Deniz (seyrüsefer) emniyeti ve güvenliğini tehdit eden siber riskin hukuki analizi
Legal analysis of cyber risks threatening maritime navigation safety and security
  1. Tez No: 1012970
  2. Yazar: İZEL VARAN SAMUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz hukuku, Deniz sigortası, Deniz taşımacılığı, Gemi emniyet yönetimi, Siber güvenlik, Law of the sea, Marine insurance, Ship safety management, Cyber security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tezin konusunu“Deniz (Seyrüsefer) Emniyeti ve Güvenliğini Tehdit Eden Siber Riskin Hukuki Analizi”oluşturmaktadır. Çalışmada deniz (seyrüsefer) emniyeti ve güvenliğini tehdit eden siber riskin hukuki analizi yapılmaktadır. Bu yapılırken konvansiyonel gemilerin ihiva ettiği siber zafiyetler incelenmiş, ardından MASS'lar bakımından değerlendirmeler yapılmıştır. Geleneksel deniz seyrüseferiyle ilişkili tehlikelerin siber riskler bakımından yorumlanması ve sınıflandırılabilmesi adına, siber riskler tarihsel ve normatif olarak incelenmiştir. Ardından denizcilikte siber risklerin nasıl tanımlandığı, türleri, siber riske neden olan kişiler ve sorumlular özellikle yola elverişlilik yükümlülüğü bakımından ele alınmıştır. Gemideki siber güvenlik zafiyeti yaratan yaygın bilgisayar tabanlı sistemler araştırılmış, deniz seyrüsefer emniyeti ve güvenliğinin sağlanması adına neler yapılabileceği ortaya konmuştur. Son olarak siber risklerin sigortalanması meselesi değerlendirilmiştir. Bu kapsamda deniz sigortalarında siber risklerin himayesi bakımından mevcut durum araştırılmış, MASS'lara özgü sigorta ihtiyaçları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study provides a“Legal Analysis of Cyber Risks Threatening Maritime Navigation Safety and Security”. In this context, the cyber vulnerabilities inherent in conventional vessels are first analyzed, followed by an evaluation of these risks in relation to MASS. In order to interpret and classify risks traditionally associated with maritime navigation from the perspective of cyber threats, cyber risks are examined within a historical and normative framework. Subsequently, the study addresses how cyber risks are defined in the maritime domain, their types, the actors causing such risks, and the responsible parties, with particular emphasis on the obligation of seaworthiness. Furthermore, widely used computer-based systems onboard that give rise to cyber vulnerabilities are identified and analyzed, and measures to ensure maritime safety and security are set out. Finally, the insurability of cyber risks is evaluated. In this respect, the current state of coverage of cyber risks in marine insurance is assessed, and the insurance needs specific to MASS are addressed.