Sabit protetik diş tedavisinde kullanılan ölçü materyalleri ve farklı ölçü yöntemleriyle elde edilen modellerin boyutsal doğruluğunun dijital ortamda karşılaştırılması
Digital comparison of dimensional accuracy of models obtained using different impression materials and techniques in fixed prosthodontics
  1. Tez No: 1011867
  2. Yazar: ŞEYMA NUR ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLGİ TOSUN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: boyutsal doğruluk, polivinil siloksan, 3 boyutlu analiz, dimensional accuracy, polyvinyl siloxane, 3-dimensional analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mevcut in-vitro çalışmanın amacı; sabit protetik diş tedavilerinde kullanılan farklı elastomerik ölçü materyalleri (ilave tipi silikon/PVS, kondansasyon tipi silikon/KTS, polieter/PE) ile farklı ölçü tekniklerinin (tek fazlı, çift faz-tek aşamalı, çift faz-iki aşamalı), elde edilen modellerin 3 boyutlu (3B) boyutsal doğruluğu (gerçeklik ve kesinlik) üzerindeki etkilerini ileri metroloji yazılımı kullanılarak kantitatif olarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmamızda, prepare edilmiş bir premolar dişi taklit eden referans model kullanılmıştır. Farklı elastomerik ölçü materyalleri ve ölçü tekniği kombinasyonları ile toplam altı deney grubu (n=12) oluşturulmuştur. Elde edilen fiziksel ölçüler, laboratuvar tipi tarayıcı (3Shape E4) ile dijital ortama aktarılmıştır. Elde edilen veriler, Geomagic Control X yazılımında“en iyi uyum (best-fit)”algoritmasıyla çakıştırılmış; boyutsal sapmalar ISO 5725 standartlarına uygun şekilde gerçeklik (trueness) ve kesinlik (precision) açısından Kök Ortalama Kare (RMS) değerleri üzerinden hesaplanmıştır. Bulgular: Analiz sonuçları hem ölçü materyalinin hem de uygulanan ölçü tekniğin modellerin boyutsal doğruluğunu istatistiksel olarak ileri düzeyde etkilediğini göstermiştir (p=0,001). Gerçeklik (trueness) parametresinde en başarılı sonuç 23,50±3,07 μm hata ortalaması ile PVS-2 grubunda elde edilirken; kesinlik (precision) parametresinde en yüksek performans 17,38±5,00 μm ile PE-M grubunda saptanmıştır. Kondansasyon tipi silikon (KTS) gruplarının ise her iki parametrede de en yüksek hata paylarını (KTS-1: 38,52±5,46 μm) sergilediği görülmüştür. Sonuç: Bulgularımız, materyal ve teknik tercihinin 3B model doğruluğunda kritik bir rol oynadığını kanıtlamaktadır. Çift faz-iki aşamalı PVS maksimum gerçeklik sunarken, tek fazlı PE en yüksek kesinliği sağlamıştır. Yan ürün salınımı nedeniyle KTS en riskli grup olarak belirlenmesine rağmen, test edilen tüm yöntemlerdeki sapmaların, sabit protetik restorasyonlar için klinik olarak kabul edilebilir maksimum marjinal tolerans sınırının (120 μm) altında kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the present in vitro study was to quantitatively evaluate the effects of different elastomeric impression materials (addition silicone/PVS, condensation silicone/CS, polyether/PE) and impression techniques (monophase, one-step dual-phase, two-step dual-phase) used in fixed prosthodontics on the 3-dimensional (3D) dimensional accuracy (trueness and precision) of the resulting models, using advanced metrology software. Method: A reference model simulating a prepared premolar tooth was used in the study. A total of six experimental groups (n=12) were created using combinations of different elastomeric impression materials and impression techniques. The obtained physical impressions were digitized using a laboratory-grade scanner (3Shape E4). The acquired data were superimposed using the“best-fit”algorithm in Geomagic Control X software; dimensional deviations were calculated through Root Mean Square (RMS) values for trueness and precision in accordance with ISO 5725 standards. Results:The analysis results demonstrated that both the impression material and the applied impression technique had a highly significant statistical effect on the dimensional accuracy of the models (p=0.001). In the trueness parameter, the most successful result was obtained in the PVS-2 group with a mean error of 23.50±3.07 μm, while the highest performance in the precision parameter was recorded in the PE-M group with 17.38±5.00 μm. Condensation silicone (CS) groups exhibited the highest error margins in both parameters (CS-1: 38.52±5.46 μm). Conclusion: Our findings prove that the choice of material and technique plays a critical role in 3D model accuracy. The two-step dual-phase PVS provided maximum trueness, whereas the monophase PE ensured the highest precision. Although CS was identified as the riskiest group due to by-product release, the deviations in all tested methods remained safely below the maximum clinically acceptable marginal tolerance limit (120 μm) for fixed prosthodontic restorations.