Sosyal medyada yanlış bilgi yayılımında duygulanımın rolü: İklim değişikliği örneği
The role of affect in the spread of misinformation on social media: The case of climate change
  1. Tez No: 1012357
  2. Yazar: TAYFUN ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE TOKGÖZ ŞAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Duygulanım, Sosyal medya, Affective, Social media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
Özet
Güncel problemler arasında öne çıkan iklim değişikliği ve yanlış bilgi yayılımlarının etkileri, ekolojik ve toplumsal olarak her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Çağımızın değişen dünya düzeninde ve hakikatin öneminin kalmadığı bu dönemde, her iki konunun da mevcut tanımlarının dışında kalan değişkenlerin yeniden düşünülmesi gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle çalışma, sosyal medyada yanlış bilgi yayılımlarında duygulanımın rolüne iklim değişikliği bağlamında ışık tutmayı amaçlamaktadır. Duygulanım kavramı, güncel literatürde son yıllarda hak ettiği önemi kazanan, psikoloji, nörobilim ve iletişim çalışmalarıyla kesişen çok disiplinli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırma bu disiplinler arası literatürden beslenerek, farklı enformasyon ortamlarının sahip olduğu duygulanımsal etkileşim potansiyelleri ile bireylerin iklim değişikliğiyle ilgili yanlış bilgilere inanma eğilimi arasında bir araştırma sorusu ortaya atmakta ve bu yöntemle duygulanımın rolünü açıklamaya çalışmaktadır. Bireylerin zihinsel süreçlerinin sosyal medya ekosistemiyle karşılıklı etkileşim süreçleri içerisinde nasıl uyumlandığı araştırma nesnesi olarak konumlandırılmaktadır. Elde edilen bulgular, duygulanımsal enformasyon hattından beslenen sosyal medya ortamlarının bireylerin yanlış bilgiye inanma eğilimleri ile pozitif bir ilişki kurduğunu göstermektedir. Bu ortamlardaki kullanım arttıkça özellikle iklim değişikliğinin insan kaynaklılığına/nedenselliğine yönelik kuşku da artmaktadır. Buna karşılık, duygulanımsal uyarımın daha düşük olduğu, sosyal medya ortamlarının ise yanlış bilgi eğilimleriyle negatif, doğru iklim bilgisiyle ise pozitif bir ilişki kurduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The impacts of climate change and the spread of misinformation, which stand out among contemporary problems, are being felt increasingly more on an ecological and societal level. In the changing world order of our age and this post-truth era, a need arises to rethink the variables that fall outside the current definitions of both issues. Therefore, this study aims to shed light on the role of affect in the spread of misinformation on social media within the context of climate change. The concept of affect has emerged in contemporary literature as a multidisciplinary field intersecting with psychology, neuroscience, and communication studies, gaining its well-deserved prominence in recent years. Drawing upon this interdisciplinary literature, the research poses a question regarding the relationship between the affective interaction potentials of different information environments and individuals' tendencies to believe in climate change misinformation, thereby attempting to explain the role of affect. The mutual interaction processes through which individuals' cognitive processes adapt to the social media ecosystem are positioned as the object of research. The findings indicate that social media environments fed by the affective information pipeline correlate positively with individuals' tendencies to believe in misinformation. As usage in these environments increases, skepticism, particularly toward the anthropogenic causes/causality of climate change, also rises. Conversely, social media environments with lower affective arousal were found to correlate negatively with misinformation tendencies and positively with accurate climate information.