Ortak alandan kesitler: Maddenin içkin üretkenliği ve insan–dışı aktörlerin failliği üzerine sanatsal bir araştırma
Cross-sections of the shared space: An inquiry into the immanent productivity of matter and the agency of non-human actors
  1. Tez No: 1012298
  2. Yazar: YAĞIZHAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEVABİL KARA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Biyosanat, Deneysel sanat, Ekolojik sanat, Bioart, Experimental art, Ecological art
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma,“Ortak Alandan Kesitler”adlı sanat projesinin kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır. Proje, özne ve faillik kavramlarını insan dışı canlı ve cansız nesnelere yükleyerek, yeni bir madde ontolojisi öneren teraryum yerleştirmelerden oluşmaktadır. Çalışmada, canlı-cansız maddenin farklı alanlar içerisinde kendi doğal süreçlerinde bir etkin özne ve fail olarak var olması, kendi tahakküm alanını kurması ve diğer maddelerle ilişkilenme süreci incelenmiş ve belgelenmiştir. Projenin ilham kaynakları arasında Spinoza'nın“Ethics”adlı çalışması“Deus sive Natura”(Tanrı ya da Doğa) kavramı, Jenny Bannet'in“Vibrant Matter”(Canlı Madde) adlı çalışması ve Diana Coole ve Samantha Frost'un editörlüğünü yaptığı“New Materialism”(Yeni Materyalizm) derlemesi yer almaktadır. Bu kaynaklar projenin temelini oluşturur ve maddenin aktif, dönüştürücü ve ilişkisel doğasını vurgular. Eser metin olarak yazılan bu çalışmada; projenin teorik çerçevesi, bağlamı, önermesi, çıkış noktaları, malzeme seçimi, proje sürecinde karşılaşılan zorluklar ve aynı bağlam üzerinde çalışan farklı sanat üretimleri ele alınmıştır. Araştırma, maddenin dinamizmi ve insan dışı faillik ve etkin özne kavramlarına farklı bir perspektiften yaklaşmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, madde kavramı üzerinden doğa ile kurduğumuz ilişkinin yeniden değerlendirilmesine yönelik yeni bir düşünsel ve pratik alan açmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research presents a comprehensive analysis of the art project“Sections from the Common Space.”The project consists of terrarium installations that propose a new material ontology by attributing agency and subjectivity to non-human living and non-living entities. It explores and documents how matter, both animate and inanimate, exists as an active subject and agent within different environments, establishes its own domain of influence, and engages in relational processes with other forms of matter. The theoretical foundation of this project is informed by Spinoza's“Ethics”and its concept of“Deus sive Natura”(God or Nature), Jane Bennett's“Vibrant Matter,”and the edited volume“New Materialism”by Diana Coole and Samantha Frost. These works underpin the project's conceptual framework, emphasizing the active, transformative, and relational nature of matter. This work, written as a scholarly text, elaborates on the project's theoretical background, contextual framework, proposition, points of departure, material selection, challenges encountered during the project, and other artistic productions operating within the same discourse. The study aims to offer a novel perspective on the dynamism of matter, non-human agency, and active subjectivity. In doing so, it opens a new intellectual and practical space for re-evaluating our relationship with nature through the lens of materiality.