Genel pediatri sağlık okuryazarlığı durumuyla; çocukların oksoloji, demir eksikliği anemisi parametreleri ve D vitamini düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of health literacy status of parents of children aged 1-12 years old admitted to general pediatrics polyclinic and auxology, iron deficiency anemia parameters and vitamin D levels of children
  1. Tez No: 1012402
  2. Yazar: AİŞE ESRA GÜLÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Aile Hekimliği, Child Health and Diseases, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemia, Auxology, Health literacy, Iron deficiency, Vitamin D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Gülçek, A.E. Genel Pediatri Polikliniği'ne Başvuran 1-12 Yaş Arası Çocukların Ebeveynlerinin Sağlık Okuryazarlığı Durumuyla; Çocukların Oksoloji, Demir Eksikliği Anemisi Parametreleri ve D Vitamini Düzeylerinin Değerlendirilmesi, Ankara Etlik Şehir Hastanesi, Aile Hekimliği Kliniği, Tıpta Uzmanlık Tezi, Ankara, 2025. Ebeveyn sağlık okuryazarlığının (SOY) çocukların sağlıklı gelişimi üzerindeki etkisini inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Oksolojik ölçümler, Demir eksikliği anemisi parametreleri ve D vitamin düzeyleri çocuklar için önemli sağlık belirteçleridir. Bu çalışmanın amacı ebeveynlerin SOY düzeyi ile çocuklarının temel antropometrik ölçümlerinin ve laboratuvar değerlerinin ilişkisini araştırmaktır. Çalışmamızda 1-12 yaş arası çocuğu olan 201 ebeveyn ve onların çocukları incelendi. Katılımcılara uygulanan ölçek ile ailelerin SOY kategorileri belirlendi. Çocuklara ait oksolojik ölçümler yapılarak referans değerlerine göre standart deviasyon skorları (SDS) hesaplandı. Annelerin eğitim düzeyi arttıkça SOY puanlarında anlamlı bir artış olduğu ve çalışan annelerin çalışmayanlara göre daha iyi SOY durumuna sahip olduğu izlendi (p<0,01). Ailenin gelir durumu arttıkça SOY puanlarının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görüldü (p<0,01). Çalışmamız sonucunda yeterli ebeveyn SOY'nın 1-12 yaş arası çocukların oksolojik ölçümleri üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu gözlendi. SOY kategorisine göre istatistiksel dağılımına bakıldığında Vücut ağırlığı SDS (p=0,03), Boy SDS (p<0.01) ve Boya göre ağırlık SDS (p<0,01) anlamlı olduğu görüldü. Yeterli ebeveyn SOY'nın çocuğu malnutrisyondan koruyan bir faktör olduğu gösterildi. Aynı zamanda düşük ebeveyn SOY düzeyinin çocuklarda obezite riskini arttırdığı saptandı. Yüksek SOY'a sahip ebeveynlerin çocuklarının daha uzun boylu, düşük SOY olanların ise çocuklarında boy kısalığı sıklığının arttığı gözlendi. Düşük SOY düzeyinin Demir eksikliği anemisine yol açtığı görüldü. Ebeveyn SOY düzeyi yükseldikçe çocuklarda Hemoglobin, Ferritin ve MCV düzeyleri gibi Demir eksikliği anemisi parametrelerinin olumlu şekilde etkilendiği bulundu (p<0,01). SOY kategorilerine göre D vitamini düzeylerinin istatistiğinde gruplar arasında belirgin bir anlamlılık olduğu tespit edildi (p<0,01). Düşük SOY düzeyinin D vitamini eksikliğine ve yetersizliğine neden olduğu, yüksek SOY düzeyinin normal D vitamini düzeyleriyle ilişkili olduğu tespit edildi. Ebeveyn sağlık okuryazarlığı çocukların sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde, Demir eksikliği anemisinin, vitamin D eksikliği veya yetersizliğinin önlenmesinde önemli bir role sahiptir. Anahtar kelimler: Anemi, Demir eksikliği, D vitamini, Oksoloji, Sağlık okuryazarlığı
Özet (Çeviri)
Gulcek, A.E. Evaluation of Health Literacy Status of Parents of Children Aged 1-12 Years Old Admitted to General Pediatrics Polyclinic and Auxology, Iron Deficiency Anemia Parameters and Vitamin D Levels of Children, Ankara Etlik City Hospital, Family Medicine Clinic, Medical Specialization Thesis, Ankara, 2025. There are few studies examining the effect of parental health literacy (SOY) on the healthy development of children. Auxiliary measurements, iron deficiency anemia parameters and vitamin D levels are important health indicators for children. The aim of this study was to investigate the relationship between the SOY level of parents and the basic anthropometric measurements and laboratory values of their children. In our study, 201 parents with children between the ages of 1-12 and their children were examined. The SOY categories of the families were determined with the scale applied to the participants. Auxiliary measurements of the children were made and standard deviation scores (SDS) were calculated according to the reference values. It was observed that there was a significant increase in SOY scores as the education level of the mothers increased and that working mothers had better SOY status than non-working mothers (p<0.01). It was observed that SOY scores were significantly higher as the family income increased (p<0.01). As a result of our study, it was observed that adequate parental SOY had a positive effect on the auxiliary measurements of children between the ages of 1-12. When the statistical distribution according to the SOY category was examined, it was seen that Body Weight SDS (p=0.03), Height SDS (p<0.01) and Weight for Height SDS (p<0.01) were significant. It was shown that sufficient parental SOY was a factor that protected the child from malnutrition. At the same time, it was determined that low parental SOY level increased the risk of obesity in children. It was observed that the children of parents with high SOY were taller, and the frequency of short stature in children of parents with low SOY was increased. It was seen that low SOY level caused Iron deficiency anemia. It was found that Iron deficiency anemia parameters such as Hemoglobin, Ferritin and MCV levels were positively affected in children as the parental SOY level increased (p<0.01). It was determined that there was a significant significance between the groups in the statistics of vitamin D levels according to SOY categories (p<0.01). It was determined that low SOY level caused vitamin D deficiency and insufficiency, and high SOY level was associated with normal vitamin D levels. Parental health literacy plays an important role in the healthy growth and development of children and in preventing iron deficiency anemia and vitamin D deficiency or insufficiency.