Yaşlı bireylerde ince motor becerilerin kognisyon ve yürütücü işlevler üzerine etkisi
The effect of fine motor skills on cognition and executive functions in older adults
  1. Tez No: 1011874
  2. Yazar: ASLI GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE KARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Biliş, Bilişsel işlevler, Geriatri, Yönetici işlevler, İnce motor becerileri, Cognition, Cognitive functions, Geriatrics, Executive functions, Fine motor skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ince motor becerilerin kognisyon ve yürütücü işlevler ile arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. İnce motor becerilerin kas-iskelet sistemiyle ilişkili olmakla birlikte, kognitif süreçlerle de ilişkili olduğu bilinmektedir. Kognitif parametreler ve yürütücü işlevler günlük yaşam aktivitelerinde rutin dışı durumlarda rol oynamaktadır. Ancak ince motor becerilerin kognisyon ve yürütücü işlevler üzerine etkisini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Araştırmaya 60 yaş üzeri 30 birey dahil edildi. Katılımcıların ince motor becerileri Jebsen Taylor El Fonksiyon Testi (JTEFT) ile değerlendirildi; kognisyon ve yürütücü işlev becerileri Mini Mental Durum Testi (MMDT) ve İz Sürme Testi (İST) ile ölçüldü. Veriler IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılarak analiz edildi. JTEFT alt parametrelerinin karşılaştırılmasında, normal dağılım varsayımlarının sağlanması üzerine bağımsız örneklem t-testi kullanıldı. Değişkenler arası ilişkileri incelemek amacıyla Pearson korelasyon analizi uygulandı ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Sonuçlara göre, dominant ekstremite nondominant ekstremiteye kıyasla tüm JTEFT alt parametrelerinde anlamlı derecede üstün performans gösterdi. JTEFT alt parametrelerinde özellikle yazı yazma görevinde dominant el (13,63±4,31 sn) nondominant ele (36,62±7,95 sn) göre belirgin şekilde daha hızlı bulundu (p=0,0001). MMDT ortalaması 27,13±1,55 olup, katılımcıların kognitif fonksiyonlarının iyi düzeyde olduğunu gösterdi. Yaş ile MMDT arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı (r=-0,555; p=0,001). Nondominant el yazı yazma süresi ile MMDT arasında güçlü negatif korelasyon bulundu (r=-0,627; p=0,0001). Dominant el yazı yazma performansı İST-A (r=0,531; p=0,003) ve İST-B (r=0,503; p=0,005) ile anlamlı pozitif korelasyon gösterdi. Bu bulgular, yaşlı bireylerde ince motor becerilerin kognitif fonksiyonlar ve yürütücü işlevlerle yakın ilişkili olduğunu göstermektedir. El dominansının ince motor performans üzerinde belirleyici etkisi bulunmakta, kognitif performansın azalması ise ince motor hızda yavaşlama ile ilişkilendirilmektedir. Çalışma, yaşlı bireylere yönelik rehabilitasyon programlarında hem kognitif hem de ince motor becerileri hedefleyen bütüncül yaklaşımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of fine motor skills on cognition and executive functions. Although fine motor skills are associated with the musculoskeletal system, they are also known to be related to cognitive processes. Cognitive parameters and executive functions play a role in non-routine situations in activities of daily living. However, studies investigating the effect of fine motor skills on cognition and executive functions are limited. Thirty individuals aged 60 years and older were included in the study. Participants' fine motor skills were assessed using the Jebsen-Taylor Hand Function Test, while cognition and executive function abilities were measured using the Mini-Mental State Examination and the Trail Making Test. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics 26.0. Independent samples t-test was employed for comparing Jebsen-Taylor Hand Function Test sub-parameters upon satisfaction of normal distribution assumptions. Pearson correlation analysis was applied to examine the relationships between variables, and the significance level was set at p<0.05. According to the results, the dominant extremity demonstrated significantly superior performance compared to the non-dominant extremity across all JTHFT sub-parameters. Particularly in the writing task, the dominant hand (13.63±4.31 sec) was found to be markedly faster than the non-dominant hand (36.62±7.95 sec) (p=0.0001). The mean MMSE score was 27.13±1.55, indicating that participants had good cognitive function. A significant negative correlation was identified between age and MMSE (r=-0.555; p=0.001). A strong negative correlation was found between non-dominant hand writing time and MMSE (r=-0.627; p=0.0001). Dominant hand writing performance showed significant positive correlations with both TMT-A (r=0.531; p=0.003) and TMT-B (r=0.503; p=0.005). These findings reveal that fine motor skills are closely associated with cognitive functions and executive functions in older adults. Hand dominance has a determinant effect on fine motor performance, and reduced cognitive performance is associated with deceleration in fine motor speed. The study emphasizes the importance of holistic approaches targeting both cognitive and fine motor skills in rehabilitation programs for older individuals.