Elektrikli otomobillerin karbon emisyonuna etkisi -Türkiye örneği
The impact of electric vehicles on carbon emissions – the case of Turkey
  1. Tez No: 1012818
  2. Yazar: ATAKAN HELVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli otomobiller, Karbon ayak izi, Karbon dioksit, Karbon emisyonu, Electric cars, Carbon footprint, Carbon dioxide, Carbon emission
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de elektrikli otomobillerin karbon emisyonları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Küresel ölçekte iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ülkeler, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik çeşitli hedefler belirlemiştir. Bu çerçevede Türkiye, Paris Anlaşması doğrultusunda 2030 yılına kadar karbon emisyon artışını %41 oranında azaltma taahhüdünde bulunmuştur. Türkiye'de emisyon kaynakları incelendiğinde, toplam karbon salımının %27'sinin ulaşım sektöründen kaynaklandığı görülmektedir. Bu durum, ulaşım sektörünü Türkiye'nin iklim hedefleri açısından kritik bir konuma taşımaktadır. Çalışma kapsamında, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından önerilen metodolojiler esas alınmıştır. Tier 1 yaklaşımı kullanılarak, 2023 yılında Türkiye'de otomobillerden kaynaklanan karbon emisyonu 33,2 Mt olarak hesaplanmıştır. Ayrıca Tier 2 metodolojisi kapsamında, 2023 yılı TUİK tarafından paylaşılan yıllık otomobil kullanım ortalaması 13 564 km varsayımıyla elektrikli, benzinli, dizel ve LPG'li otomobillerin emisyonları karşılaştırılmıştır. Buna göre yıllık karbon emisyonu değerleri; benzinli otomobil için 2 360 kg CO₂, dizel otomobil için 2 278,7 kg CO₂, LPG'li otomobil için 2 685,7 kg CO₂ ve elektrikli otomobil için 1 296,7 kg CO₂ olarak belirlenmiştir. Elektrikli otomobillerin üretim sürecinde, özellikle batarya imalatından kaynaklanan yüksek emisyonlar dikkat çekmektedir. 1,5 ton ağırlığındaki bir elektrikli otomobilin üretiminde yaklaşık 9 ton CO₂ emisyonu oluşurken, aynı ağırlıktaki içten yanmalı motorlu bir araçta bu değer 6 ton CO₂'dir. Buna rağmen kullanım aşamasında elektrikli otomobillerin daha düşük emisyon ürettiği görülmektedir. Türkiye'nin mevcut elektrik üretim yapısı dikkate alındığında, elektrikli ve benzinli otomobillerin toplam emisyonlarının yaklaşık dört yıl içinde dengelendiği, yenilenebilir enerji payının artması durumunda ise bu sürenin iki yıla kadar düştüğü belirlenmiştir. Elektrikli otomobillerin kullanım aşamasında karbon emisyonu oluşturmaması nedeniyle, 2025 yılında 0,232 Mt CO2 eşdeğeri emisyonun oluşumu engellenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the impacts of electric vehicles on carbon emissions in Türkiye. Globally, as part of the fight against climate change, countries have set various targets to reduce greenhouse gas emissions. In this context, Türkiye has committed, under the Paris Agreement, to reduce the increase in carbon emissions by 41% by 2030. An analysis of emission sources in Türkiye reveals that the transportation sector accounts for approximately 27% of total carbon emissions, making it a critical component of Türkiye's climate mitigation goals. This study is based on methodologies recommended by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Using the Tier 1 approach, carbon emissions from passenger cars in Türkiye were calculated as 33.2 Mt for the year 2023. Additionally, under the Tier 2 methodology, the emissions of electric, gasoline, diesel, and LPG vehicles were compared based on the assumption of an annual average vehicle usage of 13 564 km, as shared by TUİK for 2023. Accordingly, the annual carbon emission values were determined as 2 360 kg CO₂ for gasoline cars, 2 278,7 kg CO₂ for diesel cars, 2 685,7 kg CO₂ for LPG cars, and 1 296,7 kg CO₂ for electric cars. High emissions, particularly from battery manufacturing, are a notable aspect of the electric vehicle production process. The production of a 1.5-ton electric vehicle results in approximately 9 tons of CO2 emissions, compared to 6 tons for an internal combustion 1.5-ton vehicle of the same weight. Despite this, electric vehicles are seen to produce lower emissions during their operational phase. Considering Türkiye's current electricity generation structure, it has been determined that the total emissions from electric and gasoline vehicles are balanced in approximately four years. This period can be reduced to nearly two years with an increased share of renewable energy. Furthermore, because electric vehicles do not generate carbon emissions during their operation, the generation of 0.232 Mt CO2 equivalent emissions is prevented in 2025.