Araç gövdesi birleştirme işlemlerinde kullanılan yapısal yapıştırıcıların optimizasyonu
Optimization of structural adhesives used in joining process of vehicle body in automotive industry
- Tez No: 1012544
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇAVDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Mechanical Engineering, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atmosferik basınç plazma, Atmosferik soğuk plazma, Kırılma dayanımı, Metalik yüzey, Motorlu taşıtlar, Parametre optimizasyonu, Çekme dayanımı, Atmospheric pressure plasma, Atmospheric cold plasma, Fracture strength, Metallic surface, Motor vehicles, Parameter optimization, Tensile strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, otomotiv endüstrisinde yapısal yapıştırıcıların performansını değerlendirmek amacıyla otomotivde araç gövdesi dış panellerinde en çok kullanılan saclardan biri olan FeP04 malzemesi ve Henkel 4552 GB yapısal yapıştırıcısı kullanılarak deneysel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel hedefi, plazma yüzey hazırlık yöntemlerinin yapışma mukavemeti üzerindeki etkilerini incelemek ve optimizasyon için uygun parametreleri belirlemektir. Deneysel tasarımda Taguchi yöntemi tercih edilmiş ve L18 (2¹3⁴) ortogonal dizi kullanılarak 18 parametre kombinasyonu tanımlanmıştır. Her kombinasyon için üçer tekrar yapılmış ve toplamda 54 numune hazırlanmıştır. Numuneler, sıcak atmosferik plazma veya soğuk atmosferik plazma işlemleriyle yüzey hazırlığına tabi tutulmuş, ardından yapıştırıcı uygulanarak belirlenen sıcaklık ve sürelerde kürlenmiştir. Kürleme işlemi sonrasında numunelerin kopma yükleri Zwick/Roell Z250 çekme test cihazı ile belirlenmiştir. Elde edilen veriler, plazma tipi, uygulama mesafesi, geçiş sayısı ve kürleme koşullarının yapışma mukavemeti üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle atmosferik plazma ile yüzey hazırlığı yapılan bağlantılarda, plazma uygulanmayan bağlantılara kıyasla kopma yükünde yaklaşık %3 oranında iyileşme sağlanmıştır. Taguchi yöntemi sayesinde, çok faktörlü parametrelerin etkileri sistematik biçimde analiz edilmiş ve optimum koşullar istatistiksel olarak güvenilir biçimde belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma otomotiv gövde üretiminde yapısal yapıştırıcıların kullanımına yönelik süreç optimizasyonuna katkı sağlamakta; plazma yüzey hazırlığının yapışma mukavemetini artırmadaki rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, an experimental investigation was conducted to evaluate the performance of structural adhesives in the automotive industry by using FeP04 sheet material, one of the most commonly employed steels for outer body panels, together with the Henkel 4552 GB structural adhesive. The primary objective of the research was to examine the effects of plasma surface preparation methods on bonding strength and to identify the optimal parameters for process improvement. The experimental design was based on the Taguchi method, and an L18 (2¹3⁴) orthogonal array was employed to define 18 parameter combinations. Each combination was repeated three times, resulting in a total of 54 specimens. The specimens were subjected to either hot atmospheric plasma or cold atmospheric plasma treatments for surface preparation, followed by adhesive application and curing under specified temperature and time conditions. After curing, the failure loads of the specimens were measured using a Zwick/Roell Z250 tensile testing machine. The results demonstrated that plasma type, application distance, number of passes, and curing conditions had significant effects on bonding strength. Notably, specimens prepared with atmospheric plasma exhibited approximately a 3% improvement in failure load compared to those without plasma treatment. Through the Taguchi method, the influence of multiple parameters was systematically analyzed, and the optimal conditions were determined with statistical reliability. In conclusion, this study contributes to the optimization of structural adhesive applications in automotive body manufacturing and highlights the role of plasma surface preparation in enhancing bonding strength.