Dijital çağda fiziksel medyanın değeri: Metal müzikte kaset, CD ve plak koleksyionerliği
The value of physical media in the digital age: Cassette, CD, and vinyl collecting in metal music
  1. Tez No: 1011952
  2. Yazar: ECE KOLGU TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL PAŞAOĞLU YÖNDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Çağ, Extreme metal müzik, Koleksiyonculuk, Kültürel sermaye, Kültürel çalışmalar, Müzik kaseti, Müzikoloji, Uzunçalar, Digital Age, Extreme metal music, Collecting, Cultural capital, Cultural studies, Music cassette, Musicology, Long playing record
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital çağda müziğe erişimin büyük ölçüde değişmesine karşın fiziksel medya koleksiyonerliğinin metal müzik özelinde nasıl anlam üretebildiğini incelemektedir. Çalışma metal müzik dinleyicilerinin kaset, CD ve plak gibi fiziksel formatlara yönelik deneyimlerini, bu formatlara yükledikleri anlamları ve koleksiyonerlik pratiklerini hangi motivasyonlarla sürdürdüklerini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemiyle yapılan çalışma, fenomenolojik (olgubilimsel) araştırma deseni ile yürütülmüş, veri toplama tekniği olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmeler kapsamında farklı yaşlarda, mesleklerde ve müzikle kurdukları ilişki bakımından çeşitlilik gösteren 13 katılımcı ile görüşülmüştür. Fenomenolojik araştırma deseninin amacı bireysel deneyimlerden hareketle ortak anlam yapılarını ortaya koymak olduğundan, bulguların sunumunda her katılımcının görüşü ayrı ayrı aktarılmamış, ortak temaları ve deneyim örüntülerini temsil eden ifadelere yer verilmiştir. Bu doğrultuda elde edilen bulgular, fiziksel medya koleksiyonerliğinin müziğe erişim aracı olmanın dışında kimlik edinme, topluluk içinde aidiyet kurma ve bireysel arşiv oluşturma gibi davranışlarla anlam kazandığını göstermiştir. Katılımcıların fiziksel medyayı dokunsallık, görsellik, kullanım biçimi ve sahiplik hissi gibi unsurlar üzerinden değerlendirdiği görülmüştür. Ek olarak dijital platformların sunduğu hızlı ve kolay erişim imkânına rağmen fiziksel medyanın özellikle metal müzik kültürü içerisinde ayrı bir değere sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca koleksiyonerlik pratiğinde seçicilik, bilgi birikimi ve belirli estetik ölçütlere dayalı edinim süreçlerinin belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Bu yönüyle de koleksiyonerliğin kültürel sermaye üretiminde aracı bir işlevi olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışma; metal müzik bağlamında fizikel medya koleksiyonerliğinin ses kalitesi, sembolik değer, dokunsallık gibi motivasyonlarla hâlâ büyük bir yer tuttuğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how physical media collecting continues to generate meaning within metal music culture despite the profound transformation of music consumption in the digital age. It explores metal music listeners' experiences with physical formats such as cassettes, CDs, and vinyl records, the meanings they attribute to these formats, and the motivations that sustain their collecting practices. Within this framework, the study employed a qualitative approach and a phenomenological design. Data were collected through semi-structured interviews with thirteen participants of different ages, occupations, and relationships to music. As the aim of phenomenological research is to reveal shared structures of meaning based on individual experiences, participants' views were not presented separately; instead, the findings were organized around common themes and recurring patterns of experience. The findings indicate that physical media collecting functions as more than a means of accessing music; it acquires meaning through processes of identity construction, community belonging, and the creation of personal archives. Participants evaluated physical media in relation to factors such as tactility, visual appeal, modes of use, and the sense of ownership they provide. Furthermore, despite the speed and convenience offered by digital platforms, physical media were found to retain a distinctive value within metal music culture. The findings also demonstrate that selectivity, knowledge, and acquisition practices shaped by specific aesthetic criteria play a significant role in collecting activities. In this respect, collecting operates as a means of producing cultural capital. Finally, the study shows that physical media collecting continues to occupy an important place within metal music culture, driven by motivations such as sound quality, symbolic value, and tactile engagement.