5-10 mm arası üreter ve böbrek taşlarının spontan düşmesini etkileyen faktörlerin makine öğrenmesi ile incelenmesi
Evaluation of factors affecting the spontaneous passage of 5–10 mm ureteral and renal stones using machine learning
  1. Tez No: 1012714
  2. Yazar: BEKTAŞ SARAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET REŞİT ERSAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreter taşı, spontan pasaj, yapay zekâ, makine öğrenimi, klinik karar destek sistemleri, Ureteral calculi, spontaneous passage, artificial intelligence, machine learning, clinical decision support systems
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: 5-10 mm boyutundaki üreter taşlarının spontan pasaj (SP) olasılığını öngörmek amacıyla; klinik özellikler ile kontrastsız bilgisayarlı tomografi (NCCT) parametrelerini entegre eden yapay zekâ tabanlı prediktif bir model geliştirmek ve etkinliğini değerlendirmektir. Yöntem: Retrospektif tasarımlı bu çalışmaya NCCT ile doğrulanmış 188 soliter üreter taşı olgusu (120 spontan pasaj (SP) sağlanan, 68 SP sağlanamayan) dahil edilmiştir. Olguların demografik verileri ve radyolojik ölçümleri (taş boyutu, lokalizasyon, Hounsfield Ünitesi [HU], Üreter Duvar Kalınlığı [UWT] ve hidronefroz evresi) bağımsız değişkenler olarak analize alınmıştır. İkili sınıflandırma için Lojistik Regresyon (LR), Random Forest ve Destek Vektör Makineleri (SVM) algoritmaları eğitilmiş; model şeffaflığı SHAP ve LIME yöntemleriyle sağlanmıştır. Bulgular: SP'nin gerçekleşmediği grupta; ortalama taş boyutu (7,3±1,8'e karşı 4,6±1,7 mm), UWT (3,74±1,2'ye karşı 2,51±0,8 mm) ve HU değerleri (835,4±340'a karşı 642,8±290 HU) SP başarılı gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır (p<0,05). En yüksek ayırt edici performansı LR algoritması sergilemiş olup; Eğri Altında Kalan Alan (AUC) 0,91 (%95 CI: 0,86–0,95), duyarlılık %91,6 (%95 CI: 83,2–95,1) ve özgüllük %71,6 (%95 CI: 61,4–80,2) olarak bulunmuştur. Sonuç: Geliştirilen LR modeli, 5-10 mm üreter taşlarının SP ihtimalini yüksek doğrulukla öngörebilen etkin bir triyaj aracıdır. Doku ödemini yansıtan UWT ve taş sertliğini belirten HU metriklerinin modellere entegrasyonu, kişiselleştirilmiş tedaviye olanak tanıyarak gereksiz cerrahi girişimleri önlemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To develop and evaluate an artificial intelligence-based predictive model that integrates clinical and non-contrast computed tomography (NCCT) parameters for estimating the spontaneous passage (SP) probability of 5-10 mm ureteral stones. Methods: This retrospective study included 188 patients with an NCCT-confirmed solitary ureteral stone (120 successful SP, 68 failed SP). Demographic data and radiological measurements (stone size, localization, Hounsfield Unit [HU], Ureteral Wall Thickness [UWT], and hydronephrosis grade) were analyzed as independent variables. For binary classification, Logistic Regression (LR), Random Forest, and Support Vector Machines (SVM) algorithms were trained. Model transparency was ensured utilizing SHAP and LIME. Results: In patients who failed conservative management, mean stone size (7.3±1.8 vs. 4.6±1.7 mm), UWT (3.74±1.2 vs. 2.51±0.8 mm), and HU values (835.4±340 vs. 642.8±290 HU) were significantly higher than in the successful SP group (p<0.05). The LR algorithm demonstrated the highest discriminative performance, yielding an Area Under the Curve (AUC) of 0.91 (95% CI: 0.86–0.95), sensitivity of 91.6% (95% CI: 83.2– 95.1), and specificity of 71.6% (95% CI: 61.4–80.2). Conclusion: The developed LR model is an effective triage tool predicting the SP probability of 5-10 mm ureteral stones with high accuracy. Integrating UWT (reflecting tissue edema) and HU (indicating stone hardness) into predictive models facilitates personalized treatment planning, preventing unnecessary invasive interventions.