Farklı tohum ilaçlama yöntemlerinin mısır tohumu üzerinde sağladığı kalıntı miktarının saptanması
Determination of the residue amount on corn seed by using various seed treatments
- Tez No: 101295
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Maize, Seed treatment, Physical effectiveness, Resuides n
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI TOHUM İLAÇLAMA YÖNTEMLERİNİN MISIR TOHUMU ÜZERİNDE SAĞLADIĞI KALINTI MİKTARININ SAPTANMASI Tarık KÖSTENCELİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ali BAYAT Yıl: 2001, Sayfa: 37 Jüri : Prof. Dr. Ali BAYAT Prof. Dr. Emin GÜZEL Doç.Dr.M. Rıfat ULUSOY Farklı tohum ilaçlama yöntemlerinin mısır bitkisinin tohumunda zararlı olan toprak kökenli etmenlere karşı etkinliğinin saptanması için mısır tohumlan; tam otomatik bir ilaçlama makinası, döner silindir yöntemi ve kürekle karıştırma olmak üzere üç farklı yöntemle ilaçlanmıştır. Mısır tohumları 5 m uzunluğundaki sıralara 20 cm bitki sıklığında, 3 sıra ve 3 blok şeklinde ekilmiştir. Üç değişik yöntemle ilaçlanmış olan tohumlar üzerindeki ilaç kaplama miktarı ve tohum başına düşen ilaç miktarı ölçülerek, her bir yöntemle fiziksel olarak sağlanan etkinlikler saptanmıştır. Tohum basma düşen ilaç miktarının saptanmasında, Fluometrik Yöntem 'den yararlanılmıştır.Farkü yöntemlerle ilaçlanmış tohumlardan gelişen mısır bitkilerinin; çimlenme oram, bitki boyu, koçan yüksekliği, çiçeklenme süresi ve koçan verimleride belirlenmiştir. Ortalama kalmtı değeri tam otomatik makine ile ilaçlanmış tohumlarda 2,01 Hg/mL, döner silindirle ilaçlanmış tohumlarda 1,76 ng/mL ve kürekle ilaçlanmış tohumlarda 2,35 ug/mL olarak belirlenmiştir. Çimlenme oranı ortalama olarak; tam otomatik makina ile ilaçlamada % 100, döner silindirle ilaçlamada % 92, kürekle ilaçlamada % 84 ve ilaçsız uygulamada % 76 olarak belirlenmiştir. Bitki boyu ortalama olarak; tam otomatik makina ile ilaçlamada 246,6 cm, döner silindirle ilaçlamada 246,6 cm, kürekle ilaçlamada 243,3 cm ve ilaçsız uygulamada 238,3 cm şeklinde belirlenmiştir. Koçan yüksekliği ortalama olarak; tam otomatik makina ile ilaçlamada 101,6 cm, döner silindirle ilaçlamada 95 cm, kürekle ilaçlamada 93,3 cm ve ilaçsız uygulamada 96,6 cm şeklinde belirlenmiştir. Çiçeklennıe süresi ortalama olarak; tam otomatik makina ile ilaçlamada 57,6 gün döner silindirle ilaçlamada 58,6 gün, kürekle ilaçlamada 59,3 gün ve ilaçsız uygulamada 60,6 gün şeklinde belirlenmiştir. Koçan verimi ortalama olarak; tam otomatik makina ile ilaçlamada 1,31 kg/m2, döner silindirle ilaçlamada 1,11 kg/m2, kürekle ilaçlamada 1,03 kg/m2 ve ilaçsız uygulamada 0,93 kg/m2 şeklinde belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler Mısır, Tohum ilaçlama, Fiziksel etkin1ik,Kalmtı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSç THESIS DETERMTNATON OF THE RESIDUE AMOUNT ON CORN SEEÖS BY USING VARIQUS SEED TREATMENTS l.i ' a i TankKÖSTENCELİ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. AH BAYAT Year: 2001, Pages: 37 Jury. Prof. Dr. AH BAYAT Prof. Dr. Emin GÜZEL Doç. Dr.M. Rifat ULUSOY To find out the effectiveness of seed orientated insects on maize different seed treatment ways are used such as fully automated machines, rotating cylinder system and shovel mixing. Maize seeds are planted in 5 m long plot in 20 cm density, 3 lines and 3 reps. Coverage amount of the deposit per seed in three different seed treatment, is measured and physical effectiveness of each way is found out. To find out to know amount of the chemical per seed, Fluorometric method was used. Different ways of treatment was studied by observing the maize plant, germination rate, plant height, ear height, flowering time and ear weight are observed. Average deposit fully automated machine treated seeds are shown as 2,01 ug/mL, rotating cylinder treated seeds 1,76 ug/mL and shovel mixed treated seeds 2,35 ug/mL. Average germination rates are determined respectively as; fully automated machine treated seeds 100 %, rotating cylinder treated seeds 92 %, shovel mixed treated seeds 84 % and untreated seeds 76 %. Plant height is measured such as fuHy automated machine treated seeds 246,6 cm, rotating cylinder treated seeds 246,6 cm, shovel mixed treated seeds 243,3 cm and untreated seeds 238,3 cm. Average ear height is measured such as fully automated machine treated seeds 101,6 cm, rotating cylinder treated seeds 95 cm, shovel mixed treated seeds 93,3 cm and untreated seeds 96,6 cm. Flowering time is noted such as fully automated machine treated seeds 57,6 days, rotating cylinder treated seeds 58 days, shovel mixed treated seeds 59,3 days and untreated seeds 60,6 days. Average ear weight is measured such as fully automated machine treated seeds 1,31 kg/m2, rotating cylinder treated seeds 1,11 kg/m2, shovel mixed treated seeds 1,03 kg/m2 and untreated seeds 0,93 kg/m2.