Erken ve geç başlangıçlı ailevi akdeniz ateşi (FMF) tanılı hastalarda yeni biyobelirteçlerin; otoinflamatuar hastalıklar aktivite indeksi (AIDAI) ve uluslararası ailevi akdeniz ateşi aktivite/şiddet skoru (ISSF) arasındaki ilişkisi
The relationship between new biomarkers and autoinflammatory diseases activity index (AIDAI) and international severity score for familial mediterranean fever (ISSF) in patients with early and late-onset FMF
  1. Tez No: 1013008
  2. Yazar: BURCU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEMNUNE SENA ULU, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA SALMANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: AIDAI, Ailevi Akdeniz Ateşi, FMF, ISSF, Monosit/Albümin Oranı, Nötrofil/Albümin Oranı, Trombosit/Albümin Oranı, AIDAI, Familial Mediterranean Fever, FMF, ISSF, Monocyte-To Albumin Ratio, Neutrophil-To-Albumin Ratio, Platelet-To-Albumin Ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada erken ve geç başlangıçlı Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) tanılı hastalarda trombosit/albümin oranı, nötrofil/albümin oranı ve monosit/albümin oranı gibi yeni inflamatuar biyobelirteçlerin hastalık aktivitesi ve şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ayrıca bu biyobelirteçlerin Otoinflamatuar Hastalıklar Aktivite İndeksi (AIDAI) ve Uluslararası Ailevi Akdeniz Ateşi Aktivite/Şiddet Skoru (ISSF) ile ilişkisi araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve gözlemsel tasarımdaki bu çalışmaya Tel Hashomer kriterlerine göre FMF tanısı bulunan toplam 122 hasta dahil edildi. Hastalar FMF başlangıç tipine göre erken başlangıçlı ve geç başlangıçlı olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, laboratuvar parametreleri, trombosit/albümin oranı, nötrofil/albümin oranı, monosit/albümin oranı, AIDAI skoru ve ISSF skoru değerlendirildi. Hastalık aktivitesi aktif/inaktif olarak, hastalık şiddeti ise hafif, orta ve şiddetli olarak sınıflandırıldı. İstatistiksel analizlerde grup karşılaştırmaları, korelasyon analizleri, regresyon analizleri ve ROC analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 80'i (%65.6) kadın, 42'si (%34.4) erkekti. Erken ve geç başlangıçlı FMF gruplarında 61'er hasta yer aldı. Geç başlangıçlı grupta aktif hastalık oranı erken başlangıçlı gruba göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.013). ISSF skoru geç başlangıçlı hastalarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0.019). Ayrıca hastalık şiddeti dağılımı gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi ve şiddetli hastalık oranı geç başlangıçlı grupta daha yüksekti (p=0.042). Trombosit/albümin, nötrofil/albümin ve monosit/albümin oranları ile AIDAI ve ISSF skorları arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. ROC analizinde bu biyobelirteçlerin xiv aktif hastalığı ayırt etmede anlamlı tanısal performans göstermediği belirlendi. Ordinal lojistik regresyon analizinde ise yaş, nötrofil/albümin oranı ve AIDAI skoru hastalık şiddeti ile ilişkili bulundu. Sonuç: Bu çalışmada geç başlangıçlı FMF hastalarında hastalık aktivitesi ve şiddetinin daha belirgin olduğu görüldü. Trombosit/albümin, nötrofil/albümin ve monosit/albümin oranları AIDAI ve ISSF skorları ile doğrudan anlamlı ilişki göstermedi. Bununla birlikte nötrofil/albümin oranının hastalık şiddeti ile bağımsız ilişkili bulunması, bu parametrenin FMF'de klinik şiddetin değerlendirilmesinde destekleyici bir biyobelirteç olarak araştırılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between novel inflammatory biomarkers, including the platelet-to-albumin ratio, neutrophil-to albumin ratio, and monocyte-to-albumin ratio, and disease activity and severity in patients with early- and late-onset Familial Mediterranean Fever (FMF). In addition, the associations of these biomarkers with the Autoinflammatory Disease Activity Index (AIDAI) and the International Severity Score for Familial Mediterranean Fever (ISSF) were investigated. Materials and Methods: This cross-sectional observational study included 122 patients diagnosed with FMF according to the Tel-Hashomer criteria. Patients were divided into two groups according to disease onset as early-onset and late-onset FMF. Demographic data, laboratory parameters, platelet-to-albumin ratio, neutrophil to-albumin ratio, monocyte-to-albumin ratio, AIDAI score, and ISSF score were evaluated. Disease activity was classified as active or inactive, while disease severity was categorized as mild, moderate, or severe. Group comparisons, correlation analyses, regression analyses, and receiver operating characteristic curve analysis were performed. Results: Of the 122 patients included in the study, 80 (65.6%) were female and 42 (34.4%) were male. Each of the early- and late-onset FMF groups included 61 patients. The rate of active disease was significantly higher in the late-onset group than in the early-onset group (p=0.013). The ISSF score was also significantly higher in patients with late-onset FMF (p=0.019). Disease severity distribution differed significantly between the groups, with a higher rate of severe disease in the late-onset xvi group (p=0.042). No significant correlations were found between platelet-to-albumin, neutrophil-to-albumin, or monocyte-to-albumin ratios and AIDAI or ISSF scores. ROC analysis showed that these biomarkers did not demonstrate significant diagnostic performance in discriminating active disease. In ordinal logistic regression analysis, age, neutrophil-to-albumin ratio, and AIDAI score were associated with disease severity. Conclusion: This study showed that disease activity and severity were more prominent in patients with late-onset FMF. Platelet-to-albumin, neutrophil-to-albumin, and monocyte-to-albumin ratios were not directly associated with AIDAI or ISSF scores. However, the independent association between the neutrophil-to-albumin ratio and disease severity suggests that this parameter may be further investigated as a supportive biomarker for assessing clinical severity in FMF.