Küresel amaçlar ve uygulamalar bağlamında uluslararası işletmelerin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik faaliyetlerinin analizi
Analysis of international businesses' activities towards the sustainable development goals in the context of global goals and practices
- Tez No: 1011951
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel sürdürülebilirlik, Evrensel mobil telekomünikasyon sistemi, Finansal sürdürülebilirlik, Kurumsal sürdürülebilirlik, Mobil telekomünikasyon sektörü, Sosyal sürdürülebilirlik, Türk Telekom, Türk Telekomünikasyon, Çevresel sürdürülebilirlik, Örgütsel sürdürülebilirlik, Industrial sustainability, Universal mobile telecommunication system, Financial sustainability, Corporate sustainability, Mobile telecommunication market, Social sustainability, Turkish Telekom, Turkish Telecommunication, Sustainable environment, Organizational sustainability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik, son yıllarda uluslararası işletmeler açısından yalnızca çevresel ve sosyal sorumluluk kapsamında ele alınan bir kavram olmaktan çıkarak, stratejik yönetim anlayışının temel bileşenlerinden biri haline gelmiştir. Bu dönüşümde Birleşmiş Milletler tarafından ortaya konulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), işletmelere yön veren temel bir çerçeve sunmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Türk Telekom, Vodafone Türkiye ve Turkcell işletmelerinin sürdürülebilirlik uygulamaları SKA çerçevesinde karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışma, nitel araştırma yöntemine dayalı olarak içerik analizi yaklaşımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri kaynağı olarak işletmelerin yayımladığı sürdürülebilirlik raporları, entegre faaliyet raporları ve kurumsal politika belgeleri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda tematik olarak sınıflandırılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda çalışmada, uluslararası işletmelerin sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik faaliyetleri sistematik bir çerçevede incelenmiş ve söz konusu faaliyetlerin kurumsal sürdürülebilirlik anlayışıyla ilişkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, sustainability has evolved from being a concept addressed solely within the scope of environmental and social responsibility into one of the core components of strategic management for international companies. In this transformation, the Sustainable Development Goals (SDGs) established by the United Nations provide a fundamental framework guiding businesses. In this context, the sustainability practices of Türk Telekom, Vodafone Türkiye, and Turkcell, operating in the telecommunications sector, are comparatively examined within the framework of the Sustainable Development Goals (SDGs). The study is conducted using a qualitative research method based on a content analysis approach. Within the scope of the research, sustainability reports, integrated annual reports, and corporate policy documents published by the companies are used as data sources. The obtained data are analyzed by being thematically classified in line with the Sustainable Development Goals. Accordingly, the study systematically examines the activities of international companies towards the Sustainable Development Goals and reveals the relationship between these activities and the corporate sustainability approach.