Kan basıncı durumuna göre subklinik kardiyak hasarın çok yönlü değerlendirilmesi
Multimodal evaluation of subclinical cardiac damage according to blood pressure status
- Tez No: 1011864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ambulatuvar Kan Basıncı İzlemi, Ekokardiyografi, Hipertansiyon, Sirkadiyen Ritim, Sol Ventrikül Disfonksiyonu, Ambulatory Blood Pressure Monitoring, Echocardiography, Hypertension, Circadian Rhythm, Left Ventricular Dysfunction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Genç erişkin popülasyonda farklı kan basıncı durumlarına sahip bireylerde subklinik kardiyak hedef organ hasarını çok yönlü olarak değerlendirmek; ayrıca ambulatuvar kan basıncı monitörizasyonu (AKBM) parametreleri arasında sol ventrikül global longitudinal strain (LVGLS) bozulmasını öngörmede en güçlü belirleyiciyi saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel, kesitsel tasarımdaki bu çalışmaya, propensity skor eşleştirmesi sonrası yaş ve cinsiyet açısından dengelenmiş 76 genç erişkin alındı: normotansif non-dipper (n=38) ve yeni tanı esansiyel hipertansiyon (n=38). Tüm katılımcılara 24 saatlik AKBM, konvansiyonel ve doku Doppler ekokardiyografi, iki boyutlu speckle tracking ile LVGLS ve miyokardiyal iş analizi uygulandı. Bozulmuş LVGLS, > −%18 olarak tanımlandı. Bulgular: Hipertansiyon grubunda LVGLS, normotansif non-dipper gruba kıyasla anlamlı derecede daha bozuk bulundu (−%17,8 ± 2,6 vs −%19,1 ± 2,4; p = 0,018) ve grup ortalaması −%18 eşiğinin altına indi. Sol atriyum pre-A hacmi hipertansiyon grubunda daha yüksekti (p = 0,028). Çok değişkenli lineer regresyon analizinde cinsiyet, gündüz diyastolik KB, gece diyastolik KB ve diyastolik gece/gündüz KB oranı LVGLS ile bağımsız ilişkili çıktı. ROC analizinde diyastolik gece/gündüz KB oranı bozulmuş LVGLS'yi ayırt etmede en yüksek performansı gösterdi (AUC = 0,68); mutlak gündüz ve gece diyastolik KB değerlerinin AUC'leri 0,50'nin altında kaldı ve DeLong testi ile oran parametresinin üstünlüğü anlamlı bulundu (p = 0,010 ve p = 0,004). Sonuç: Genç erişkinlerde diyastolik gece/gündüz kan basıncı oranı, mutlak diyastolik kan basıncı değerlerine göre subklinik sol ventrikül sistolik disfonksiyonunu öngörmede daha duyarlı bir AKBM parametresidir. Normotansif non-dipper bireylerde kardiyak fonksiyonun görece korunmuş bulunması, bu paternin genç erişkinlerde tek başına yüksek kardiyovasküler risk belirteci olarak kabul edilmemesi gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate subclinical cardiac target organ damage in young adults with different blood pressure phenotypes using a multimodal approach, and to identify the ambulatory blood pressure monitoring (ABPM) parameter with the strongest discriminative value for impaired left ventricular global longitudinal strain (LVGLS). Materials and Methods: In this single-center, observational, cross-sectional study, 76 young adults matched for age and sex via propensity score matching were included: normotensive non-dippers (n=38) and newly diagnosed essential hypertensives (n=38). All participants underwent 24-hour ABPM, conventional and tissue Doppler echocardiography, two-dimensional speckle-tracking LVGLS, and myocardial work analysis. Impaired LVGLS was defined as > −18%. Results: LVGLS was significantly more impaired in the hypertension group than in the normotensive non-dipper group (−17.8 ± 2.6% vs −19.1 ± 2.4%; p = 0.018), with the hypertensive group mean falling below the −18% reference threshold. Left atrial pre-A volume was higher in the hypertension group (p = 0.028). In multivariable linear regression, sex, daytime diastolic BP, nighttime diastolic BP, and the diastolic night/day BP ratio were independently associated with LVGLS. On ROC analysis, the diastolic night/day BP ratio showed the highest discriminative performance for impaired LVGLS (AUC = 0.68), whereas absolute daytime and nighttime diastolic BP values had AUCs below 0.50; DeLong test confirmed the ratio's superiority (p = 0.010 and p = 0.004, respectively). Conclusion: In young adults, the diastolic night/day blood pressure ratio is a more sensitive ABPM parameter than absolute diastolic BP values for predicting subclinical left ventricular systolic dysfunction. The relatively preserved cardiac function in normotensive non-dippers suggests that this pattern should not be considered a high cardiovascular risk marker on its own in young adults.