Limited şirketlerde ortaklıktan çıkarılma
Expulsion in limited liability companies
- Tez No: 1012304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL CEM SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited ortaklıklar, Limited şirketler, Şirketler, Şirketler hukuku, Limited partnerships, Limited company, Companies, Company law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Tezimizin konusunu, limited şirket ortağının Türk Ticaret Kanunu uyarınca şirketten çıkarılması ile ilgili düzenlemelerin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde limited şirket ve ortak sıfatı hakkında genel açıklamalarda bulunulduktan sonra limited şirket ortağı olmanın getirdiği haklar, yükümlülükler ve sorumluluklarının incelenmiş, giriş niteliğinde bir bölüm hazırlanmıştır. İkinci bölümde limited şirket ortağının şirketten çıkması üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ortağın şirketten çıkarılması halleri üzerinde durulmuştur. Son bölüm olan dördüncü bölümde çıkma ve çıkarılmanın sonuçlarından olan ayrılma akçesine ilişkin düzenlemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the examination of the regulations regarding the expulsion of a limited liability company partner from the company under the Turkish Commercial Code. Our study consists of four parts: The first part is prepared as an introductory part providing general explanations about the limited liability company and the partnership status followed by examination of the rights, obligations, and responsibilities of being a limited liability company partner. The second part focuses on the withdrawal of a limited liability company partner from the company. The third part focuses on the cases of expulsion of a partner from the company. The fourth and final part examines the regulations regarding the dissociation compensation, which is one of the consequences of withdrawal and expulsion