Primigravida ve laktasyon sürecindeki kadınların emzirme mitlerinin karşılaştırılması
Comparison of breastfeeding myths in women during primigravida and lactation
- Tez No: 1012229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anne Sütü, Emzirme, Gelenek, İnanç, Mit, Breast Milk, Breastfeeding, Tradition, Belief, Myth
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
ÖZET AMAÇ: Bu çalışma ilk defa gebelik deneyimi ve ilk defa emzirme deneyimi yaşayan kadınların emzirme mit durumlarının incelenmesini amaçlamıştır. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Bu tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülen çalışma, 15 Nisan- 31 Ekim 2025 tarihleri arasında Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi'nin Kadın Doğum ve Çocuk ile ilgili klinik ve polikliniklerine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 780 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler Demografik Bilgi Formu ve Emzirme Mitleri Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 26 programına aktarılarak değerlendirilmiştir Emzirme Mitleri Ölçeği'nin yapısı üzerinde etkili faktörleri hiyerarşik olarak incelemek için CHAID algoritması kullanılmıştır. BULGULAR: Araştırmaya katılan 780 kadının (390 gebe + 390 emziren) yaş ortalaması 26,50±5,23' tür. Katılımcıların çoğu lise-önlisans mezunudur (%56,7). İki grup için ilk emzirme öncesi uygulama olarak hurma verme düşüncesi oranı %10,5, zemzem suyu verme düşüncesi oranı %7,3 ve emzirmek için 3 ezan beklemek gerektiği düşüncesi oranı %0,1'dir. Emzirme Mitleri Ölçek puanları değerlendirildiğinde emziren grubun puanı 124,94, gebe grubunun puanı 114,60'tır. Karar ağacı analizinde Emzirme Mitler Ölçeği için, emzirme grubunda ''Meme başı büyüklüğü emzirmeyi etkiler'' ve ''Doğumdan sonraki ilk günler anne yeterli süt üretemez'' olarak belirlenirken, gebe grubunda ''Doğumdan sonraki ilk günler anne yetince süt üretemez'', ''İlk süt (kolostrum) yenidoğana verilmez'', ''Emzirmede eş desteği süt üretimini artırır'' en belirleyici değişkenler olarak belirlenmiştir. SONUÇ: Emziren grubunun Emzirme Mitleri Ölçek puanı gebe grubuna göre daha yüksektir. Buna etken olarak bu grubun emzirmeyi deneyimlemesi, çeşitli geleneksel inanışlara, çevresel yönlendirmelere ve baskılara daha fazla maruz kalmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Breastfeeding Myths Among Primigravida and Lactating Women PURPOSE: This study aimed to examine breastfeeding myths among women experiencing their first pregnancy and first breastfeeding experience. MATERIALS AND METHODS: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 780 women who applied to the Obstetrics and Gynecology and Pediatrics clinics and outpatient clinics of Sakarya Training and Research Hospital between April 15 and October 31, 2025, and agreed to participate in the study. Data were collected using a Demographic Information Form and the Breastfeeding Myths Scale. The data were transferred to IBM SPSS Statistics 26 program and evaluated. The CHAID algorithm was used to hierarchically examine the factors affecting the structure of the Breastfeeding Myths Scale. RESULTS: The mean age of the 780 women participating in the study (390 pregnant + 390 breastfeeding) was 26.50±5.23. Most participants were high school or associate degree graduates (56.7%). The percentage of participants in both groups who believed giving dates as the first pre-breastfeeding practice was 10.5%, those who believed giving Zamzam water was 7.3%, and those who believed waiting for three calls to prayer before breastfeeding was 0.1%. When evaluating the Breastfeeding Myths Scale scores, the breastfeeding group scored 124.94, while the pregnant group scored 114.60. In the decision tree analysis for the Breastfeeding Myths Scale, the most significant variables in the breastfeeding group were identified as“Nipple size affects breastfeeding”and“Mothers cannot produce enough milk in the first few days after birth,”while in the pregnant group, the most significant variables were identified as“Mothers cannot produce enough milk in the first few days after birth,”“Colostrum should not be given to newborns,”and“Partner support during breastfeeding increases milk production.”CONCLUSION: The breastfeeding group had a higher Breastfeeding Myths Scale score than the pregnant group. This is thought to be due to the fact that this group's experience of breastfeeding leads to greater exposure to various traditional beliefs, environmental influences, and pressures.