Gençlere verilen fertilite sağlığı eğitim programının fertilite sağlığı bilgisine ve sağlıklı yaşam farkındalığına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of fertility health education program given to young people on fertility health knowledge and healthy life awareness: Randomized controlled study
- Tez No: 1012404
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Hemşirelik, Obstetrics and Gynecology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Fertilite, Gençlik, Hemşirelik, Sağlık eğitimi, Sağlıklı yaşam, Fertility, Youth, Nursing, Health education, Healthy life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma, gençlere verilen fertilite sağlığı eğitim programının, fertilite sağlığı bilgisine ve sağlıklı yaşam farkındalığına etkisini incelemek amacıyla ön test-son test düzeninde, randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu'nda öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırma örneklemini, 65 müdahale ve 68 kontrol grubu olmak üzere toplamda 133 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; Tanıtıcı Bilgi Formu, Fertilite Sağlığı Bilgi Ölçeği (FSBÖ), Sağlıklı Yaşam Farkındalığı Ölçeği (SYFÖ) ve Fertilite Sağlığı Eğitim Programı Memnuniyet Anketi“ kullanılmıştır. Araştırmada, müdahale grubuna 3 oturumdan oluşan ”Fertilite Sağlığı Eğitim Programı" uygulanmıştır. Eğitim programının uygulanmasında Doğurganlık Sağlığı Eğitim Kitapçığı'ndan, Doğurganlık Sağlığı Eğitim Kitapçığı rehber alınarak hazırlanan PowerPoint sunumlarından, kadın ve erkek üreme sistemi maketlerinden ve katılımcıların telefonlarına gönderilmek üzere hazırlanan fertilite sağlığına yönelik bilgileri içeren bir broşürden yararlanılmıştır. Eğitim oturumları arasındaki süre 1 hafta olacak şekilde düzenlenmiştir. Müdahale grubunda bulunan öğrencilerin eğitimin birinci oturumundan önce Tanıtıcı Bilgi Formu, FSBÖ, SYFÖ'yü doldurması sağlanmıştır. Kontrol grubuna ise araştırmanın sürecine ve veri toplama formlarına ilişkin bilgi verilmiş ve ön test için Tanıtıcı Bilgi Formu, FSBÖ, SYFÖ doldurtulmuştur. Müdahale grubundaki öğrencilere son eğitim oturumundan sonra Fertilite Sağlığı Eğitim Programı Memnuniyet Anketi uygulanmıştır. Son eğitimden 4 hafta sonra müdahale ve ön testten 6 hafta sonra kontrol gruplarında bulunan öğrencilerin FSBÖ, SYFÖ'yü doldurması sağlanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11.5 programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı olarak nicel değişkenler için ortalama±standart sapma ve ortanca (minimum-maksimum), nitel değişkenler için ise öğrenci sayısı (yüzde) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Student-t testi, Mann-Whitney U testi, Ki-kare, Fisher-exact testi, Wilcoxon İşaret testi ve Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Ölçeklere ait güvenirliğe ise Cronbach Alfa katsayısı ile bakılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Çalışma sonucunda müdahale ve kontrol grubu arasında FSBÖ son test bilgi yüzdesi bakımından anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Müdahale grubundaki gençlere ait son test bilgi yüzdesi ortalamasının (89,34±8,52) kontrol grubundaki (47,89±22,55) gençlerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Müdahale ve kontrol grubu arasında SYFÖ son test puanı bakımından anlamlı fark bulunmuştur (p<0,001). Müdahale grubundaki gençlere ait SYFÖ son test puanının (62,05±10,73) ortalaması kontrol grubundaki (56,13±8,23) gençlerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Müdahale grubunda son test puanları için FSBÖ ile SYFÖ toplam puanı arasında pozitif yönlü, orta büyüklükte istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (p=0,002). Araştırmada Fertilite Sağlığı Eğitim Programı'nın fertilite sağlığı bilgisini ve sağlıklı yaşam farkındalığını artırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca SYFÖ toplam puanı arttıkça FSBÖ bilgi yüzdesinin de arttığı saptanmıştır. Hemşirelerin, gençlerin fertilite sağlığı bilgisi ve sağlıklı yaşam farkındalığını arttırmaya yönelik eğitimler planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled experimental study in a pre-test–post-test design to examine the effect of a Fertility Health Education Program provided to young individuals on their fertility health knowledge and healthy lifestyle awareness. The population of the study comprised students enrolled at Gaziantep University Naci Topçuoğlu Vocational School during the fall semester of the 2024–2025 academic year. The research sample consisted of a total of 133 students, with 65 in the intervention group and 68 in the control group. In collecting the data; Introductory Information Form, Fertility Health Knowledge Survey (FHKS), Healthy Life Awareness Scale (HLAS) and Fertility Health Education Program Satisfaction Questionnaire were used. In the study, the“Fertility Health Education Program”, consisting of three sessions, was applied to the intervention group. In the implementation of the training program, the Fertility Health Education Booklet, PowerPoint presentations prepared using the Fertility Health Education Booklet as a guide, models of the male and female reproductive systems, and a brochure containing information on fertility health prepared to be sent to the phones of the participants were used. The duration between the training sessions was arranged to be one week. Students in the intervention group were asked to fill out the Introductory Information Form, FHKS, and HLAS before the first session of the training. The control group was provided with information regarding the research process and data collection forms, and they were asked to complete the Introductory Information Form, FHKS, and HLAS for the pre-test. Following the final training session, the Fertility Health Education Program Satisfaction Questionnaire was administered to the students in the intervention group. Four weeks after the final session for the intervention group and six weeks after the pre-test for the control group, students in both groups were asked to complete the FHKS and the HLAS. Data analysis was performed using the SPSS 11.5 software. As descriptors, mean±standard deviation and median (minimum-maximum) were used for quantitative variables, and the number of students (percentage) was used for qualitative variables. In the data analysis, Student's t-test, Mann-Whitney U test, Chi-square test, Fisher's exact test, Wilcoxon signed-rank test, and Spearman correlation test were utilized. The reliability of the scales was assessed using the Cronbach's Alpha coefficient. The statistical significance level was set at 0,05. As a result of the study, a significant difference was found between the intervention and control groups in terms of the post-test knowledge percentage of the FHKS (p<0.001). It was found that the post-test knowledge percentage mean of the youth in the intervention group (89,34±8,52) was significantly higher than that of the youth in the control group (47,89±22,55). A significant difference was found between the intervention and control groups in terms of the post-test HLAS scores (p<0,001). The mean post-test score of the SYFÖ for the intervention group (62,05±10,73) was found to be significantly higher than that of the control group (56,13±8,23). A statistically significant moderate positive correlation was found between the post-test scores of the FHKS and the HLAS in the intervention group (p=0,002). The study found that the Fertility Health Education Program increased fertility health knowledge and healthy life awareness. It was also found that as the total score of the HLAS increased, the FHKS knowledge percentage also increased. It is recommended that nurses plan educational programs aimed at increasing the fertility health knowledge and healthy life awareness of young individuals.