Sahiplik yoğunluğunun örgütsel performans üzerindeki etkisinderisk alma davranışının düzenleyici rolü: Borsa İstanbul'da kayıtlıişletmeler üzerine bir araştırma
The moderating role of risk-taking behavior on the effectof ownership concentration on organizational performance: A research on companies listed in Borsa Istanbul
  1. Tez No: 1012342
  2. Yazar: BURCU AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, Risk alma davranışı, Sahiplik yapısı, Stratejik yönetim, Vekalet teorisi, Örgütsel performans, Corporate governance, Risk taking behavior, Ownership structure, Strategic management, Agency theory, Organizational performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, sahiplik yoğunluğunun örgütsel performans üzerindeki etkisini ve risk alma davranışının bu ilişkideki düzenleyici rolünü incelemektir. Araştırma, 2018-2023 döneminde Borsa İstanbul'a kayıtlı olarak faaliyet gösteren finansal olmayan işletmelere ait dengesiz panel veri setine dayanmaktadır. Sahiplik yoğunluğu, en büyük hissedarın sahiplik oranı ile en büyük iki ve üç hissedarın paylarından türetilen göstergeler aracılığıyla ölçülmüştür. Risk alma davranışı ROA'nın volatilitesi ile, örgütsel performans ise hem muhasebe temelli ölçütler (ROA ve ROE) hem de piyasa temelli bir ölçüt (piyasa değeri) üzerinden değerlendirilmiştir. Analiz bulguları, sahiplik yoğunluğunun örgütsel performans üzerinde genel olarak pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu etkinin özellikle piyasa temelli örgütsel performans göstergesinde daha güçlü bir biçimde ortaya çıkması, yoğunlaşmış sahiplik yapısının yatırımcılar tarafından olumlu değerlendirildiğine işaret etmektedir. Araştırmanın temel katkısı, risk alma davranışının sahiplik yoğunluğu ile örgütsel performans arasındaki ilişkiyi pozitif yönde ve anlamlı biçimde düzenlediğini göstermesidir. Bu sonuç, sahiplik yoğunluğunun örgütsel performans üzerindeki etkisinin tek yönlü ve değişmez bir ilişki olarak değerlendirilemeyeceğini, söz konusu ilişkinin bağlamsal koşullara, özellikle işletmelerin risk alma düzeylerine, duyarlı olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla çalışma, gelişmekte olan ülke bağlamında literatüre özgün ve açıklayıcı bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of ownership concentration on organizational performance and the moderating role of risk-taking behavior in this relationship. The study is based on an unbalanced panel dataset of non-financial firms listed on Borsa Istanbul over the 2018–2023 period. Ownership concentration is measured using the ownership share of the largest shareholder, as well as indicators derived from the shares of the two and three largest shareholders. Risk-taking behavior is proxied by the volatility of ROA, while organizational performance is evaluated using both accounting-based measures (ROA and ROE) and a market-based measure (market value). The empirical results indicate that ownership concentration has a generally positive and statistically significant effect on organizational performance. The stronger effect observed particularly in the market-based performance measure suggests that concentrated ownership structures are perceived favorably by investors. The main contribution of the study is to demonstrate that risk-taking behavior positively and significantly moderates the relationship between ownership concentration and organizational performance. This finding implies that the effect of ownership concentration on organizational performance cannot be considered as a unidirectional and invariant relationship; rather, it is sensitive to contextual factors, particularly firms' levels of risk-taking. Therefore, the study provides an original and explanatory contribution to the literature within the context of a developing economy.