Alopesi areata hastalarının kan gruplarına göre fenotipizasyonu ve kan gruplarındaki farklılığın hastalık prognozu ve tedaviye etkisinin değerlendirilmesi
Phenotyping of alopecia areata patients according to blood groups and evaluation of the effect of differences in blood groups on disease prognosis and treatment
  1. Tez No: 870204
  2. Yazar: FULYA GÜRÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATIL AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Alopesi areata, ABO, Kan grubu, Otoimmun hastalık, Alopecia areata, ABO, Blood group, Autoimmune disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Alopesi areata (AA), saçlı deri dahil vücudun herhangi bir noktasında ani ortaya çıkabilen, deride gözlemlenen belirgin bir inflamasyon olmadan oluşan, belirgin sınırlı, oval yada yamasal olarak görülen, skar (yara izi) oluşturmayan kıl dökülmesi ile tanımlanan bir hastalıktır. Hastalığa neden olan patogenezdeki mekanizmalar halen tam olarak aydınlatılamamıştır. Hastaya göre tercih edilebilin topikal ve sistemik tedavi şeçenekleri bulunmaktadır. Standart tedavilere direnç gösteren hastalar mevcuttur. Tedavisi zorlu hastaların yönetiminde, hastalığın kökeninde henüz anlaşılamayan adımlar önemli hale gelmektedir. Alopesi areata hastalığında, bağışıklık sistemi yolaklarında ABO gen polimorfizminin pro-enflamatuar kaskadı etkileyerek rol oynayabileceği düşünülmektedir.Çalışmamızdaki asıl amaç, bir otoimmun hastalık olan AA'da ABO ve Rh kan gruplarında arasında daha önceki yapılan çalışmalarda bulunan bağlantıyı incelemek ve bu konu hakkında daha geniş kapsamlı bir araştırma yapmaktır. Ek olarak kan grupları ile tedaviye yanıt arasında nasıl bir korelasyon olduğunu araştırıp, tedaviye etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ocak 2021'den,ocak 2024'ye kadar olan zaman aralığında başvurmuş alopesi areata nedeniyle takip edilen 130 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif dosya taraması ile hastaların demografik bilgileri, kan grupları, alopesi areata tipi,medikal geçmişi ve aldığı tedavilerin kayıtları değerlendirilmiştir. Bulgular: 88 hasta verilerinin eksik olması nedeniyle, 23 hasta ise takiplerine düzenli gelmemesi sebebiyle çalışmaya dahil edilmedi. 49 kadın (%37.7), 81 erkek (%62.3) hasta olmak üzere toplam 130 hastanın verileri incelendi. Hasta populasyonunun büyük çoğunluğu 20-59 yaş aralığındadır (%77.7). 130 hastanın, 101 ( %77.7) kişisi topikal tedavi, 26 kişisi (%20) sistemik tedavi almaktadır. Topikal tedaviler içerisinde en sık kullanılan tedavi 86 (%86.9) kişinin aldığı instalezyonel steroidtir. Sistemik tedavi alan hastalar içinde 19 (76.0%) kişi sistemik steroid kullanmaktadır. Alopesi areata hastalarında ABO kan grubu fenotipizasyonunda, A kan grubu 63 kişi (48.5%), B kan grubu 26 kişi (20.0%), AB kan grubu 17 kişi (13.1%) ve O kan grubu 24 kişi (18.5%) olarak bulunmuştur. Rh antijeni dağılımında Rh pozitif 108 kişi (83.1%), Rh negatif 22 kişi (16.9%) saptanmıştır. AAlı hastalarda ABO kan grupları ve kontrol grubu karşılaştırılması yapıldığında, O kan grubu oranı, kontrol grubuna göre hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde az bulunmuştur. Sonuç: AAlı hastalarda ABO kan grupları ve kontrol grubu karşılaştırılması yapıldığında, hasta grubunun kan grubu fenotipizasyonu sıklık sıralamasında en çok ve en az görülen kan grupları kontrol grubu ile benzerlik göstermekte olup, çoktantan aza göre A, B, O, AB olarak saptanmıştır fakat sıklık sıralaması istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, O kan grubu oranı kontrol grubuna göre hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde az bulunmuştur. Alopesi areata alt tipleri, tırnak tutulumu, özel bölgelerdeki kıl dökülmesi sıklığı, SALT skoru, D vitamini düzeyi, psikiyatrik hastalık varlığı ile kan grupları arasındaki dağılıma bakıldığında istatistiksel anlamlı sonuçlara varılmamıştır. Alopesi areata ve aile öyküsü olan hastalardaki kan grubu dağılımına bakıldığında, AB kan grubunda aile öyküsünün fazla olduğu istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur ( p: 0.027). ABO ve Rh kan grupları ile 3 aylık tedavi sonrasındaki, yanıtı gösteren SALT skoru arasında herhangi istatistiksel anlamlı bağlantı saptanmamıştır (p değeri>0,050)
