Hemşirelerde zihinsel yorgunluğun iş doyumuna etkisi
The effect of mental fatigue on job satisfaction in nurses
  1. Tez No: 1012702
  2. Yazar: ŞULE RÜVEYDA DUMRUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş Doyumu, Zihinsel Yorgunluk, Nursing, Job Satisfaction, Mental Fatigue
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin zihinsel yorgunluk düzeylerini belirlemek, zihinsel yorgunluğa etki eden faktörleri değerlendirmek ve zihinsel yorgunluk ile iş doyumu arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı tasarımda yürütülen araştırma, Mart 2024 - Ekim 2024 tarihleri arasında Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Rize Devlet Hastanesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Rize Devlet Hastanesi ve Rize Eğitim Ve Araştırma Hastanesi kadrosunda bulunan toplam 701 hemşire oluşturdu. Örneklemini, acil servis/poliklinik, yataklı klinik ve yoğun bakım birimlerinde görev yapan ve çalışmaya katılmayı kabul eden, 20-57 yaş aralığındaki araştırmaya alınma kriterlerine uyan 235 hemşire oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Zihinsel Yorgunluk Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde sürekli değişkenlerin dağılımı incelenmiş; normal dağılım göstermeyen veriler için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. Ölçekler arası ilişkiler Spearman Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Hemşirelerin iş doyumu ve zihinsel yorgunluk düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ayrıca zihinsel yorgunluk ile iş doyumu arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu durum, zihinsel yorgunluk düzeyi arttıkça hemşirelerin iş doyumunun azaldığını göstermektedir. Zihinsel yorgunluk alt kategori toplam puanı ile iş doyumu alt kategori toplam puanı arasındaki korelasyon analizine göre, zihinsel yorgunluk puanı ile iş doyumu puanı arasında negatif yönde (r = -0.275) ve orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p < 0.001). Bu sonuç, zihinsel yorgunluk düzeyi arttıkça hemşirelerin iş doyumu düzeyinin azaldığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, hemşirelerin zihinsel yorgunluklarının iş doyumlarını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda, hemşirelerin zihinsel yükünü azaltmaya yönelik düzenlemelerin yapılması, iş doyumunu artırmada önemli bir strateji olabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the levels of mental fatigue among nurses, evaluate the factors affecting mental fatigue, and examine the relationship between mental fatigue and job satisfaction. Designed as a descriptive, cross-sectional, and correlational study, the research was carried out between March 2024 and October 2024 at Rize Training and Research Hospital and Rize State Hospital. The population of the study consisted of 701 nurses employed at both hospitals. The sample included 235 nurses aged between 20 and 57 who met the inclusion criteria and voluntarily participated in the study, working in emergency services/outpatient clinics, inpatient clinics, and intensive care units. Data were collected using a Personal Information Form, the Mental Fatigue Scale, and the Job Satisfaction Scale. In the statistical analysis, the distribution of continuous variables was examined. For non-normally distributed variables, the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were used. Relationships between the scales were assessed using Spearman Correlation Analysis. It was found that nurses had moderate levels of job satisfaction and mental fatigue. In addition, a statistically significant negative correlation was identified between mental fatigue and job satisfaction. This finding indicates that as mental fatigue increases, job satisfaction decreases. According to the correlation analysis between the total subscale scores of mental fatigue and job satisfaction, a statistically significant negative and moderate relationship was found between mental fatigue scores and job satisfaction scores (r = -0.275, p < 0.001). This result indicates that as the level of mental fatigue increases, nurses' job satisfaction levels decrease. The findings of the study reveal that mental fatigue negatively affects nurses' job satisfaction. Accordingly, implementing strategies aimed at reducing nurses' mental workload may be an effective approach to improving job satisfaction.