Dijital bağımlılık ile çevrimiçi ortamda bulunmanın dijital tükenmişliğe etkisinin değerlendirilmesi: Osmaniye ili uygulaması
An assessment of the impact of digital addiction and online presence on digital burnout: A case study in Osmaniye province
- Tez No: 1012479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bağımlılık, Çevrim içi ortam, Dijital Tükenmişlik, dijital yorgunluk, dijital detoks, Digital Addiction, Online Environment, Digital Burnout, Digital Fatigue, Digital Detox
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yapılan araştırmada dijital bağımlılık ve kişilerin çevrimiçi ortamlarda harcadıkları zamanın, dijital tükenmişlik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Teknolojik gelişmelerin artması, internetin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte insanların çevrimiçi ortamlara sürekli maruz kalmaları, dijital tükenmişlik sendromu için gerekli ortamı oluşturmaktadır. Özellikle bireylerin sürekli sosyal medyayı kullanması, çevrim içi oyunlar, toplantılar ve sürekli bildirim gelmesi gibi etkenler, hem zihinsel hem de duygusal düzeyde kişileri bir hayli yıpratmaktadır. Araştırma, nicel bir yöntemle yürütülmüş olup, Osmaniye ili genelinde çeşitli yaş ve meslek gruplarından 1718 katılımcıya uygulanan anketler aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular, dijital bağımlılık düzeyinin yükselmesiyle birlikte dijital tükenmişlik oranlarının da anlamlı şekilde arttığını göstermektedir. Ayrıca, çevrimiçi ortamda geçirilen sürenin artması, bireylerde odaklanma sorunları, yorgunluk, dijital bağımlılık dijital ve duygusal tükenmişlik gibi durumları tetiklemektedir. Yapılan bu Çalışmanın sonucunda, teknolojik aletlerle geçirdiğimiz zamana sağlıklı sınırlar kurmanın, dijital farkındalık ve bilinçli kullanım alışkanlıklarının dijital tükenmişliği azaltmada etkili olabileceği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, bireysel ve kurumsal düzeyde dijital denge politikalarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of digital addiction and the amount of time individuals spend online on digital burnout. The increasing pace of technological advancements, coupled with the rapid spread of the internet, has led to constant exposure to online environments, creating the conditions necessary for digital burnout syndrome. In particular, factors such as constant use of social media, online gaming, virtual meetings, and a constant stream of notifications are taking a significant toll on individuals both mentally and emotionally. The study was conducted using a quantitative method, and data were collected through surveys administered to 1718 participants from various age and occupational groups across Osmaniye Province. The findings indicate that as levels of digital addiction increase, rates of digital burnout also rise significantly. Additionally, an increase in time spent online triggers issues such as difficulty concentrating, fatigue, digital addiction, and digital and emotional burnout in individuals. The findings of this study highlight that establishing healthy limits on the time we spend using technological devices, along with fostering digital awareness and mindful usage habits, can be effective in reducing digital burnout. In this context, the development of digital balance policies at both the individual and organizational levels is recommended.