3 boyutlu yazıcı ile üretilen farklı daimi kron materyallerinin çiğneme simülatöründe yaşlandırma sonrası yüzey pürüzlülüğünün değerlendirilmesi
Evaluation of the surface roughness of different permanent crown materials produced by 3d printing after aging in a chewing simulator
- Tez No: 1013014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UĞUR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Yazıcı, CAD/CAM, Eklemeli Üretim, Eksiltmeli Üretim, Çiğneme Simülatörü, 3D Printing, CAD/CAM, Additive Manufacturing, Subtractive Manufacturing, Chewing Simulator
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
3 Boyutlu Yazıcı İle Üretilen Farklı Daimi Kron Materyallerinin Çiğneme Simülatöründe Yaşlandırma Sonrası Yüzey Pürüzlülüğünün Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı; eklemeli üretimle elde edilen örneklerin, eksiltmeli üretimle elde edilen örneklerle çiğneme simülatöründe uygulanan termomekanik yaşlandırma öncesi ve sonrası yüzey pürüzlülükleri ile yüzey topografyaları açısından karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda eklemeli üretim grubunda 4 farklı daimi kron reçinesi (Bego Varseosmile TriniQ, Saremco Print Crowntec, Şenertek P-Crown V4, Alias Dental Crown) ve eksiltmeli üretim grubu olarak da rezin nanoseramik blok (Lava Ultimate, 3M ESPE) kullanıldı. Her gruptan 12'şer tane olmak üzere toplam 60 adet örnek oluşturuldu (n=12). Eklemeli üretim grubundaki örnekler LCD tabanlı bir 3 boyutlu yazıcıda üretildi. Tüm örnekler, çiğneme simülatöründe 50 N oklüzal yük altında 240.000 mekanik siklus ve eşzamanlı olarak 10.000 termal siklus ile termomekanik yaşlandırmaya tabi tutuldu. Yaşlandırma öncesi ve sonrası, her bir örneğin yüzey pürüzlülüğü (Ra) mekanik profilometre ile ölçüldü ve taramalı elektron mikroskobu ile yüzey topografyası incelendi. İstatistiksel analizler SPSS 26.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde iki faktörlü varyans analizi (ANOVA), eşleştirilmiş örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanıldı ve çoklu karşılaştırmalarda Tukey ve Games-Howell testlerinden yararlanıldı. Tüm materyal gruplarında termomekanik yaşlandırma sonrası Ra değerlerinin öncesine göre anlamlı düzeyde arttığı belirlendi (p<0.001). Yaşlandırma öncesi Ra değerleri incelendiğinde, en düşük ortalama yüzey pürüzlülüğü Lava Ultimate (0.13), en yüksek ortalama yüzey pürüzlülüğü ise Alias grubunda (0.19) gözlemlendi. Diğer gruplarda ortalama pürüzlülük değerleri Varseosmile TriniQ için 0.16, Print Crowntec ve P-Crown V4 için ise 0.17 olarak tespit edildi. Yaşlandırma sonrası değerler incelendiğinde en düşük ortalama yüzey pürüzlülüğü yine Lava Ultimate (0.19) ve en yüksek ortalama yüzey pürüzlülüğü yine Alias grubunda (0.31) gözlemlendi. Diğer gruplarda ise ortalama yüzey pürüzlülüğü değerleri Varseosmile TriniQ ve Print Crowntec için 0.27 ve P-Crown V4 için 0.28 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
Evaluation Of Surface Roughness Of Different Definitive Crown Materials Fabricated By 3D Printing After Aging In A Chewing Simulator The aim of this study was to compare the surface roughness and surface topography of specimens fabricated by additive manufacturing with those fabricated by subtractive manufacturing before and after thermomechanical aging applied in a chewing simulator. In the present study, four different permanent crown resins (Bego Varseosmile TriniQ, Saremco Print Crowntec, Şenertek P-Crown V4, and Alias Dental Crown) were used in the additive manufacturing group, while a resin nanoceramic block (Lava Ultimate, 3M ESPE) was used as the subtractive manufacturing group. A total of 60 specimens were prepared, with 12 specimens in each group (n=12). Specimens in the additive manufacturing group were fabricated using an LCD-based 3D printer. All specimens were subjected to thermomechanical aging in a chewing simulator under a 50 N occlusal load with 240,000 mechanical cycles and at the same time 10,000 thermal cycles. Surface roughness (Ra) of each specimen was measured using a mechanical profilometer before and after aging, and surface topography was evaluated using scanning electron microscopy. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 software. The normality of data distribution was assessed with the Shapiro–Wilk test. Two-way analysis of variance (ANOVA), paired-samples t-test, and one-way ANOVA were used for statistical analyses, while Tukey and Games–Howell tests were employed for multiple comparisons. A statistically significant increase in Ra values was observed in all material groups after thermomechanical aging compared to the pre-aging values (p<0.001). Evaluation of the pre-aging Ra values revealed that the lowest mean surface roughness was observed in the Lava Ultimate group (0.13), whereas the highest mean surface roughness was observed in the Alias group (0.19). The mean roughness values in the other groups were 0.16 for Varseosmile TriniQ and 0.17 for both Print Crowntec and P-Crown V4. Post-aging evaluations demonstrated that the lowest mean surface roughness was again observed in the Lava Ultimate group (0.19), while the highest mean surface roughness was again detected in the Alias group (0.31). The mean surface roughness values in the other groups were determined as 0.27 for Varseosmile TriniQ and Print Crowntec, and 0.28 for P-Crown V4.