İnflamatuar barsak hastalarında Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksi, Sistemik İmmun-İnflamasyon İndeksi ve C-reaktif protein – albumin oranının hastalık aktivitesi ile ilişkisi
The relationship of Systemic Inflammation Response İndex, Systemic İmmune-İnflammation İndex, and C-reactive protei̇n to albumin ratio with disease activity in patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 1012734
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK SOLAKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Albüminler, C reaktif protein, Crohn hastalığı, Kolit-ülseratif, SIRI, Sistemik inflamatuar yanıt indeksi, İnflamatuar bağırsak hastalıkları, Albumins, C reactive protein, Crohn disease, Colitis-ulcerative, Systemic inflammatory response index, Inflammatory bowel diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
İnflamatuvar barsak hastalığı, gastrointestinal sistemi tutan ve aktivasyon ile remisyon dönemleriyle seyreden kronik bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı, inflamatuvar barsak hastalığında, hastalık aktivasyonunu ve mukozal hasar şiddetini öngörmede sistemik immün-inflamasyon indeksi, sistemik inflamasyon yanıt indeksi ve C-reaktif protein/albümin oranının tanısal değerini değerlendirmektir. Tek merkezli ve retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya, 60 kontrol grubu ve Crohn hastalığı ve ülseratif kolit tanısı ile takip edilen toplam 179 hasta dahil edilmiştir. Hastaların klinik durumları atak ve remisyon olarak sınıflandırılmış; ülseratif kolit hastalarının endoskopik aktiviteleri Mayo endoskopik skoru ile değerlendirilmiştir. Hastaların sistemik immün-inflamasyon indeksi, sistemik inflamasyon yanıt indeksi ve C-reaktif protein/albümin oranları hesaplanarak gruplar arasındaki farklılıklar ve bu belirteçlerin klinik atağı öngörme güçleri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. İnflamatuvar barsak hastalığı olan grupta sistemik immün-inflamasyon indeksi, sistemik inflamasyon yanıt indeksi ve C-reaktif protein/albümin oranı sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Klinik olarak aktif atak dönemindeki hastaların tüm indeks değerleri, remisyon dönemindeki hastalara kıyasla belirgin şekilde yüksek saptanmıştır. Ülseratif kolit alt grubunda bu indekslerin, mukozal hasarın endoskopik şiddetiyle doğru orantılı olarak artış gösterdiği izlenmiştir. Tanısal güç analizinde, klinik atağı saptamada en yüksek ayırt edici güce C-reaktif protein/albümin oranının sahip olduğu saptanmıştır. Sistemik immün-inflamasyon indeksi, sistemik inflamasyon yanıt indeksi ve C-reaktif protein/albümin oranı, inflamatuvar barsak hastalıklarının poliklinik takiplerinde kullanılabilecek non-invaziv ve düşük maliyetli biyobelirteçlerdir. Bu parametrelerin rutin klinik pratiğe entegre edilmesi, hastalık alevlenmelerinin erken saptanmasına ve invaziv endoskopik işlemlere duyulan ihtiyacın azaltılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Inflammatory bowel disease is a chronic disease that affects the gastrointestinal tract and progresses with periods of activation and remission. The aim of our study is to evaluate the diagnostic value of the systemic immune-inflammation index, systemic inflammation response index, and C-reactive protein to albumin ratio in predicting disease activation and mucosal damage severity in individuals with inflammatory bowel disease. In this single-center and retrospective study, 60 healthy controls and 179 patients who diagnosis of Crohn's disease and ulcerative colitis were included. The clinical status of the patients was classified as attack and remission; the endoscopic activities of the patients with ulcerative colitis were evaluated using the Mayo endoscopic score. The systemic immune-inflammation index, systemic inflammation response index, and C-reactive protein to albumin ratios of the patients were calculated, and the differences between the groups and the predictive power of these markers for clinical attacks were statistically analyzed. In the inflammatory bowel disease group, the systemic immune-inflammation index, systemic inflammation response index, and C-reactive protein to albumin ratio were found to be statistically significantly higher compared to the healthy control group (p<0.001). All index values of the patients in the clinically active period were found to be significantly higher compared to the patients in the remission period. In the ulcerative colitis subgroup, it was observed that these indices increased in direct proportion to the endoscopic severity of mucosal damage. In the diagnostic power analysis, it was determined that the C-reactive protein to albumin ratio had the highest discriminative power in detecting the clinical attack. In conclusion, the systemic immune-inflammation index, systemic inflammation response index, and C-reactive protein to albumin ratio are non-invasive and low-cost biomarkers that can be used in the outpatient follow-up of inflammatory bowel diseases.The integration of these parameters into routine clinical practice will contribute to the early detection of disease exacerbations and reduce the need for invasive endoscopic procedures.