Schumpeteryan yaratıcı yıkım teorisi bağlamında Stream platformların analizi: Netflix örneği
An analysis of stream platforms within the context of Schumpeterian creative destruction theory: The case study of Netflix
- Tez No: 1012204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR SERHAT YAŞGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Netflix, Schumpeter, Joseph Alois, Netflix, Schumpeter, Joseph Alois
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
Özet
Joseph Alois Schumpeter, 20. yüzyılın başlarında yaşamış ve iktisat tarihine önemli katkılar bulunmuş tarihin en önemli isimlerinden biridir. Özellikle literatüre kattığı Yaratıcı Yıkım teorisi, evrimsel iktisadın temellerini oluşturduğu en önemli teorilerinden birisidir. Schumpeter'in yaratıcı yıkım modeli girişimci, inovasyon ve yıkıcı bir yaratım sürecini üç ana nokta olarak temel almaktadır. Süreç yeni bir inovasyon dahil olana kadar kendini tekrar eden döngüler halinde ilerler. Schumpeter'in yaratıcı yıkım modeline Schumpeteryan Mark 1 denilmektedir. Joseph Alois Schumpeter, Avusturya'dan ABD' ye uzanan yolculuğunda devrimsel nitelikteki modelini geliştirerek Mark 2 olarak bilinen“Yaratıcı Birikim”e dönüşümün temellerini atmıştır. Yaratıcı yıkımda tarif edilen girişimci ve inovasyon, yaratıcı birikimde yerini büyük firmalar ve bu firmaların sürekli yenilik üreten Ar-Ge departmanlarına bırakmıştır. Schumpeter'in yaratıcı yıkım modeli günümüze uyarlandığında Netflix dijital yayın sağlayıcı şirketinin bu model özelinde incelenmesi bu yüksek lisans tezinin ana fikrini oluşturmaktadır. Netflix'in Schumpeteryan yaratıcı yıkım modelinin girişimci, inovasyon ve yaratıcı yıkım süreçlerinin aşamalarına uygun bir örnek olduğu hipotezi savunulmaktadır. Schumpeter'in Mark 1 (yaratıcı yıkım) ve Mark 2 (yaratıcı birikim) modelleri incelendiğinde, Netflix'in inovatif bir girişimci eliyle kurulması ve piyasadaki rakiplerinin bu inovasyona uyum gösterememeleri dolayısı ile sistemden itilmesi ve tekel konumuna gelerek yeni bir pazarın oluşmasını sağlaması, ardından büyüyerek piyasayı domine eden öncü bir firma haline gelip kendi Ar-Ge departmanında yeniliklerine devam etmesi uygun bir örnek teşkil etmekte midir, sorusu yanıtlanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Joseph Alois Schumpeter is one of the most important figures in history, having lived in the early 20th century and made significant contributions to economic history. In particular, his theory of Creative Destruction, which he contributed to the literature, is one of the most important theories that forms the foundation of evolutionary economics. Schumpeter's model is based on three main points: entrepreneurship, innovation and a disruptive creative process. The process progresses in self-repeating cycles until a new innovation is incorporated. Schumpeter's creative destruction model is reffered to as Mark 1. Joseph Alois Schumpeter, during his journey from Austria to the USA, developed his revolutionary model, laying the foundations for the transformation known as Mark 2, or“Creative Accumulation.”In creative destruction, the entrepreneurial spirit and innovation described have been replaced in creative accumulation by large corporations and their constatntly innovative R&D departmants. When Schumpeter's model is adaptated to the present day, the examination of the Netflix which is a digital streaming service within this model forms the main idea of this master's thesis. The hypotesis is put forward that Netflix's case is a fit example of the creative destruction model, encompassing the phases of entrepreneurship, innovation and creative destruction process. This study will attempt to answer the question of wheter the case of Netflix which is founded by an innovative entrepreneur and subsequently pushed out of the market by its competitors due to their inability to adapt to this innovation, leading to Netflix's rise to a monopoly position, the creation of a new market, and its subsequent growth into a leading company dominating the market while continuing its innovations in its own R&D department, serves as a suitable example when examining Schumpeter's Mark 1(creative destruction) and Mark 2 (creative accumulation) models.