Okul öncesi dönemde erken aritmetik becerilerinin gelişimini etkileyen faktörler ve yürütücü işlevlerin yordayıcı rolü
Factors affecting the development of early arithmetic skills in preschool and the predictive role of executive functions
  1. Tez No: 1012778
  2. Yazar: ELİF DEREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ALAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel gelişim, Eğitim bilimleri, Matematik eğitimi, Okul öncesi eğitim, Çocuk gelişimi, Cognitive development, Educational science, Mathematics education, Preschool education, Child development
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, okul öncesi eğitim alan çocukların erken aritmetik becerileri ile; öğretmenin matematiksel gelişim bilgisi, sınıfta aritmetik becerilere yönelik uygulanan etkinliklerin konu kapsayıcılığı, çocukların bulundukları sosyoekonomik düzey ve yürütücü işlev becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlanmaktadır. Araştırmaya 60-72 ay yaş aralığındaki 151 çocuk ve 37 öğretmen dahil edilmiştir. Çalışmanın verileri; Sayı Hissi Değerlendirme Aracı, Çocukluk Dönemi Yürütücü İşlevler Envanteri, Sınıf İçi Aritmetik Uygulamaları Kontrol Listesi, Matematiksel Gelişim Bilgisi Anketi, Öğrenci Demografik Bilgi Formu ve Öğretmen Demografik Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenin matematiksel gelişim bilgisiyle çocukların aritmetik becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çocukların aritmetik becerilerinin, öğretmenlerin sınıfta uyguladıkları sayı ve işlem etkinliklerinin konu kapsama düzeyine göre anlamlı ölçüde farklılaştığı tespit edilmiştir. Çocukların aritmetik becerileri bulundukları sosyoekonomik düzeye göre farklılaşırken, yürütücü işlevlerinde sosyoekonomik düzeye göre bir farklılaşma saptanmamıştır. Basit regresyon analizi sonuçları incelendiğinde yürütücü işlevlerin aritmetik becerilerin anlamlı bir yordayıcısı olduğu ve varyansın %11'ini açıkladığı bulunmuş, çoklu regresyon analiziyle ölçek alt boyutlarına ayrılarak incelendiğinde ise açıklanan varyans oranının %20'ye yükseldiği görülmüştür. Ayrıca bu ilişkiye en büyük katkının çalışma belleği alt boyutuna ait olduğu, ketleyici kontrolün ise modelde baskılayıcı değişken işlevi üstlendiği tespit edilmiştir. Tüm bu sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde okul öncesi dönemde erken aritmetik becerilerinin çok boyutlu ve karmaşık bir ilişkiler ağı ile şekillendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study examine the predictive roles of teachers' knowledge of mathematical development, instructional practices, socioeconomic status, executive functions and their sub-dimensions on preschool children's arithmetic skills. This cross-sectional study included 151 children (aged 60-72 months) and their 37 teachers. Data were collected with The Number Sense Screener, Childhood Executive Functioning Inventory, Arithmetical Activities Checklist, Knowledge of Mathematical Development Survey, Teacher Demographic Information Form and Children Demographic Information Form. The results indicated no significant relationship between teachers' knowledge of mathematical development and children's arithmetic skills. In contrast, the scope of teachers' instructional practices emerged as a significant positive predictor of higher skills. While higher socioeconomic status was also associated with higher arithmetic skills, it was not significantly linked to executive functions. A simple linear regression analysis confirmed that executive functions was a significant predictor of arithmetic skills, accounting for 11% of the variance. However, multiple regression analysis conducted with the sub-dimensions revealed that the explained variance increased to 20%. Moreover, the analysis indicated that while working memory provided the largest significant contribution, inhibitory control functioned as a suppressor variable in the prediction of early arithmetic skills. Together, these findings suggest that the development of early arithmetic skills is influenced by a complex network of interrelated factors.