Açık açılı glokomda gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi cerrahisi sonrası ön segmentin yapısal değişiklikleri
Anterior segment structural changes after gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy in open-angle glaucoma
- Tez No: 1012910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TEKCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: GATT, Ön segment optik koherens tomografi, Trabeküler kleft, Schlemm kanalı, Glokom, GATT, Anterior segment optical coherence tomography, Trabecular cleft, Schlemm's canal, Glaucoma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Açık açılı glokom olgularında gonyoskopi yardımlı translüminal trabekülotomi (GATT) cerrahisinin erken dönemde (1. ve 3. ay) ön segmentte oluşturduğu yapısal değişiklikleri incelemek ve klinik sonuçlarla ilişkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya primer açık açılı glokom ve psödoeksfoliyasyon glokomu tanısı ile GATT cerrahisi uygulanan 26 göz dahil edildi. Olgular 180° ve 360° GATT olarak iki gruba ayrıldı. Preoperatif ve postoperatif 1. ve 3. Aylarda göz içi basıncı (GİB), antiglokomatöz ilaç sayısı (AGİS), görme keskinliği ve komplikasyonlar değerlendirildi. ÖS-OKT ile açı parametreleri (AAM, TİBA, TİA), kleft yapısı, açıklığı ve schlemm kanal parametreleri kadran bazlı analiz edildi. Korneal topografi ile ÖKD, ÖKH, ÖKA, MKK değerlendirildi. Bulgular: Tüm olgularda GİB ve AGİS'de anlamlı azalma saptandı (p<0,05) ve gruplar arasında GİB düşüşü açısından fark izlenmedi. 360° GATT grubunda AGİS 1. ve 3. aylarda daha düşüktü (p=0,011; p=0,027). ÖS-OKT'de kleft yapısının zamanla değiştiği ve özellikle inferior kadranda kapanma eğilimi gösterdiği izlendi. Kleft skor ortalaması ve kapsam oranı arttıkça GİB düşüşünde anlamlı artış saptandı (sırasıyla p=0,002; p=0,004). AAM ve TİBA tüm olgularda anlamlı düzeyde artış eğilimi gösterirken, alt grup analizinde TİBA artışı yalnızca 360° GATT grubunda anlamlıydı (p=0,04); TİA da ise anlamlı bir değişiklik saptanmadı (p>0,05). 180° GATT grubunda cerrahi uygulanmamış kadranlarda schlem kanal genişliğinde anlamlı değişiklik izlenmezken schlemm kanal alanında postoperatif 3.ayda anlamlı artış saptandı (p=0,02). Sonuç: GATT cerrahisi 180° ve 360°'de benzer etkinlik ve güvenliğe sahiptir. ÖS-OKT ile değerlendirilen trabeküler kleft özellikleri erken dönemde GİB ve AGİS düşüşü ile ilişkili olup cerrahi etkinlik için potansiyel bir biyobelirteç olabilir. Açı parametrelerindeki sınırlı değişiklikler, etkinin geniş açısal konfigürasyon değişikliklerinden ziyade trabeküler ağ ve schlemm kanalı düzeyindeki mikroyapısal değişikliklere bağlı olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate early postoperative (1st and 3rd month) anterior segment changes following gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy (GATT) in open-angle glaucoma and to investigate their association with clinical outcomes. Materials and Methods: This prospective study included 26 eyes with primary open-angle glaucoma or pseudoexfoliation glaucoma. Patients were divided into 180° and 360° GATT groups. Intraocular pressure (IOP), number of antiglaucomatous medications, visual acuity, and postoperative complications were assessed preoperatively and at months 1 and 3. Anterior segment OCT (AS-OCT) was used for quadrant-based evaluation of angle parameters (AOD, TISA, TIA), cleft morphology, and Schlemm's canal. Cleft score, extent, and extent ratio were calculated. Anterior segment parameters (ACD, ACV, ACA, CCT) were also analyzed using corneal topography. Statistical analyses included linear mixed models and appropriate tests. Results: IOP and medication use decreased significantly in all patients (p<0.05), with no difference between groups. However, medication use was lower in the 360° group at months 1 and 3 (p=0.011 and p=0.027). AS-OCT showed dynamic cleft changes with a marked tendency toward closure in the inferior quadrant. Higher cleft score and extent ratio were associated with greater IOP reduction (p=0.002 and p=0.004). While AOD and TISA showed an increasing trend, TISA increase was significant only in the 360° group (p=0.04); TIA remained unchanged. In the 180° group, Schlemm's canal area increased in untreated quadrants (p=0.02), without change in canal width. Conclusion: Both 180° and 360° GATT show comparable early efficacy and safety. AS-OCT–derived cleft characteristics are associated with clinical outcomes and may serve as a biomarker of surgical success. Limited changes in macroscopic angle parameters suggest that GATT primarily acts through microscopic alterations at the trabecular meshwork and Schlemm's canal.