Alopesi areata hastalarının Difenilsiklopropenon ( DPCP) ile kontakt immünoterapi tedavisinin dermatolojik yaşam kalitesine etkisi
The effect of diphenylcyclopropenone (DPCP) contact immunotherapy on dermatological quality of life in patients with alopecia areata
- Tez No: 1012939
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE UCE ÖZKOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Alopesi areata (AA), Difenilsiklopropenon (DPCP), Kontakt immünoterapi, SALT skoru, Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi (DLQI), Hairdex, Çocuk Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksi (CDLQI), Saç dökülmesi, Otoimmün hastalık, Alopecia areata (AA), Diphenylcyclopropenone (DPCP), Contact immunotherapy, SALT score, Dermatology Quality of Life Index (DLQI), Hairdex, Pediatric Dermatology Quality of Life Index (CDLQI), Hair loss, Autoimmune disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Alopesi areata (AA), saçlı deri ve diğer kıl alanlarında skar oluşturmadan gelişen, ani başlangıçlı ve ataklarla seyreden bir otoimmün hastalıktır. Bu çalışmada, AA tanılı hastalarda difenilsiklopropenon (DPCP) ile kontakt immünoterapinin klinik etkinliği, yan etki profili ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, 05/08/2025–15/11/2025 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalında DPCP ile tedavi edilen toplam 43 AA hastası dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, aile öyküleri, eşlik eden hastalıkları ve daha önce aldıkları tedaviler kaydedildi. Tedavi etkinliği, tedavi öncesi ve sonrası SALT (Severity of Alopecia Tool) skorları kullanılarak değerlendirildi. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde 16 yaş ve üzeri hastalara DLQI, 5–16 yaş arası hastalara CDLQI, tüm hastalara ise Hairdex ölçeği uygulandı. DPCP duyarlandırma, etkin doz bulma ve tedavi sürecinde gelişen lenfadenopati (LAP) ve diğer yan etkiler analiz edildi. Bulgular: Bu çalışmada, 12 haftalık DPCP tedavisini tamamlayan, yaşları 5–59 arasında değişen 43 AA hastası değerlendirildi. Hastaların %55,8'i erkek, %44,2'si kadındı. Ortalama yaş 23±14,08 yıl, ortalama hastalık başlangıç yaşı 20±14,62 yıl ve ortalama yakınma süresi 2±2,39 yıl olarak saptandı. Hastaların ortalama atak sayısı 3±2,78 idi. Hastaların %81,4'ü alopesi areata, %9,3'ü alopesi totalis ve %9,3'ü alopesi universalis tanısı aldı. Olguların %83,7'sinde hastalık seyri kronik intermitan, %16,3'ünde kronik persistan olarak belirlendi. Hastaların %18,6'sında eşlik eden başka hastalıklar nedeniyle düzenli medikal tedavi kullanımı mevcuttu. Aile öyküsü %46,5 oranında pozitif olup, kadın hastalarda birinci derece akraba öyküsü anlamlı olarak daha sık saptandı (p<0,05). Tedavi öncesi ortalama SALT skoru 40±35,90 iken, tedavi sonrası 24±29,71'e geriledi ve bu azalma istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,05). Ortalama SALT yüzde değişimi (İyileşme yüzdesi) %49±33,44 olarak hesaplandı. Hastaların %14'ünde iyileşme izlenmezken (A0), önemli bir kısmında klinik yanıt elde edildi. Yetişkin hastalarda DLQI skorları tedavi sonrası anlamlı düzeyde azalırken (p<0,05), çocuk hastalarda CDLQI skorlarındaki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p>0,05). Hairdex skorlarında tüm hasta grubunda tedavi sonrası anlamlı iyileşme saptandı (p<0,05). Alopesi universalis grubunda tedavi öncesi Hairdex skorları anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). DPCP tedavisi sırasında duyarlandırma dozunda %25,6, tedavi sürecinde %46,5 oranında LAP gözlendi. Etkin dozlar çoğunlukla düşük konsantrasyonlarda (%0,0001–%0,01) saptandı. AU vakalarındaki %75'lik kaş ve kirpik rejenarasyonu, DPCP tedavisinin bütüncül etkinliğini kanıtlamaktadır. Sonuç: Bu çalışmada, AA hastalarında DPCP ile uygulanan kontakt immünoterapinin klinik etkinliği ve dermatolojik yaşam kalitesi üzerindeki olumlu etkileri ortaya konulmuştur. DPCP tedavisi ile SALT skorlarında anlamlı azalma sağlanmış, özellikle yetişkin hastalarda yaşam kalitesinde belirgin iyileşme saptanmıştır. Hairdex skorlarındaki anlamlı düzelme, tedavinin psikososyal yükü azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Hastalık seyri ve klinik yanıt heterojenlik göstermiş olup, kronik persistan ve yaygın tutulumlu olgularda daha ağır klinik tablo ve tedaviye direnç eğilimi izlenmiştir. DPCP tedavisi genel olarak tolere edilebilir yan etki profiline sahip olup, sonuçlar DPCP'nin alopesi areata tedavisinde etkili ve yaşam kalitesini artıran bir seçenek olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Alopecia areata (AA) is an autoimmune disease characterized by sudden onset, non-scarring hair loss affecting the scalp and other hair-bearing areas, with a relapsing course. This study aimed to evaluate the clinical efficacy, adverse effect profile, and impact on quality of life of contact immunotherapy with diphenylcyclopropenone (DPCP) in patients with AA. Method: This study included 43 patients diagnosed with AA who were treated with DPCP at the Department of Dermatology, Van Yüzüncü Yıl University Faculty of Medicine, between 05/08/202515/11/2025. Demographic characteristics, clinical findings, family history, comorbidities, and previous treatments were recorded. Treatment efficacy was assessed using pre- and post-treatment Severity of Alopecia Tool (SALT) scores. Quality of life was evaluated using the Dermatology Life Quality Index (DLQI) in patients aged ≥16 years, the Children's Dermatology Life Quality Index (CDLQI) in patients aged 5–16 years, and the Hairdex scale in all patients. Lymphadenopathy (LAP) and other adverse effects occurring during DPCP sensitization and treatment were analyzed. Results: A total of 43 AA patients aged 5–59 years who completed 12 weeks of DPCP treatment were evaluated. Of the patients, 55.8% were male and 44.1% were female. The mean age was 23±14.08 years, the mean age at disease onset was 20±14.62 years, and the mean disease duration was 2±2.39 years. The mean number of attacks was 3±2.87. Clinical diagnoses were alopecia areata in 81.4%, alopecia totalis in 9.3%, and alopecia universalis in 9.3% of patients. Disease course was chronic intermittent in 83.7% and persistent in 16.3%. Regular medication use due to comorbid conditions was present in 18.6% of patients. A positive family history was observed in 46.5% of cases and was significantly more frequent among female patients in first-degree relatives (p<0.05). The mean SALT score decreased significantly from 40±35.90 before treatment to 24±29.71 after treatment (p<0.05), with a mean percentage improvement of 49±33.44. While 14% of patients showed no improvement (A0), a significant proportion achieved a clinical response. DLQI scores showed a significant reduction in adult patients after treatment (p<0.05), while the decrease in CDLQI scores in pediatric patients was not statistically significant (p>0.05). Hairdex scores demonstrated a significant post-treatment improvement in the overall patient group (p<0.05). Baseline Hairdex scores were significantly higher in patients with alopecia universalis (p<0.05). LAP was observed in 25.6% of patients during sensitization and in 46.5% during the treatment period. Effective doses were most commonly achieved at low DPCP concentrations (0.0001–0.01%). Overall, DPCP treatment was well tolerated. The 75% rate of eyebrow and eyelash regeneration in AU cases demonstrates the holistic clinical efficacy of DPCP treatment. Conclusion: This study demonstrates that contact immunotherapy with DPCP is clinically effective and has a favorable impact on dermatologic quality of life in patients with AA. A significant reduction in SALT scores was achieved, and quality of life improvement was particularly evident in adult patients. The marked improvement in Hairdex scores indicates that DPCP is effective in reducing the psychosocial burden of the disease. Disease course and treatment response were heterogeneous, with more severe clinical features and a tendency toward treatment resistance in persistent and extensive forms of AA. DPCP showed an acceptable safety profile, and the findings support its role as an effective and quality-of-life–enhancing therapeutic option in alopecia areata.