Kabak çekirdeği alerjisi olan çocukların özellikleri
Characteristics of children with pumpkin seed allergy
- Tez No: 1012716
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ENİS ŞEKEREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Anafilaksi, Besin alerjisi, Anaphylaxis, Food hypersensitivity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Açıkalın, B. Kabak çekirdeği alerjisi olan çocukların özellikleri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi. Ankara, 2026. Tohumların besinsel faydaları nedeniyle tüketiminin artmasıyla birlikte, tohum alerjilerinin görülme sıklığı da artmaktadır. Türkiye'de yaygın olarak tüketilen kabak çekirdeği, yeterince araştırılmamış bir alerjendir. Bu çalışmanın amacı, IgE aracılı kabak çekirdeği alerjisi olan pediatrik hastaların klinik özelliklerini tanımlamaktır. Türkiye'de bir referans merkezinde izlenen, IgE aracılı kabak çekirdeği alerjisi tanısı doğrulanmış pediatrik hastalar üzerinde retrospektif bir analiz yapılmıştır. Demografik ve klinik özellikler, kabak çekirdeğine yönelik deri prik testi (SPT) sonuçları ve serum alerjene özgül IgE (sIgE) düzeylerine ait veriler analiz edilmiştir. Medyan yaşı 1,8 yıl (IQR 0,83–4,74) olan toplam 25 hasta çalışmaya dahil edilmiştir; bunların 19'u (%76) erkekti. Medyan kabak çekirdeği sIgE düzeyi 10,3 kU/L (IQR 3,4–28,6) ve medyan kabak çekirdeği SPT kabarıklık çapı 13 mm (IQR 8–19) idi. En sık görülen atopik eşlik eden hastalıklar atopik dermatit (%92), astım (%48) ve alerjik rinit (%48) idi. Kabak çekirdeğine ilk maruziyet 19 hastada (%76) ev ortamında gerçekleşmişti. Cilt bulguları sık olup; kızarma/eritem (%80), ürtiker (%64), kaşıntı (%60), anjiyoödem (%56) ve egzama (%12) görülmüştür. On altı hastada (%64) anafilaksi gözlenmiştir. Tüm hastalar kabak pulpasını tolere etmiştir. En sık eşlik eden besin alerjisi ağaç yemişi alerjisi (%76) olup, bunu diğer tohum alerjileri (%72) izlemiştir. Karpuz çekirdeğine duyarlanma hastaların %60'ında, karpuz çekirdeği alerjisi ise %24'ünde saptanmıştır. Karpuz çekirdeği için test edilen 18 hastanın 16'sında (%89) anlamlı duyarlanma mevcuttu. Küreselleşmenin artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıkları daha çeşitli hale gelmekte ve daha önce nadir görülen besin alerjileri ortaya çıkmaktadır. IgE aracılı kabak çekirdeği alerjisinin artan insidansı bu eğilimi yansıtmaktadır. Klinisyenler, karpuz çekirdeği alerjisi ile olası ilişkisi konusunda farkındalık sahibi olmalıdır. Erken tanı ve uygun yönetim, besin alerjisi olan çocukların sağlıklı büyüme ve gelişiminin yanı sıra genel iyilik hallerinin sağlanması açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Acikalin, B. Characteristics of children with pumpkin seed allergy. Hacettepe University Facult of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara, 2026. As seed consumption increases due to their nutritional benefits, the incidence of seed allergies is also rising. Pumpkin seeds, widely consumed in Türkiye, remain an understudied allergen. This study aims to describe the clinical characteristics of pediatric patients with IgE-mediated pumpkin seed allergy. A retrospective analysis was conducted on pediatric patients with confirmed IgE-mediated pumpkin seed allergy who were followed at a referral center in Türkiye. Data on demographic and clinical characteristics, skin prick test (SPT) results for pumpkin seeds, and serum allergen-specific IgE (sIgE) levels were analyzed. A total of 25 patients with a median age of 1.8 years (IQR 0.83–4.74) were included; 19 (76%) were male. The median pumpkin seed sIgE level was 10.3 kU/L (IQR 3.4–28.6), and the median pumpkin seed SPT wheal diameter was 13 mm (IQR 8–19). The most common atopic comorbidities were atopic dermatitis (92%), asthma (48%) and allergic rhinitis (48%). Initial exposure to pumpkin seeds occurred at home in 19 patients (76%). Skin symptoms were common, including flushing/erythema (80%), urticaria (64%), pruritus (60%), angioedema (56%), and eczema (12%). Anaphylaxis was observed in 16 patients (64%). All patients tolerated pumpkin pulp. The most common concomitant food allergy was tree nut allergy (76%), followed by other seed allergies (72%). Watermelon seed sensitization was detected in 60% of patients, and watermelon seed allergy in 24%. Among the 18 patients tested for watermelon seeds, 16 (89%) had significant sensitization. With increasing globalization, dietary habits are becoming more diverse, leading to the emergence of previously uncommon food allergies. The rising incidence of IgE-mediated pumpkin seed allergy reflects this trend. Clinicians should be aware of its potential association with watermelon seed allergy. Early diagnosis and appropriate management are crucial for ensuring the healthy growth, development, and overall well-being of children with food allergies.