Yaşlı bireylerin hemşirelerin tutumlarını algılamaları ve hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi
Determination of elderly individuals' perception of nurses' attitudes and their satisfaction levels with nursing care
- Tez No: 1012211
- Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA KARAKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hasta memnuniyeti, Hemşirelik bakımı, Yaşa dayalı ayrımcılık, Patient satisfaction, Nursing care, Ageism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma yaşlı bireylerin hemşirelerin tutumlarını algılamaları ve hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılan araştırmanın evrenini Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bir hastanenin dahili ve cerrahi kliniklerinde yatarak tedavi gören 65 yaş ve üstü bireyler oluşturmaktadır. Örneklemi, araştırmanın kriterlerine uyan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan 200 hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında“Yaşlı Bireyler İçin Demografik Bilgi Formu”,“Yaşlı Bireylerin Sağlık Çalışanlarının Tutumlarını Algılama Ölçeği”ve“Newcastel Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, ortalama, Bağımsız Gruplarda t Testi, Varyans Analizi, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %47.5'i erkek, %52,5'i kadındır. %48'i dahili, %52'si cerrahi kliniklerde yatarak tedavi görmektedir. Newcastle Heşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) toplam puan ortalamalarının 71.71±19.01, Yaşlı Bireylerin Sağlık Çalışanlarının Tutumlarını Algılama (YASTA) Ölçeği toplam puan ortalamalarının 1225.95±230.55 olduğu saptanmıştır. Yaşlı bireylerin YASTA ölçek puanı ile NHBMÖ puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yaşlı bireylerin NHBMÖ puan ortalamalarına göre hemşirelik bakımından memnuniyet düzeyleri orta yüksek olarak saptanmıştır. YASTA ölçeği alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde ise algılanan olumlu algının olumsuz algıdan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik bakım memnuniyetinin orta-yüksek düzeyde bulunması, algılanan olumlu tutumlarla ilişkili olmakla birlikte, ayrımcılık algısının bu memnuniyeti sınırlayan önemli bir unsur olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine elderly individuals' perceptions of nurses' attitudes and their satisfaction levels with nursing care. Material and Method: The population of this descriptive and relational study consisted of individuals aged 65 and over who were hospitalized in the internal medicine and surgery clinics of a hospital located in the Eastern Anatolia region. The sample consisted of 200 patients who met the study criteria and volunteered to participate. Data were collected using the“Demographic Information Form for Elderly Individuals,”the“Elderly Individuals' Perception of Healthcare Professionals' Attitudes Scale,”and the“Newcastel Nursing Care Satisfaction Scale.”In the analysis of the data, numbers, percentages, means, Independent Samples t-Test, Analysis of Variance, Correlation Analysis, and Regression Analysis were applied. Results: Of the individuals participating in the study, 47.5% were male and 52.5% were female. 48% were hospitalized in internal medicine clinics and 52% in surgery clinics. The mean total score on the Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale (NNCSS) was found to be 71.71±19.01, and the mean total score on the Elderly Individuals' Perception of Healthcare Worker Attitudes (YASTA) Scale was found to be 1225.95±230.55. A significant relationship was found between the YASTA scale score and the NNCSS score of elderly individuals. Conclusion: According to the mean scores of the Nursing Care Satisfaction Scale (NNCSS) for elderly individuals, their satisfaction levels with nursing care were found to be moderately high. When the mean scores of the sub-dimensions of the YASTA scale were examined, it was determined that perceived positive attitudes were higher than negative perceptions. While the moderate-to-high level of nursing care satisfaction is related to perceived positive attitudes, it suggests that the perception of discrimination is a significant factor limiting this satisfaction.