Bir inanç problemi olarak sekülerleşme
Secularization as a belief problem
  1. Tez No: 1012779
  2. Yazar: AYŞEGÜL ZEREY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Modernizm, Sekülerizm, Sekülerleşme, İnançlar, Religion, Modernism, Secularism, Secularization, Beliefs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sekülerleşme, kelâm ilmi açısından bir inanç problemi olarak ele alınmıştır. Araştırmanın amacı, modernleşme süreciyle birlikte belirginleşen sekülerleşme olgusunun İslâm inanç esasları üzerindeki etkilerini incelemek ve bu sürecin kelâmî açıdan hangi sorunları gündeme getirdiğini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda sekülerleşmenin kavramsal ve tarihsel arka planı değerlendirilmiş; Batı'daki gelişim süreci ile İslâm dünyasındaki yansımaları incelenmiştir. Çalışmada ayrıca sekülerleşmenin felsefî ve sosyolojik boyutları, dinin kamusal alandaki konumu, akıl-vahiy ilişkisi, bireysel ve toplumsal dindarlıkta meydana gelen dönüşüm bağlamında ele alınmıştır. Araştırma nitel bir inceleme olarak hazırlanmıştır. Çalışmada literatür taraması, kavramsal analiz ve karşılaştırmalı değerlendirme yöntemleri kullanılmıştır. Sekülerleşme teorileri ile klasik ve çağdaş kelâm literatürü birlikte değerlendirilmiş, konu disiplinler arası bir çerçevede incelenmiştir. Araştırma sonucunda sekülerleşmenin yalnızca dinî kurumların toplumsal etkisinin azalmasıyla sınırlı olmadığı görülmüştür. Sekülerleşme; vahiy, nübüvvet, ahiret, ahlak ve kutsal anlayışı gibi temel inanç alanlarını da etkilemektedir. Modern dönemde akıl, deney ve gözleme dayalı bilgi anlayışının güç kazanması, metafizik alanın ve dinî bilginin otoritesinin tartışılmasına zemin hazırlamıştır. Bununla birlikte sekülerleşmenin her toplumda aynı biçimde gerçekleşmediği, dinin farklı biçimlerde varlığını sürdürdüğü anlaşılmıştır. Çalışmada, sekülerleşmenin ortaya çıkardığı inanç problemlerinin çağdaş kelâmın imkânlarıyla ele alınabileceği ve kelâm ilminin güncel tartışmalar karşısında açıklayıcı bir çerçeve sunabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines secularization as a belief problem from the perspective of kalam. The aim of the research is to analyze the effects of secularization, which became more visible with the process of modernization, on the basic principles of Islamic belief and to identify the problems it raises from a theological perspective. For this purpose, the conceptual and historical background of secularization has been evaluated; its development in the West and its reflections in the Islamic world have been examined. The study also discusses the philosophical and sociological dimensions of secularization in relation to the position of religion in the public sphere, the relationship between reason and revelation, and the transformation of individual and social religiosity. The research has been prepared as a qualitative study. Literature review, conceptual analysis and comparative evaluation methods have been used. Secularization theories and classical and contemporary kalam literature have been assessed together, and the subject has been examined within an interdisciplinary framework. The study concludes that secularization is not limited to the decline of the social influence of religious institutions. It also affects fundamental areas of belief such as revelation, prophethood, the hereafter, morality and the understanding of the sacred. In the modern period, the growing authority of knowledge based on reason, experience and observation has paved the way for questioning metaphysics and the authority of religious knowledge. However, secularization does not occur in the same way in every society, and religion continues to exist in different forms. The study concludes that the belief problems caused by secularization can be addressed through the possibilities of contemporary kalam and that kalam can offer an explanatory framework for current debates.