Bursa ili sürdürülebilir gıda tüketimi vegıda okuryazarlığı
Sustainable food consumption andfood literacy in Bursa province
- Tez No: 1012543
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Food Engineering, Nutrition and Dietetics, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Beslenme okuryazarlığı, Gıda tüketimi, Sağlıklı beslenme, Sürdürülebilir tüketim, Tarım okuryazarlığı, Nutrition literacy, Food consumption, Healthy nutrition, Sustainable consumption, Agricultural literacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Bursa ili örneğinde bireylerin sürdürülebilir gıda tüketimi alışkanlıkları ile gıda okuryazarlığı düzeylerini belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek ve söz konusu kavramların boyutlarını demografik ve sosyo-ekonomik faktörlerle ilişkilendirerek analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak anket formu ile 2024 yılında Bursa'da yaşayan 402 katılımcıdan Google Forms aracılığıyla veri toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda, bireylerin sürdürülebilir gıda tüketimi konusunda olumlu tutum sergiledikleri ve gıda okuryazarlığının bu eğilimleri desteklediği belirlenmiştir. Katılımcıların çoğunun çocukluk döneminde evde yemek yeme alışkanlığı kazandığını, sebze-meyve tüketimini artırmaya çalıştıkları ve yerel-mevsimsel ürünleri tercih ettikleri saptanmıştır. Ürün etiketlerinin çoğunlukla incelendiği, ancak bazı teknik kavramlara yönelik bilgi eksiklikleri ve ambalaj üzerindeki yazıların okunabilirliğine dair sorunlar yaşandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, yaş, eğitim ve gelir düzeyi gibi demografik değişkenlerin sürdürülebilir tüketim davranışları üzerinde anlamlı etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları, sürdürülebilir gıda tüketimi ile gıda okuryazarlığı arasındaki anlamlı ilişkiyi ortaya koymakta ve bu doğrultuda, toplumun farklı sosyo-demografik kesimlerine yönelik bilinçlendirme ile eğitim programlarının gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the sustainable food consumption habits and food literacy levels of individuals in the case of Bursa province, to examine the relationship between them, and to analyze the dimensions of these concepts in relation to demographic and socio-economic factors. Data were collected from 402 participants living in Bursa in 2024 through a questionnaire administered via Google Forms using the quantitative research method. The obtained data were analyzed using the SPSS software. Based on the obtained data, it was determined that individuals exhibit positive attitudes toward sustainable food consumption and that food literacy supports these tendencies. The majority of participants were found to have developed the habit of eating at home during childhood, to make efforts to increase their fruit and vegetable intake, and to prefer local and seasonal products. It was observed that product labels were mostly examined; however, some gaps in understanding technical concepts and issues regarding the legibility of the text on packaging were reported. Furthermore, demographic variables such as age, education, and income level were found to have significant effects on sustainable consumption behaviors. The findings of this study reveal a significant relationship between sustainable food consumption and food literacy, highlighting the necessity of awareness-raising and educational programs targeted at different socio-demographic segments of society.