Analysis of the store interior design concepts of international ready-to-wear brands in the Kadıköy district of Istanbul
İstanbul Kadıköy bölgesinde uluslararası hazır giyim markalarının mağaza iç mekân kurgusu açısından incelenmesi
  1. Tez No: 1012819
  2. Yazar: SARAH ALI HASANI AL-HAMMADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZERRİN FUNDA ÜRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Mekân Tasarımı, Mağaza Tasarımı, Marka Kimliği, Kullanıcı Deneyimi, Mekânsal Strateji, İç mekan tasarımı, İç mimari, Interior design, Interior architecture
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
ç mekân tasarımı, uluslararası markalar için stratejik bir öneme sahiptir. Bir mağazaya girildiğinde oluşan ilk izlenim, tüketicinin marka ile kuracağı ilişkinin temelini oluşturur ve bu izlenim genellikle iç mekân tasarımıyla şekillenir. Bu çalışma, marka kimliğinin iç mekân tasarımına nasıl yansıtılabileceğini ele alarak, mekânsal unsurların tüketici deneyimi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle teşhir üniteleri, mekân girişleri ve rafların marka kimliği ile uyumlu bir şekilde konumlandırılması, ürün sergileme ve düzenleme süreçlerine katkısı ile giriş kapılarının tüketiciler üzerindeki psikolojik etkileri değerlendirilecektir. Markalar, mağaza iç mekânlarını kimlikleriyle uyumlu biçimde tasarlayarak tüketicilere özgün bir deneyim sunabilir. İç mekânda kullanılan mobilya ve dekoratif unsurlar, işlevselliği artırırken estetik algıyı da güçlendirmektedir. Örneğin, teşhir üniteleri tüketicilere ürünleri deneyimleme imkânı sağlarken, raflar sergileme ve düzenleme açısından kritik bir rol üstlenmektedir. Giriş kapıları ise mağazaya girişin ilk noktası olarak markanın değerlerini yansıtan bir tasarım dili oluşturabilir. Bu çalışma, markaların iç mekân tasarımında kullanabilecekleri stratejileri ve en iyi uygulamaları sunarak tasarımcılara rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, dönüşüm, yenilik ve dijitalleşme gibi çağdaş trendlerin iç mekân tasarımına nasıl entegre edilebileceği üzerinde durulacaktır. Aydınlatma, renk kullanımı, mekân organizasyonu ve ergonomi gibi unsurların, tüketici deneyimi ve marka algısı üzerindeki etkileri ele alınacaktır. Sonuç olarak, iç mekân tasarımı yalnızca estetik bir unsur değil, aynı zamanda marka imajını güçlendiren ve tüketicilerle duygusal bağ kurmayı sağlayan bir araçtır. Markaların iç mekân tasarımına yatırım yapması ve bu alanda uzmanlardan destek alması, rekabet avantajı elde etmelerine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Interior design holds strategic importance for international brands. The first impression formed when entering a store plays a crucial role in shaping the consumer's relationship with the brand, and this impression is largely influenced by interior design. This study aims to examine how brand identity can be reflected in interior design and analyze the impact of spatial elements on consumer experience. Specifically, it will evaluate the positioning of display units, store entrances, and shelves in alignment with brand identity, their contributions to product presentation and organization processes, and the psychological effects of entrance doors on consumers. Brands can provide consumers with a unique and immersive experience by designing their store interiors in accordance with their identity. The furniture and decorative elements used in interior spaces enhance both functionality and aesthetic perception. For instance, display units offer consumers the opportunity to explore and experience products, while shelves play a critical role in organizing and showcasing merchandise. Entrance doors, as the first point of contact with the store, can establish a design language that reflects the brand's values. This study aims to serve as a guide for designers by presenting strategies and best practices that brands can implement in interior design. Additionally, it will explore how contemporary trends such as transformation, innovation, and digitalization can be integrated into interior design. The effects of lighting, color use, spatial organization, and ergonomics on consumer experience and brand perception will also be examined. In conclusion, interior design is not merely an aesthetic component but also a strategic tool that strengthens brand image and fosters an emotional connection with consumers. Investing in interior design and seeking support from industry professionals will enable brands to gain a competitive advantage.