Web tabanlı bir çoklu uyum analizi yazılımının geliştirilmesi ve sağlıkta bir uygulama örneği
Development of a web-based multi-compatibility analysis software and an application example in healthcare
- Tez No: 1012681
- Danışmanlar: PROF. DR. HARİKA GÖZDE GÖZÜKARA BAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Basit uyum analizi, Çoklu uyum analizi, Keşifsel çok değişkenli analiz, Kategorik veri görselleştirme, Meme kanseri, Simple correspondence analysis, Multiple correspondence analysis, Breast cancer, Exploratory multivariate analysis, Categorical data visualization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, meme kanseri hastalarına ait sosyodemografik ve klinik değişkenler (yaş, menopoz durumu, tümör boyutu, tutulan lenf düğümü sayısı, lenf düğümü kapsül durumu, tümör derecesi, meme bölgesi ve meme yönü) arasındaki çok boyutlu ilişki yapısının basit uyum analizi ve çoklu uyum analizi teknikleriyle ortaya konması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada Yugoslavya Ljubljana Üniversite Tıp Merkezi Onkoloji Enstitüsü'nden elde edilen açık erişimli veri seti kullanılmıştır. Veri seti 286 gözlem ve 10 değişken içermekte olup 68 meme kanseri hastası (%23.8) ile 218 sağlıklı birey (%76.2) yer almaktadır. Verilerin analizi için bu tez kapsamında RStudio-Shiny altyapısıyla özgün bir interaktif web arayüzü geliştirilmiştir. Basit uyum analizi ve çoklu uyum analizi işlemleri bu arayüz üzerinden gerçekleştirilmiştirilip ilgili bulgular elde edilmiştir. Bulgular: Çoklu uyum analizi sonuçlarına göre ilk iki boyutun özdeğerleri 0.3097 ve 0.2759 olup toplam varyansın %13.5'ini açıklamaktadır. Birinci boyutta en yüksek katkılar tutulan lenf düğümü sayısı (0.166), lenf düğümü kapsül durumu (0.111) ve tümör derecesinden (0.056) hesaplandı. Haritada postmenopoz, yüksek tümör derecesi ve büyük tümör boyutu kanser varlığına yakın konumlanırken, premenopoz düşük derece zıt yönde yer almaktadır. Sonuç: Lenf nodu tutulumu (katkı: 0.166) ve kapsül invazyonu (katkı: 0.111) en güçlü açıklayıcı değişkenler olarak belirlendi. Tümör derecesi (0.056), tümör boyutu ve menopoz durumu meme kanseri progresyonunun diğer başlıca belirleyicileri olarak saptanmıştır. İlk iki boyut toplam varyansın %13.5'ini, ilk on boyut ise %52'sini açıklamıştır. Postmenopoz, yüksek derece ve büyük tümör boyutu kanser varlığıyla aynı yönde konumlanırken, premenopoz ve düşük derece zıt konumda yer almaktadır. %95 Güven elipslerinin büyük ölçüde örtüşmesi ayrımın sınırlı olduğunu göstermiş olsa bile kategori düzeyindeki örüntüler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Elde edilen bulgular, meme kanseri risk profilinin belirgin klinik göstergeler tarafından şekillendiğini doğrulamakta ve literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the multidimensional relationship structure among sociodemographic and clinical variables of breast cancer patients — including age, menopausal status, tumor size, number of involved lymph nodes, lymph node capsule status, tumor grade, breast quadrant, and breast side — using simple correspondence analysis and multiple correspondence analysis techniques. Materials and Methods: The study utilized an open-access dataset obtained from the Institute of Oncology, University Medical Centre Ljubljana, Yugoslavia. The dataset comprises 286 observations and 9 variables, including 68 breast cancer patients (23.8%) and 218 healthy individuals (76.2%). An original interactive web-based interface was developed using the R-Shiny framework as part of this thesis; all simple correspondence analysis and multiple correspondence analysis procedures were performed through this interface. Results: Multiple correspondence analysis revealed that the eigenvalues of the first two dimensions were 0.3097 and 0.2759, accounting for 13.5% of the total variance. The highest contributions to the first dimension were observed for the number of involved lymph nodes (0.166), lymph node capsule status (0.111), and tumor grade (0.056). On the perceptual map, postmenopausal status, high tumor grade, and large tumor size were positioned in proximity to cancer presence, whereas premenopausal status and low grade were located in the opposite direction. Conclusion: Lymph node involvement (contribution: 0.166) and capsule invasion (contribution: 0.111) were identified as the strongest explanatory variables. Tumor grade (0.056), tumor size, and menopausal status were determined as other major predictors of breast cancer progression. The first two dimensions explained 13.5% of the total variance, while the first ten dimensions accounted for 52%. Postmenopausal status, high grade, and large tumor size were positioned in the same direction as cancer presence, whereas premenopausal status and low grade occupied the opposite pole. Although the substantial overlap of confidence ellipses indicated limited discrimination, category-level patterns were found to be statistically significant. The findings confirm that the breast cancer risk profile is shaped by distinct clinical indicators and contribute to the existing literature.