Görsel-bilişsel reaktif kapalı kinetik zincir üst ekstremite testinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenilirlik araştırması
Development of a visual–cognitive reactive closed kinetic chain upper extremity test: A validity and reliability study
- Tez No: 1012682
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Spor, Physiotherapy and Rehabilitation, Sports
- Anahtar Kelimeler: Basit reaksiyon zamanı, Kadın basketbolcular, Performans değerlendirme, Çift görev performansı, Simple reaction time, Women basketball players, Performance evaluation, Dual task performance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Çoklu performans testleri, sporcuların üst ve alt ekstremite fonksiyonlarını, güç, dayanıklılık ve koordinasyon gibi fiziksel özelliklerle birlikte değerlendirerek rehabilitasyon ve performans geliştirme programlarının daha etkili biçimde bireyselleştirilmesine olanak tanır. Bu çalışmanın amacı, bilişsel-motor reaksiyon görevi içeren bir üst ekstremite performans testi geliştirmek ve geliştirilen testin güvenirlik ve geçerliliğini incelemektir. Geliştirilen bu test, Reaktif Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Testi olarak adlandırılmıştır. Çalışmaya, adölesan dönem (ort yaş ±ss=14,26±0,50) 38 lisanslı kadın basketbol oyuncusu dahil edildi. Testin test tekrar-test güvenirliği bir hafta arayla, değerlendiriciler arası güvenirlik ise aynı testin 20 dakika sonra farklı bir terapist tarafından uygulanmasıyla incelendi. Test skorlaması, reaksiyon zamanı, dokunma sayısı, normalizasyon puanı ve güç parametreleri kullanılarak yapıldı. Reaktif Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Testi'nin geçerlilik değerlendirmesi için Üst Ekstremite Y-Denge Testi (YBT-UQ) ve Üst Ekstremite Reaksiyon Testi (ÜERT) kullanıldı. Test tekrar-test güvenirlik değerlendirme sonuçlarına göre, R-KKZÜET güç puanı parametresi için ICC=0,876 ile mükemmel düzeyde, dokunma sayısı için ICC=0,491, normalizasyon puanı için ICC=0,461, reaksiyon zamanı için ise ICC=0,413 ile orta düzeyde güvenirlik saptandı. Değerlendiriciler arası güvenirlik sonuçlarında güç puanı parametresi için ICC=0,904 ile mükemmel düzeyde, dokunma sayısı için ICC=0,644 ve normalizasyon puanı için ICC=0,642 ile iyi düzeyde, reaksiyon zamanı için ise ICC=0,570 ile orta düzeyde güvenirlik saptandı. Geçerlilik değerlendirmesi için yapılan analizde, Reaktif Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Testi ile YBT-UQ test sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Fakat, ÜERT ile R-KKZÜET tüm test parametreleri arasında pozitif ve negatif yönde, orta-yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki gözlendi (r=-0,724 ile 0,734, min – maks; orta ve yüksek ilişki, p<0,001). Bu sonuçlara göre, Reaktif Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Testinin, adölesan basketbol oyuncularında saha içinde çoklu görev performansının değerlendirmesinde kullanılabilecek güvenilir ve geçerli bir test olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Multicomponent performance tests enable more effective individualization of rehabilitation and performance enhancement programs by assessing athletes' upper and lower extremity functions together with physical characteristics such as strength, endurance, and coordination. The aim of this study was to develop a novel upper extremity performance test involving a cognitive-motor reaction task and to examine the reliability and validity of the developed test. The test was named the Reactive Closed Kinetic Chain Upper Extremity Test (R-CKCUET). Thirty-eight licensed female basketball players in adolescence (mean age±sd=14,26±0,50) were included in the study. Test–retest reliability was assessed with a one-week interval, while inter-rater reliability was evaluated by administering the same test with a different therapist after 20 minutes. Test scoring included reaction time, number of touches, normalized score, and power parameters. For validity analysis, the Upper Extremity Y-Balance Test (YBT-UQ) and the Upper Extremity Reaction Test (UERT) were used. According to test–retest reliability results, excellent reliability was found for the power parameter (ICC=0,876), while moderate reliability was observed for number of touches (ICC=0,491), normalized score (ICC=0,461), and reaction time (ICC=0,413). Inter-rater reliability results demonstrated excellent reliability for the power parameter (ICC=0,904), good reliability for number of touches (ICC=0,644) and normalized score (ICC=0,642), and moderate reliability for reaction time (ICC=0,570). In the validity analysis, no statistically significant relationship was found between R-CKCUET and YBT-UQ results (p>0,05). However, a moderate-to-high significant correlation, both positive and negative, was observed between UERT and all R-CKCUET parameters (r=-0,724 to 0,734, p <0,001). In conclusion, the Reactive Closed Kinetic Chain Upper Extremity Test appears to be a reliable and valid tool for assessing in-field multitask performance in adolescent basketball players.