Gelişimsel kalça displazisi farkındalık ölçeğinin geliştirilmesi ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi
Development of the developmental hip dysplasia awareness scale and investigation of its psychometric properties
  1. Tez No: 1012232
  2. Yazar: BETÜL YOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, Farkındalık, Gelişimsel Kalça Displazisi, Ölçek Geliştirme, Yenidoğan Taraması, Mother, Awareness, Developmental Hip Dysplasia, Scale Development, Newborn Screening
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada 0-2 aylık bebeği olan annelerin gelişimsel kalça displazisi farkındalığını değerlendirmek için bir ölçeğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma, geliştirilecek ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizlerini içeren metodolojik bir çalışmadır. Çalışma, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk alanındaki polikliniklerde 15 Nisan-31 Ekim 2025 tarihleri arasında 0-2 aylık bebeği olan 400 anne ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Anne ve Bebek İçin Tanıtıcı Bilgi Formu ve Gelişimsel Kalça Displazisi Farkındalık Ölçeği (Taslak Form) ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri, çalışmaya katılmayı kabul eden annelerden sözlü ve yazılı onamları alınarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 23 ve IBM SPSS AMOS 23 programlarına aktarılarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Geliştirilen ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi uyum indeks sonuçları: χ2/df değeri 1,570, GFI değeri 0,864, IFI değeri 0,944, TLI değeri 0,936, CFI değeri 0,943, RMSEA değeri 0,054 ve SRMR değeri 0,077 olarak bulunmuştur. Tüm faktörler toplam varyansın %50,289'unu açıklamaktadır. Ölçeğin genel Cronbach alfa katsayısı 0,878 olarak hesaplanmıştır. Hotellings T2 testi sonucunda madde ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu saptanmıştır (F:67,742, p<0,001). McDonald's Omega güvenilirlik katsayısı 0,825 olarak bulunmuştur. SONUÇ: Elde edilen bulgular doğrultusunda Gelişimsel Kalça Displazisi Farkındalık Ölçeği, 0-2 aylık bebeği olan annelerin gelişimsel kalça displazisi farkındalık düzeyini ölçebilen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Development of the Developmental Dysplasia of the Hip Awareness Scale and Examination of Its Psychometric Properties AIM: This study aimed to develop a scale to assess the awareness of developmental dysplasia of the hip among mothers with infants aged 0–2 months. MATERIALS AND METHODS: This study is a methodological research aimed at examining the validity and reliability of a newly developed scale. The study was conducted at the pediatric outpatient clinics of Sakarya Training and Research Hospital between April 15 and October 31, 2025, with 400 mothers of infants aged 0–2 months. Data were collected using the Mother and Infant Descriptive Information Form and the Developmental Hip Dysplasia Awareness Scale (Draft Form). Written and verbal informed consent was obtained from all participants, and data were gathered through face-to-face interviews. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 23 and IBM SPSS AMOS 23. RESULTS: The confirmatory factor analysis (CFA) of the developed scale yielded the following fit indices: χ²/df = 1.570, GFI = 0.864, IFI = 0.944, TLI = 0.936, CFI = 0.943, RMSEA = 0.054, and SRMR = 0.077. All factors together explained 50.289% of the total variance. The overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was 0.878. Hotelling's T² test indicated that the differences between item means were statistically significant (F = 67.742, p <0.001). McDonald's Omega reliability coefficient was calculated as 0.825. CONCLUSION: In line with the findings obtained, the Developmental Hip Dysplasia Awareness Scale is a valid and reliable measurement tool capable of assessing the level of awareness of developmental hip dysplasia among mothers with infants aged 0–2 months."