam kalitesi, Telerehabilitation, lumbar disc herniation, pain assessment, sleep quality, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde telerehabilitasyon uygulamaları, kronik kas-iskelet sistemi hastalıklarının yönetiminde giderek daha fazla tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, lumbal disk hernisi (LDH) tanısı almış bireylerde konvansiyonel tedaviye ek olarak uygulanan telerehabilitasyon programının ağrı, uyku kalitesi ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışmaya LDH tanısı almış 30 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcılar randomize olarak iki gruba ayrılmıştır: müdahale grubu (telerehabilitasyon + konvansiyonel tedavi; n=15) ve kontrol grubu (yalnızca konvansiyonel tedavi; n=15). Her iki gruba 6 hafta süresince uygulanan tedavi protokolleri öncesinde ve sonrasında değerlendirme yapılmıştır. Ağrı düzeyi Visüel Analog Skala (VAS), uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PSQI) ve yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Her iki grupta da tedavi sonrası VAS skorlarında anlamlı azalma gözlemlenmiştir (p = 0.001); bu azalma telerehabilitasyon grubunda daha belirgindi (ΔVAS: -4.60 vs. -3.40, p = 0.004). PSQI skorlarında yalnızca telerehabilitasyon grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme saptanmıştır (p = 0.014). SF-36 sonuçları telerehabilitasyon grubunda fiziksel işlevsellik (PF), fiziksel rol güçlüğü (RP), ağrı (BP), genel sağlık (GH), canlılık (VT) ve sosyal işlevsellik (SF) alt boyutlarında anlamlı gelişmeler olduğunu göstermiştir (p < 0.05). Duygusal rol güçlüğü (RE) ve zihinsel sağlık (MH) alanlarında anlamlılık saptanmamıştır (p > 0.05). Sonuç olarak, telerehabilitasyon uygulaması LDH'li bireylerde ağrıyı azaltmada ve yaşam kalitesinin özellikle fiziksel ve sosyal bileşenlerini artırmada etkili bir yöntem olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, uyku kalitesinde de iyileşme sağlaması nedeniyle multidisipliner tedavi yaklaşımlarına önemli bir katkı sunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, telerehabilitation applications are increasingly preferred in the management of chronic musculoskeletal disorders. The aim of this study was to investigate the effects of a telerehabilitation program, applied in addition to conventional treatment, on pain, sleep quality, and quality of life in individuals diagnosed with lumbar disc herniation (LDH). A total of 30 volunteer participants diagnosed with LDH were included in the study. Participants were randomly assigned to two groups: the intervention group (telerehabilitation + conventional treatment; n=15) and the control group (conventional treatment only; n=15). Both groups received a 6-week treatment protocol and were evaluated before and after the intervention. Pain level was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), sleep quality was measured with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and quality of life was evaluated using the SF-36 Health Survey. In both groups, a significant reduction in post-treatment VAS scores was observed (p = 0.001); however, this reduction was more pronounced in the telerehabilitation group (ΔVAS: -4.60 vs. -3.40, p = 0.004). A statistically significant improvement in PSQI scores was found only in the telerehabilitation group (p = 0.014). SF-36 results demonstrated significant improvements in the telerehabilitation group in the subscales of physical functioning (PF), role limitations due to physical health (RP), bodily pain (BP), general health (GH), vitality (VT), and social functioning (SF) (p < 0.05). No significant changes were detected in role limitations due to emotional problems (RE) and mental health (MH) (p > 0.05). In conclusion, telerehabilitation was found to be an effective method for reducing pain and improving the physical and social components of quality of life in individuals with LDH. Furthermore, improvements in sleep quality suggest that telerehabilitation may contribute meaningfully to multidisciplinary treatment approaches.