Palyatif bakıma ihtiyaç duyan hastaların ilaç ile ilişkili sorunlarının ve ilaç kullanımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of drug releated problems and the drug utilization inpatients requiring palliative care
  1. Tez No: 1012175
  2. Yazar: UMUT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZUHURİ ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç etkileşimleri, İlaç kullanımı, Drug interactions, Drug utilization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İlaç tedavisi hastalıkların tedavisi için kullanıldığı kadar semptomların giderilmesi için de tercih edilmektedir. Bu çalışmada amaç palyatif bakım servisinde ilaç kullanımının, olası ilaç-ilaç etkileşimlerinin ve ilaç ile ilişkili sorunların klinik eczacılık yaklaşımı ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma Muğla Yatağan Devlet Hastanesi'nde 01.01.2022 – 31.12.2024 tarihleri arasında yatış başvurusu yapılmış hastaların hastanenin bilgi yönetim sistemindeki (HBYS) verilerinin incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma tek merkezli, kesitsel ve retrospektif olarak tasarlanmıştır. 18 yaşından büyük, en az bir adet ilaç kullanan ve 3 günden uzun süre yatışı olan tüm hastaların HBYS sistemi üzerindeki ilaç kayıtları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 81.13 ± 10.00 olarak bulunmuştur. Hastaların %93,1'inin geriatrik hasta olduğu belirlendi. Hastaların öğrenim durumu verilerinin çoğunlukla ilköğretim olarak girildiği görüldü. Alkol ve tütün kullanım oranları HBYS kayıtlarına göre düşük bulunmuştur. Hastaların serviste yatış süresinin kullanılan ilaç sayısı ile orantılı olduğu saptandı. Hastaların yatış ve taburculuk sırasında hesaplanan ilaç rejimi karmaşıklık indeksi değerleri ile yatış süreleri arasında güçlü pozitif bir ilişki saptandı. Hastaların yatış ve taburculuk sırasında hesaplanan ilaç rejimi karmaşıklık indeksi değerleri ile yatış süreleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu belirlendi Hastaların komorbidite skorları hesaplandığında exitus olan hastaların ortalama CCI değerinin taburcu olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi. Hastaların yatış sırasında ve 24. saatte kullandıkları ilaçlar karşılaştırıldığında etken madde bazında en sık eklenen ilacın enteral beslenme ürünleri olduğu görüldü. İlaç kullanımları incelendiğinde 85 hastanın 82'sinin tedavilerinin modifiye edildiği görülmüştür. Yatış esnasında hastaların polifarmasi oranı %28.44 olarak saptandı. Taburcu olan hastalarda ise polifarmasi oranının %37.33 e yükseldiği görüldü. İlaç etkileşmeleri incelendiğinde hastane ortamında tedavi almayan geriatrik hastalara göre daha az etkileşme olduğu saptanmıştır. Buna rağmen yatış esnasında yatarak tedavi sürecinde ve taburculuk sırasında en sık etkileşim görülen ilacın ketiapin olduğu saptandı. Sonuç: Palyatif bakım servisinde yatan hastalarda ilaç karmaşıklık indeksi yatış süresini öngörebilmek için kullanılabilir. Bu hastalarda ilaç-ilaç etkileşmesi görece daha azdır. Polifarmasi ve ilaç karmaşıklığı skoru taburculukta artış göstermiştir. Hastaların tedavilerinin etkili ve başarılı olabilmesi için hastanelerde ve toplum eczanelerinde klinik eczacılık hizmetlerinin uygulanabilir olması ve hasta tedavilerinin eczacılar tarafından takip edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Medication therapy is used for treating diseases and alleviating symptoms. This study aims to evaluate drug use, potential drug-drug interactions, and drug-related problems in a palliative care unit using a clinical pharmacy approach. Materials and Methods: This study was conducted by examining the data of patients who applied for admission to Muğla Yatağan State Hospital between January 1, 2022, and December 31, 2024, from the hospital's information management system (HIMS). The study was designed as a single-center, cross-sectional, and retrospective study. Medication records of all patients over 18 years of age, using at least one medication, and hospitalized for more than 3 days were evaluated through the HIMS. Results: The average age of the patients participating in the study was found to be 81.13±10.00 years. It was determined that 93.1% of the patients were geriatric. The education level data for most patients was entered as primary school. Alcohol and tobacco use rates were found to be low according to HIMS records. It was observed that the length of hospital stay was proportional to the number of medications used. A strong positive correlation was found between the calculated medication regimen complexity index values at admission and discharge and the length of hospital stay. A moderate positive correlation was determined between the calculated medication regimen complexity index values at admission and discharge and the length of hospital stay. When calculating the comorbidity scores of patients, it was found that the average CCI value of patients who expired was statistically significantly higher than that of discharged patients. When comparing the medications used by patients at admission and at 24 hours, enteral nutrition products were the most frequently added active ingredient. Upon examining drug use, it was observed that the treatments of 82 out of 85 patients were modified. The polypharmacy rate at admission was found to be 28.44%. For discharged patients, the polypharmacy rate increased to 37.33%. When drug interactions were examined, fewer interactions were found compared to geriatric patients not receiving treatment in a hospital setting. Despite this, quetiapine was found to be the most frequently interacting drug during admission, during inpatient treatment, and at discharge. Conclusion: The medication complexity index can be used to predict the length of stay in palliative care patients. Drug-drug interactions are relatively less common in these patients. Polypharmacy and medication complexity scores increased at discharge. For effective and successful patient treatments, clinical pharmacy services must be implemented in hospitals and community pharmacies, and patient treatments should be monitored by pharmacists.