Farklı anestezi tekniklerinin dental enjektör iğne uçlarında oluşturduğu deformasyonun araştırılması
Analysis of dental injection needle tip deformation associated with different local anesthesia techniques
  1. Tez No: 1012997
  2. Yazar: FIAN DERVISI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KORAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lokal Anestezi, Anestezi Teknikleri, Dental Enjektör İğnesi, İğne Ucu Deformasyonu, Alan Emisyonlu Taramalı Elektron Mikroskobu, Local Anesthesia, Anesthesia Techniques, Dental Injector Needle, Needle Tip Deformation, FESEM
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Derviş, F (2026). Farklı Anestezi Tekniklerinin Dental Enjektör İğne Uçlarında Oluşturduğu Deformasyonun Araştırılması İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Diş hekimliğinde lokal anestezi (LA) uygulamaları, tanısal ve terapötik işlemlerin ağrısız şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlayan temel klinik girişimler arasında yer almaktadır. LA enjeksiyonları sırasında ortaya çıkan ağrı ve doku travmasının, hasta konforunu olumsuz yönde etkileyebildiği ve dental anksiyete gelişiminde rol oynayabildiği bildirilmektedir. Enjeksiyon travmasının yalnızca farmakolojik faktörlere değil; uygulama tekniği, anatomik yapılar ve kullanılan dental enjektör iğnesinin mekanik özelliklerine de bağlı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada amaç, diş hekimliğinde kullanılan farklı LA uygulama tekniklerinin dental enjektör iğnelerinde oluşturduğu mikroyapısal değişiklikleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Çalışma, 21.01.2023 – 21.03.2023 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda klinik uygulamalar sonrası elde edilen dental enjektör iğnelerinin incelendiği deneysel ve karşılaştırmalı bir araştırma olarak planlanmıştır. Çalışma kapsamında toplam 110 adet dental enjektör iğnesi değerlendirilmiş; iğneler kontrol grubu (n=5), infiltratif lokal anestezi (İLA, n=35), direkt mandibular blok anestezi (DMBA, n=35) ve indirekt mandibular blok anestezi (İMBA, n=35) olmak üzere dört gruba ayrılmıştır. Klinik uygulama sonrasında elde edilen iğneler, Yıldız Teknik Üniversitesi Merkez Araştırma Laboratuvarı'nda alan emisyonlu taramalı elektron mikroskobu (FESEM) kullanılarak bevel kenarı düzensizliği (BKD), uç eksen bozukluğu (UES) ve bevel kenarı mikroyapısal bozulma (BKMB) parametreleri açısından değerlendirilmiştir. Araştırmamız sonucunda kontrol grubundaki iğnelerde mikroyapısal deformasyon izlenmezken, İLA grubunda sınırlı düzeyde mikroyapısal değişiklikler saptanmıştır. DMBA grubunda BKD, UES ve BKMB oranlarının İLA grubuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. En yüksek mikroyapısal bozulma oranları ise İMBA grubunda saptanmıştır. Bulgular, LA teknikleri arasında iğne uç bütünlüğü açısından anlamlı farklılıklar bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Derviş, F (2026). Investigation of the deformation created by different anesthesia techniques on dental injector needle tips. Istanbul University Institute of Health Sciences, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Surgery. Doctoral Thesis. Istanbul. Local anesthesia (LA) applications in dentistry constitute essential clinical procedures that enable diagnostic and therapeutic interventions to be performed painlessly. Pain and tissue trauma occurring during LA injections may adversely affect patient comfort and contribute to the development of dental anxiety. Injection-related trauma has been shown to depend not only on pharmacological factors but also on the injection technique, anatomical structures, and the mechanical properties of the dental injection needle used. Although microstructural deformation of dental needles may occur during clinical use, studies comparing the effects of different LA techniques on these changes remain limited. The aim of this study was to comparatively evaluate the microstructural changes occurring in dental injection needles following different LA application techniques used in dentistry. This experimental and comparative study examined dental injection needles obtained after clinical procedures performed between 21.01.2023 and 21.03.2023 at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Istanbul University. A total of 110 dental injection needles were evaluated and divided into four groups: control group (n=5), infiltrative local anesthesia (ILA, n=35), direct mandibular block anesthesia (DMBA, n=35), and indirect mandibular block anesthesia (IMBA, n=35). After clinical use, the needles were examined at the Yıldız Technical University Central Research Laboratory using a field emission scanning electron microscope (FESEM). Microstructural evaluation was performed by assessing bevel edge irregularity (BEI), tip axis deviation (TAD), and bevel edge microstructural breakdown (BEMB). The results demonstrated no microstructural deformation in the control group, whereas limited changes were observed in the ILA group. Higher rates of BEI, TAD, and BEMB were detected in the DMBA group compared with the ILA group. The highest levels of microstructural damage were identified in the IMBA group. These findings indicate that different LA techniques result in significant differences in needle tip integrity and highlight the importance of appropriate technique selection to minimize injection-related trauma in clinical practice.