Diyabetik periferik nöropati hastalarında soğuk uygulama ve sanal gerçeklik ile kombine edilen el ve ayak egzersizlerinin ağrı, kinezyofobi ve kırılganlık düzeylerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of hand and foot exercises combined with cold application and virtual reality on pain, kinesiophobia, and frailty levels in patients with diabetic peripheral neuropathy
- Tez No: 1012677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA SERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik Periferik Nöropati, El ve Ayak Egzersizleri, Sanal Gerçeklik, Soğuk Uygulama, Nöropatik Ağrı, Kinezyofobi, Kırılganlık
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dahiliye Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada diyabetik periferik nöropati (DPN) tanılı hastalara soğuk uygulama ve sanal gerçeklik (VR) ile kombine şekilde uygulanan el ve ayak egzersizlerinin nöropatik ağrı, kinezyofobi ve kırılganlık düzeylerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize kontrollü çalışmanın örneklemini 54 DPN hastası oluşturmuştur. Hastalar el ve ayak egzersizleri+soğuk uygulama grubu (n=18), VR tabanlı el ve ayak egzersizleri grubu (n=18) ve kontrol grubu (n=18) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Müdahale gruplarına 12 hafta boyunca el ve ayak egzersizleri programı uygulanmış; bir grupta egzersiz sonrası hastaların ekstremitelerine 15-20 0C soğuk uygulama yapılmış, diğer grupta ise egzersizler soğuk temalı sanal ortamda gerçekleştirilmiştir. Veriler Sosyodemografik Veri Formu, DN4 Nöropatik Ağrı Ölçeği, Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ve Tilburg Kırılganlık Ölçeği (TFI) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. BULGULAR: Başlangıçta gruplar arasında sosyodemografik özellikler ve ölçek puanları açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). On ikinci haftanın sonunda her iki müdahale grubunun nöropatik ağrı puanlarının kontrol grubuna kıyasla azaldığı saptanmıştır (p=0,004). Hastaların kinezyofobi düzeylerinde 12. haftada gruplar arasında anlamlı fark saptanmış ve en düşük TKÖ puan ortalamalarının VR tabanlı el ve ayak egzersiz grubunda olduğu belirlenmiştir. Kırılganlık düzeyleri incelendiğinde, 12. haftada her iki müdahale grubunun TFI puanlarının anlamlı düzeyde azaldığı, kontrol grubunda ise anlamlı değişim olmadığı saptanmıştır. SONUÇ: DPN'li hastalarda egzersiz müdahalelerinin VR veya soğuk uygulama ile desteklenmesi nöropatik ağrı, kinezyofobi ve kırılganlık düzeylerinin azaltılmasında olumlu etki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This study aimed to determine the effects of hand and foot exercises combined with cold application and virtual reality (VR) on neuropathic pain, kinesiophobia, and frailty levels in patients diagnosed with diabetic peripheral neuropathy (DPN). MATERIALS AND METHODS: The study, designed as a randomized controlled trial, included a sample of 54 patients with DPN. The patients were allocated into three groups: a hand and foot exercises combined with cold application group (n = 18), a VR-based hand and foot exercises group (n = 18), and a control group (n = 18). A 12-week hand and foot exercise program was implemented for the intervention groups; in one group, cold application (15–20°C) was applied to the patients' extremities after exercise, while in the other group, the exercises were performed in a cold-themed virtual environment. Data were collected using a Sociodemographic Data Form, the DN4 Neuropathic Pain Scale, the Tampa Scale of Kinesiophobia (TSK), and the Tilburg Frailty Indicator (TFI). Data were analyzed using descriptive statistics, the independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). RESULTS: At baseline, there were no significant differences between the groups regarding sociodemographic characteristics and scale scores (p > 0.05). By the end of week 12, neuropathic pain scores in both intervention groups had significantly decreased compared with the control group (p = 0.004). At the 12th week, a statistically significant difference was found between the groups regarding kinesiophobia levels (p < 0.05), and the lowest mean TSK scores were observed in the VR-based hand and foot exercises group. Analysis of frailty levels revealed that TFI scores significantly decreased in both intervention groups at week 12 (p < 0.05), while no significant change was observed in the control group (p > 0.05).