A study on consumers' intention to purchase electric vehicles
Tüketicilerin elektrikli araç satın alma niyetine yönelik bir araştırma
- Tez No: 1012475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRİN GİZEM KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Satın alma niyeti, Teknolojinin Kabulü Modeli, Tüketici davranışı, Electric vehicles, Purchase intention, Technology Acceptance Model, Consumer behavior
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mef Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Günümüzde tüketici tercihleri sürdürülebilirlik tarafından şekillendirilmekte ve dolayısıyla daha sürdürülebilir bir geleceğe duyulan ihtiyaç giderek daha belirgin hale gelmektedir. Bu bağlamda, elektrikli araçlara yönelik tüketici davranışının ve satın alma niyetinin belirleyicilerini anlamak çok önemli bir konu haline gelmektedir. Bu araştırma, Teknoloji Kabul Modeli (TAM) çerçevesinde tüketicilerin elektrikli araçlara yönelik satın alma niyetiyle ilgili faktörleri incelemeyi ve modeli bireysel faktörlerle genişletmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada kullanılan değişkenler algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı, çevresel kaygı, bireysel yenilikçilik, algılanan risk ve satın alma niyetidir. Araştırma, Türkiye'de 247 katılımcıdan elde edilen anket verilerine dayalı nicel bir yöntem benimsemektedir ve veriler regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, çalışmada öne sürülen tüm hipotezleri desteklemektedir. Bulgular, çevresel kaygı, bireysel yenilikçilik ve algılanan riskin hem algılanan kullanışlılık hem de algılanan kullanım kolaylığı ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, algılanan kullanışlılık, algılanan kullanım kolaylığı, çevresel kaygı ve kişisel yenilikçilik, elektrikli araç satın alma niyetiyle pozitif yönde ilişkili iken, algılanan risk satın alma niyetiyle negatif yönde ilişkilidir. Ayrıca, algılanan risk, bireysel yenilikçilik ve satın alma niyeti arasındaki ilişkide düzenleyici bir etkiye sahiptir. Bu araştırma, daha yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek için hem politika yapıcılar hem de otomobil endüstrisi için çıkarımlar ve öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, consumer preferences are being shaped by sustainability and consequently the need for a more sustainable future is becoming increasingly evident. In this context, understanding the determinants of consumer behavior and purchasing intentions for electric vehicles is becoming a crucial issue. This research aims to examine the factors related to consumers' purchase intention for electric vehicles within the framework of the Technology Acceptance Model (TAM) and to extend the model with individual factors. The variables used in this research are perceived usefulness, perceived ease of use, environmental concern, personal innovativeness, perceived risk and purchase intention. The research adopts a quantitative method based on survey data obtained from 247 participants in Turkey, and the data were analyzed using regression analysis. The empirical results support all hypotheses proposed in the study. The findings reveal that environmental concern, personal innovativeness, and perceived risk are related with both perceived usefulness and perceived ease of use. Furthermore, perceived usefulness, perceived ease of use, environmental concern, personal innovativeness are positively related with the intention to purchase an electric vehicle while perceived risk is negatively related with purchase intention. Additionally, perceived risk moderates the relationship between personal innovativeness and purchase intention. This research also offers implications and recommendations for both policymakers and the automobile industry for a greener and more sustainable future.