Zekeriyyâ el-Ensârî'nin Fethu'r Rahmân adlı eserinde lafzî müteşâbih
Verbal mutashabih in Zekeriyyâ al-Ensârî's Fath al-Rahman
- Tez No: 1012158
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Üslûbü'l-Kur'an, Lafzî Müteşâbih, Zekeriyyâ el-Ensârî, Tafsir, Qur'an, Stylıstıc Quran, Literally Mutashabih, Zekeriyyâ al-Ensârî
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Kur'ân-ı Kerîm, mucizevî bir kelâm olup birçok edebî üslûbu bünyesinde barındırmaktadır. Bu üslûplardan biri de lafzî müteşâbih âyetlerin Kur'an'da yer almasıdır. İlk dönemlerde herhangi bir açıklamaya gidilmeden ele alınan bu âyetler, Kur'an hafızlarına kolaylık olması için bir araya getirilmiştir. Daha sonraki dönemlerde müfessirler lafzî müteşâbih âyetlerin sebep ve hikmetlerini açıklayan eserler kaleme almışlardır. Bu minvalde Zekeriyyâ el-Ensârî, Fethu'r-Rahmân bi-keşfi mâ yeltebisü fi'l-Kur'ân adlı eserinde; lafzî müteşâbih âyetleri ziyâde-noksân, takdîm-te'hîr, ibdâl gibi yönlerden, Mushaf sırasına göre ayrıntılı bir biçimde ele almıştır. Müellifin eserinde yer alan lafzî müteşâbih âyetlerin yorumlarına dair müstakil bir çalışmanın bulunmaması, bu konuda bir araştırma yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu araştırma, müellifin lafzî müteşâbih âyetleri nasıl değerlendirdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Tezde literatür tarama yönteminden faydalanılmış ve lafzî müteşâbih âyetlerin kullanıldıkları yere göre hangi manaya dalalet ettikleri değerlendirilmiştir. Çalışma, lafzî müteşâbih kavramını, ilişkili olduğu Kur'an ilimlerini ve Ensârî'nin Fethu'r-Rahmân isimli eserinde lafzî müteşâbih âyetlere yaklaşımını kapsamaktadır. Neticede lafzî müteşâbih âyetler ile tekrar arasında net bir ayrım yapılmış ve bu âyetlerin tekrar değil anlam zenginliği olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Qur'an, which is a miraculous word, contains many literary styles since it was revealed in Arabic. One of these styles is the so-called literal mutashābih, verses that are similar to each other. These verses, which were discussed without any explanation in the early periods, were gathered together for the convenience of Qur'anic memorizers. In later periods, commentators wrote works to explain the reasons and wisdom of such similar verses. In this respect, Zakariyya al-Ansari, in his work Fath al-Rahman bi-Kashfi ma Yeltabisu fi al-Qur'an, discusses the similar verses in detail in terms of ziyada-noksan, takdim-te'hir, and ibdal, in the order of the sûrahs. The absence of a study on the literal mutashabihs in the author's work necessitates a study on this subject. The study covers the concept of literal mutashabih, the Qur'anic sciences it is related to, and Ansari's approach to similar verses in his work Fath al-Rahman. As a result, a clear distinction was made between similar verses and repetition, and it was explained that these verses are not repetitions but a richness of meaning.