İSO 1000'de yer alan işletmelerde kurumsal girişimcilik ve kriz yönetimi ilişkisi üzerine bir karma araştırma
A mixed-methods research on the relationship between corporate entrepreneurship and crisis management in ISO 1000 enterprises
  1. Tez No: 1011933
  2. Yazar: NEZİHE BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE İRMİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Girişimcilik, Kriz, Kriz Yönetimi, Yenilikçilik, İş Girişimi, Stratejik Yenilenme, İstanbul Sanayi Odası, Corporate Entrepreneurship, Crisis, Crisis Management, Innovation, Business Venture, Strategic Renewal, Innovativeness, İstanbul Chamber of Industry
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve yüksek rekabet, işletmeleri krizlerle iç içe yaşamaya ve rekabeti kriz dönemlerinde de sürdürmeye zorunlu hale getirmiştir. Günümüzde krizlerin bitmek bilmez bir döngüde yaşanması işletmelerin krizlere karşı daha dayanıklı hale gelmek için önlemler almasını gerektirmektedir. Örgütsel dayanıklılığı artırmak ve rekabet edebilmek için işletmelerin kurumsal girişimciliklerini artırması kaçınılmazdır. Bu araştırma, işletmelerin kurumsal girişimciliğinin kriz yönetim uygulamaları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ayrıca işletmelerin kriz tanımlamaları, kriz yönetim uygulamaları, kurumsal girişimcilik yöntemleri ve kriz dönemlerinde kurumsal girişimciliklerinden nasıl faydalandıkları incelenerek kurumsal girişimcilik ve kriz yönetimi arasındaki ilişkinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu iki değişken arasındaki ilişki ve etkileri incelemek için araştırma modeli oluşturulmuş ve veri toplamak amacıyla anket ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. İstanbul Sanayi Odası tarafından 2023 yılı ciro rakamı baz alınarak hazırlanan“Türkiye'nin Birinci ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu”listesinde yer alan 1000 işletmeden 323 işletmenin katılımıyla yapılan anket çalışmasının sonuçları analiz edilmiş ve modeldeki değişkenler arası ilişkileri belirlemek için verilere Pearson Korelasyon Analizi, karşılıklı etkileri tespit edebilmek için Regresyon Analizi, Yapısal Eşitlik Modeli Analizi ve ANOVA Analizi uygulanmıştır. Ayrıca aynı listede yer alan Denizli merkezli 21 işletmeden 18 işletme ile yapılan mülakat verilerine içerik analizi yapılarak kodlar ve temalar oluşturulmuş, MAXQDA programı kullanılarak oluşturulan kelime bulutları ve kavram haritalarıyla birlikte değerlendirilme yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre işletmelerin kurumsal girişimciliği ile kriz yönetim uygulamaları arasında anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu görülmüştür. Ayrıca ürün ve süreç inovasyonunun işletmelere kriz yönetiminde en fazla katkı sağlayan kurumsal girişimcilik uygulaması olduğu, bunu sırasıyla stratejik yenilenme ve iş girişimi boyutlarının izlediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization and intense competition have compelled businesses to coexist with crises and sustain competitiveness even during turbulent periods. The persistent cycle of crises necessitates that firms adopt measures to enhance organizational resilience. Increasing corporate entrepreneurship has become indispensable for strengthening resilience and maintaining competitiveness. This study aims to examine the impact of corporate entrepreneurship on crisis management practices. In addition, it investigates how firms define crises, implement crisis management strategies, employ corporate entrepreneurship methods, and leverage entrepreneurial initiatives during crises, thereby exploring the relationship between corporate entrepreneurship and crisis management. To analyze this relationship, a research model was developed, and data were collected through surveys and interviews. The survey was conducted with 323 firms from the“Top 500 and Second 500 Industrial Enterprises of Turkey”list, prepared by the Istanbul Chamber of Industry based on 2023 turnover figures. Pearson Correlation Analysis, Regression Analysis, Structural Equation Modeling, and ANOVA were applied to identify variable relationships and mutual effects. Furthermore, interviews with 18 out of 21 Denizli-based firms on the same list were analyzed through content analysis, coding, and thematic evaluation, supported by word clouds and concept maps generated via MAXQDA. Findings reveal a significant, positive, and moderate relationship between corporate entrepreneurship and crisis management practices. Among entrepreneurial dimensions, product and process innovation contributed most to crisis management, followed by strategic renewal and business venturing.