Doğu Anadolu Bölgesi hastaneleri arasındaki hasta sevk ağlarının sosyal ağ analizi yardımıyla incelenmesi
Investigation of patient transfer networks among hospitals i̇n the Eastern Anatolia Region using social network analysis
  1. Tez No: 1012776
  2. Yazar: SEZER HAKSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Ekonometri, Sağlık Kurumları Yönetimi, Statistics, Econometrics, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonometri, Konum tabanlı sosyal ağlar, Sağlık yönetimi eğitimi, İlişkili değişkenler, İstatistiksel yöntemler, Econometrics, Location based social networks, Healthcare management training, Related veriables, Statistical methods
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan hastaneler arasındaki hasta sevk ağları sosyal ağ analizi (SAA) yaklaşımıyla incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, hasta sevklerinin mekânsal ve kurumsal dağılımını ortaya koymak, ağ içindeki merkezi aktörleri ve köprü kurumları belirlemek ve elde edilen bulgular ışığında sağlık politikalarına yönelik analitik çıkarımlar sunmaktır. Araştırmada, Gephi yazılımı düzen algoritmaları kullanılarak hasta sevk verileri ağ yapısı içinde modellenmiş ve ağın yapısal özellikleri merkezilik ölçütleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda, bölgesel ölçekte kritik, köprü konumlu sağlık kuruluşları sistematik biçimde tanımlanmıştır. Sosyal ağ analizi bulguları, hasta sevklerinin yalnızca coğrafi yakınlık temelinde değil; kurumsal kapasite, uzmanlık yoğunluğu ve hizmet basamağına bağlı olarak şekillendiğini göstermektedir. Ağ analizini tamamlayıcı olarak, hasta sevklerine ilişkin karar ağacı modeli, korelasyon analizi ve çapraz tablolar aracılığıyla incelenmiştir. Bulgular, özellikle uzman hekim eksikliği, tanısal belirsizlik ve pratisyen hekim kaynaklı sevklerin belirli merkezlerde yoğunlaştığını ortaya koymuştur. Çalışmanın bütüncül yaklaşımı sayesinde bölgesel sağlık hizmeti planlamasının ağ temelli yaklaşımlarla desteklenmesi yönünde politika önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, patient referral networks among hospitals located in the Eastern Anatolia Region were examined using the Social Network Analysis (SNA) approach. The primary aim of the study is to reveal the spatial and institutional distribution of patient referrals, identify central actors and bridge institutions within the network, and provide analytical insights for health policy based on the findings. Patient referral data were modeled within a network structure using layout algorithms in the Gephi software, and the structural properties of the network were analyzed through centrality measures. Within this framework, regionally critical and bridge-positioned healthcare institutions were systematically identified. The findings of the social network analysis indicate that patient referrals are shaped not only by geographical proximity but also by institutional capacity, concentration of medical expertise, and the level of healthcare services. To complement the network analysis, patient referral patterns were further examined using decision tree modeling, correlation analysis, and cross-tabulations. The results reveal that referrals driven by physician shortages, diagnostic uncertainty, and general practitioner–related factors tend to concentrate in specific centers. Through this holistic approach, policy recommendations were developed to support regional healthcare service planning through network-based analytical frameworks.