Algılar, kişilik özellikleri ve tüketici bilgisinin elektrikli otomobil satın alma niyeti üzerine etkisi
The effect of perceptions, personality and consumer knowledge on electric vehicle purchase intention
- Tez No: 737872
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli Araçlar, Kişilik, Tüketici Bilgisi, Algılar, Satın Alma Niyeti, Electric Vehicles, Personality, Consumer Knowledge, Perceptions, Purchase Intention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ulaşım sektörünün çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin artmasıyla ülkeler ve otomobil şirketleri elektrikli otomobillere yönelmiştir. Türkiye'de dâhil olmak üzere birçok ülke 2030 yılına kadar karbondioksit salınımını azaltmayı hedeflediği için çevre dostu elektrikli otomobiller daha fazla önemli hale gelmiştir. Elektrikli otomobillere çevre dostu ürünler olmasının yanı sıra günümüzde yakıt fiyatlarının küresel bir sorun haline gelmesiyle elektrikli otomobillerin önemi de artmaktadır. Araştırmada tüketicilerin elektrikli otomobil satın alma niyeti üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda gerçekleştirilen araştırmada, tüketicilerin elektrikli otomobil satın alma niyetleri üzerinde kişilik özellikleri, tüketici bilgisi ve algıların etkisi incelenmektedir. Araştırma yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve 344 kişi araştırmaya katılmıştır Araştırmada verilerin analizi için, SPSS ve SmartPLS programları kullanılmıştır. Kişisel yenilikçiliğin, tüketici bilgisinin, algılanan sembolün ve algılanan parasal maliyetin satın alma niyeti üzerinde anlamlı etkisi vardır. Kişisel yenilikçiliğin; algılanan parasal fayda, algılanan sembol ve algılanan parasal maliyet üzerinde etkisi tespit edilmiştir. Çevresel kaygının; algılanan çevresel fayda ve algılanan parasal maliyet üzerinde anlamlı etkisi varken tüketici bilgisinin ile algılanan parasal fayda ve algılanan sembol üzerinde etkisi vardır. Ayrıca çalışmada kişisel yenilikçiliğin algılanan sembol aracılığıyla satın alma niyeti üzerinden dolaylı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The transportation sector is increasing its negative effects on the environment. however, countries and automobile companies have turned to electric cars. Environmentally friendly electric vehicles have become more important as Turkey and other countries aim to reduce carbon dioxide emissions by 2030. In addition to being environmentally friendly products for electric cars, the importance of electric cars is increasing as fuel prices have become a global problem today. In the research, it is aimed to determine the factors affecting consumers' intention to buy electric vehicles. The research conducted in this direction examines the effects of personality traits, consumer knowledge and perceptions on consumers' intention to purchase electric vehicles. The research was carried out using the face to face survey method and 344 people participated. SPSS and SmartPLS programs were used for the analysis of the research. According to the results, Personal innovativeness, consumer knowledge, perceived symbol and perceived monetary cost have significant effects on purchase intention. Personal innovation; The effect on perceived monetary benefit, perceived symbol and perceived monetary cost was determined. Environmental concern; While it has a significant effect on perceived environment and perceived monetary cost, consumer knowledge has an effect on perceived monetary benefit. In addition, in the study, personal innovativeness has an indirect effect on purchase intention through the perceived symbol.