Farklı nikel titanyum döner eğe sistemlerinin şekillendirme yeteneklerinin mikro-BT ile değerlendirilmesi
Evaluation of the shaping abilities of different nickel titanium rotary file systems using micro-CT
  1. Tez No: 1012683
  2. Yazar: MEHMET ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental eğeler, Endodonti, Endodontics, Shaping Ability, Dentin Thickness, Dental files
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
ÖZET FARKLI NİKEL TİTANYUM DÖNER EĞE SİSTEMLERİNİN ŞEKİLLENDİRME YETENEKLERİNİN MİKRO-BT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Bu tez çalışmasının amacı çekilmiş insan mandibular birinci molar dişlerde üç farklı nikel titanyum döner eğe sistemlerinin şekillendirme yeteneklerinin mikro-BT ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 20°–40° arasında eğime sahip olan 30 adet çekilmiş mandibular birinci molar diş seçildi. Örnekler işlem öncesinde mikro-BT (SkyScan 1172, Bruker-microCT, Belçika) ile taranarak kök kanal anatomisi değerlendirildi ve rastgele üç gruba ayrıldı (n=10). Örnekler sırasıyla R-Motion (RM), XP-endo Rise Shaper (XPRS) ve ProTaper Ultimate (PTU) sistemleri ile şekillendirildi. Şekillendirme sonrası aynı parametrelerle mikro-BT taraması tekrarlandı. Mikro-BT görüntüleri üzerinde SMI, yüzey alanı, hacim değişimi, periservikal bölgede uzaklaştırılan dentin miktarı, transportasyon ve merkezde kalma yeteneği değerlendirildi. Bulgular: SMI değişimi bakımından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Yüzey alanı ve hacim artışı açısından ise PTU sistemi, RM grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla artış gösterdi (p<.05). Uzaklaştırılan periservikal dentin kalınlığı furkasyon seviyesinin 1 mm ve 2 mm apikalinde PTU grubunda daha yüksek bulundu (p<.05). Apeksin 7mm koronal seviyesinde merkezde kalma yeteneği açısından gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p< .05). Transportasyon miktarı açısından ise apeksin 5 mm ve 7 mm koronal seviyelerinde gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<.05). Sonuç: Kök kanal şekillendirmesinde üç eğe sisteminin de güvenli olduğu ve strip perforasyona neden olmadığı belirlenmiştir. PTU daha fazla hacim ve yüzey alanı artışı sağlarken, RM ve XPRS daha konservatif preparasyon eğilimi göstermiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE SHAPING ABILITIES OF DIFFERENT NICKEL TITANIUM ROTARY FILE SYSTEMS USING MICRO-CT Aim: The aim of this thesis was to evaluate the shaping abilities of three different nickel–titanium rotary file systems in extracted human mandibular first molars using micro–computed tomography. Material and Method: In this study, 30 extracted mandibular first molars with root canal curvatures ranging from 20° to 40° were selected. Before instrumentation, the specimens were scanned using micro-CT (SkyScan 1172, Bruker microCT, Belgium) to evaluate root canal anatomy and were randomly allocated into three groups (n = 10). The specimens were prepared using the R-Motion, XP-endo Rise Shaper, and ProTaper Ultimate systems, respectively. After instrumentation, micro-CT scanning was repeated using the same parameters. Structural Model Index (SMI), changes in surface area and volume, the amount of dentin removed in the pericervical region, canal transportation, and centering ability were evaluated on the micro-CT images. Results: No significant difference was detected among the groups in terms of SMI change. Regarding increases in surface area and volume, the PTU system showed a statistically significantly greater increase than the RM group (p < .05). The amount of pericervical dentin removed was found to be higher in the PTU group at 1 mm and 2 mm apical to the furcation level (p < .05). A significant difference was observed among the groups in terms of centering ability at the level 7 mm coronal to the apex (p < .05). With respect to the amount of canal transportation, significant differences were found among the groups at the levels 5 mm and 7 mm coronal to the apex (p < .05). Conclusion: It was determined that all three file systems were safe for root canal instrumentation and did not cause strip perforation. While PTU produced greater increases in canal volume and surface area, RM and XPRS tended to provide a more conservative preparation.