Eğitim aile sağlığı merkezine başvuran bireylerin sigara kullanımı ve e-sigara bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of smoking and e-cigarette use and e-cigarette knowledge levels among young adults attending a training family health center
- Tez No: 1012635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER, DR. ÖĞR. ÜYESİ RUHSEL CÖRÜT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, e-sigara, genç erişkin, nikotin bağımlılığı, tütün kullanımı, Family Medicine, E-cigarette, Young adult, Nicotine dependence, Tobacco use
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Giresun Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran 18–25 yaş arası bireylerde sigara ve elektronik sigara (e-sigara) kullanım durumlarını, e-sigara bilgi düzeylerini ve bu düzeyin nikotin bağımlılığı, öz-etkililik ve karar verme dengesi ile ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem:Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan araştırmaya 15 Eylül -7 Aralık tarihlerinde 265 birey katılmıştır. Katılımcılar sigara kullanan, e-sigara kullanan, dual (her ikisini kullanan) ve hiçbirini kullanmayan olarak dört grupta incelenmiştir. Veriler yüz yüze anket yöntemiyle toplanmış; E-Sigara Bilgi Düzeyi Formu, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Sigara Öz-Etkililik Ölçeği ve Sigara Karar Verme Denge Ölçeği kullanılmıştır. Veriler IBM SPSS 26.0 programında analiz edilmiştir; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular:Katılımcıların %41,5'i yalnız sigara, %9,4'ü yalnız e-sigara, %26,4'ü dual kullanıcı, %22,6'sı ise hiç tütün ürünü kullanmamaktadır. Genel e-sigara bilgi düzeyi orta düzeydedir. Dual kullanıcıların bilgi düzeyi en yüksek, yalnız e-sigara kullanıcılarının ise en düşük bulunmuştur. Gruplar arasında bilgi düzeyi farkı istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,05). Katılımcıların önemli bir kısmı e-sigarayı“daha az zararlı”veya“sigara bırakmaya yardımcı”bir ürün olarak tanımlamıştır. Tartışma ve Sonuç: E-sigara hakkındaki bilgi düzeyinin sınırlı ve yanlış inanışların yaygın olması, genç erişkinlerde nikotin bağımlılığının yeni biçimlerde sürmesine neden olmaktadır. Aile hekimliği, doğru bilgilendirme ve farkındalık programları yoluyla bu riskin azaltılmasında temel role sahiptir. E-sigara konusunda toplum temelli eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to evaluate the use of cigarettes and electronic cigarettes (e-cigarettes), the level of knowledge about e-cigarettes, and the relationship of this knowledge with nicotine dependence, self-efficacy, and decisional balance among individuals aged 18–25 who applied to the Giresun Educational Family Health Center. Materials and Methods:This descriptive and cross-sectional study included 265 participants. The participants were categorized into four groups as cigarette users, e-cigarette users, dual users (both cigarette and e-cigarette), and non-users. Data were collected through face-to-face surveys using the E-Cigarette Knowledge Level Form, the Fagerström Test for Nicotine Dependence, the Smoking Self-Efficacy Scale, and the Smoking Decisional Balance Scale. Statistical analyses were performed using IBM SPSS 26.0 software, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results:Of the participants, 41.5% were cigarette-only users, 9.4% were e-cigarette-only users, 26.4% were dual users, and 22.6% were non-users. The general level of knowledge about e-cigarettes was moderate. Dual users had the highest knowledge level, while e-cigarette-only users had the lowest. The difference between groups was statistically significant (p<0.05). A significant proportion of participants described e-cigarettes as“less harmful”or as a“smoking cessation aid.”Discussion and Conclusion:The limited level of knowledge and widespread misconceptions about e-cigarettes contribute to the persistence of nicotine dependence among young adults in new forms. Family physicians play a crucial role in reducing this risk through accurate information and awareness programs. It is recommended that community-based education and counseling services on e-cigarettes be expanded within the scope of primary health care.