Özet (Çeviri)
Objective: Alopecia areata (AA) is a disease characterized by non-scarring hair loss appearing suddenly at any point on the body including the scalp, with no apparent inflammation observed on the skin. The disease presents as well-defined, oval or patchy areas. The mechanisms causing the disease in the pathogenesis have not been fully clarified yet. There are topical and systemic treatment options available depending on the patient, and there are patients who show resistance to standard treatments. In managing difficult cases, the steps not yet understood in the origin of the disease become significant. In alopecia areata, it is thought that the ABO gene polymorphism in immune system pathways may play a role by affecting the pro-inflammatory cascade. The main purpose of our study is to examine the connection between ABO and Rh blood groups in AA, an autoimmune disease, previously found in other studies, and to conduct a more comprehensive research on this topic. Additionally, it aims to investigate the correlation between blood groups and response to treatment, and to evaluate its impact on treatment. Materials and Methods: The study included 130 patients who were followed up for alopecia areata from January 2021 to January 2024. Patients' demographic information, blood groups, type of alopecia areata, medical history, and records of treatments received were evaluated through retrospective file scanning. Findings: Due to missing data, 88 patients were excluded from the study, and 23 were not included because they did not regularly attend follow-up appointments. A total of 130 patients, consisting of 49 women (37.7%) and 81 men (62.3%), were analyzed. The majority of the patient population was between the ages of 20-59 (77.7%). Of these, 101 patients (77.7%) received topical treatments, and 26 (20%) were on systemic treatments. The most common topical treatment was intralesional steroids, used by 86 patients (86.9%). Among those receiving systemic treatments, 19 (76.0%) used systemic steroids. In patients with alopecia areata, ABO blood group phenotyping found that type A was present in 63 individuals (48.5%), type B in 26 (20.0%), type AB in 17 (13.1%), and type O in 24 (18.5%). Rh antigen distribution showed 108 individuals (83.1%) were Rh positive and 22 (16.9%) were Rh negative. A comparison of ABO blood groups between the patient group and a control group showed a statistically significant lower prevalence of type O blood in the patient group. Conclusion: When comparing the ABO blood groups of AA disease patients and a control group, it was found that the frequency order of blood group phenotyping in the patient group showed similarity to the control group, being most to least frequent as A, B, O, AB; however, this frequency order was not found to be statistically significant. When compared to the control group, the proportion of the O blood type was found to be statistically significantly lower in the patient group than in the control group. No statistically significant findings were identified when examining the distribution of blood groups to alopecia areata subtypes, nail involvement, hair loss in specific areas, SALT score, vitamin D levels, and presence of psychiatric disorders. A statistically significant finding was observed in the distribution of blood groups among patients with a family history of alopecia areata, notably in the AB blood group (p: 0.027). No statistically significant correlation was observed between ABO and Rh blood groups and the response shown in the SALT score after three months of treatment (p-value > 0.050).