Farklı post-polimerizasyon uygulamalarının eklemeli yöntem ileüretilen daimi kron rezinlerinin aşınmaları üzerine etkisi
The effect of different post-polymerization methods on the wear ofadditively manufactured permanent crown resins
- Tez No: 1007507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA YAŞAR MANAV
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eklemeli Üretim, Kürleme, Aşınma Direnci, Kürleme süresi, Additive Manufacturing, Post-curing, Wear Resistance, Curing Time
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Materyallerin güncel özellikleri nedeniyle, eksiltmeli üretim ile üretilen hibrit seramik restorasyonların ve eklemeli üretim teknikleri ile elde edilen daimi kron reçinelerinin değişen kürleme tekniği ve kürleme süreleri sonucu aşınma değerlerinin karşılaştırılmasına ilişkin literatür yetersizdir. Bu in vitro çalışmanın amacı farklı post- polimerizasyon uygulamalarının eklemeli yöntem ile üretilen daimi kron rezinlerinin aşınmaları üzerine etkisini araştırmak ve eksiltmeli yöntem (CAD-CAM) ile üretilen restorasyonlar ile karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 3 boyutlu (3B) yazıcı ile üretilen daimi kron rezini Saremco Crowntec (Dental Ag, İsviçre) kullanılarak farklı kürleme yöntemleri için 10'ar adet olmak üzere toplam 50 adet ve eksiltmeli yöntem ile elde edilen hibrit seramik blok Vita Enamic (Vita Zahnfabrik, Almanya) kullanılarak 10 adet olmak üzere 12x12x2 mm boyutlarında toplam 60 adet disk şeklinde örnek üretilmiştir. Yaşlandırma sonrası hacimsel kaybı değerlendirmek için tüm numuneler masaüstü tarayıcı ile taranmıştır. 3B yazıcı ile elde edilen örnekler farklı post-polimerizasyon yöntemleri kullanılmak üzere 5 ayrı gruba ayrılmıştır. Örneklerin termomekanik yaşlandırması çiğneme simülatöründe 1 yıllık yaşlanmayı taklit edecek şekilde gerçekleştirilmiştir. Yaşlandırma öncesi ve sonrası örnekler profilometre ve SEM ile analiz edilmiştir. Hacimsel kaybı belirlemek için 3B taramalar tekrarlanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi bir istatistik programı kullanılarak yapılacaktır. Araştırmaya ait veriler IBM SPSS v23 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Örnekler arasında en yüksek hacim kaybı ortalama 0,33 ± 0,09 mm3 ile UV lambalı cihazda 2x15 dk kürleme yapılan A grubunda, en düşük hacim kaybı değeri ise 0,12 ± 0,05 mm3 ile eksiltmeli yöntem ile üretilen hibrit-seramik örneklerin olduğu F grubunda görülmüştür. Grup A ile azot gazı atmosferi altında 2x6 dk kürleme yapılan Grup D ve eksiltmeli yöntem ile üretilen Grup F arasında anlamlı bir fark vardır. UV lambalı cihaz ile 2x30 dk kürleme yapılan Grup B ve azot gazı atmosferi altında 2x3 dk ile kürleme yapılan Grup C arasında diğer tüm gruplar ile anlamlı bir fark bulunmamıştır. LED cihaz ile 40 sn kürleme yapılan Grup E ve kontrol grubu olan Grup F arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmüştür. Sonuç: Çalışmanın limitasyonları dahilinde hibrit-seramik örnekler ile azot gazı atmosferi altında 2x6 dk kürlenen örnekler arasında aşınma hacmi bakımından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. UV lambalı cihazla yapılan kürlemelerin sonuçları incelendiğinde, kürleme süresini uzatılmasının aşınma direncini artırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Due to the evolving properties of restorative materials, the current literature is insufficient regarding the comparison of wear characteristics of hybrid ceramic restorations produced by subtractive manufacturing and permanent crown resins obtained through additive manufacturing, considering the variations in post-curing techniques and curing durations. The aim of this in vitro study is to investigate the effects of different post- polymerization protocols on the wear resistance of permanent crown resins fabricated by additive manufacturing and to compare the outcomes with restorations produced using the subtractive method. Material and Methods: In this study, a total of 60 disk-shaped specimens with dimensions of 12x12x2 mm were fabricated. Fifty specimens were produced from a three-dimensional (3D) printed permanent crown resin, Saremco Crowntec (Dental AG, Switzerland), with 10 specimens allocated to each of five different post-curing protocols. Additionally, 10 specimens were fabricated from a hybrid ceramic block, Vita Enamic (Vita Zahnfabrik, Germany), using a subtractive manufacturing method. Following artificial aging, all specimens were scanned using a desktop scanner to evaluate volumetric loss. The 3D-printed specimens were divided into five groups according to different post-polymerization protocols. Thermomechanical aging was performed in a chewing simulator to simulate one year of clinical service. All specimens were analyzed using a profilometer and scanning electron microscopy before and after aging. To determine volumetric loss, 3D scans were repeated after aging. Results: Among the tested specimens, the highest volumetric loss was observed in Group A, which underwent post-curing with a UV light-curing unit for 2x15 minutes. The lowest volumetric loss was recorded in Group F, consisting of hybrid ceramic specimens fabricated by subtractive manufacturing. A statistically significant difference was found between Group A and both Group D (post-cured under a nitrogen atmosphere for 2x6 minutes) and Group F. No statistically significant differences were observed between Group B (UV light- curing unit for 2x30 minutes) and Group C (post-cured under a nitrogen atmosphere for 2x3 minutes) compared with the other groups. However, a statistically significant difference was detected between Group E (LED light-curing unit for 40 seconds) and the control group, Group F. Conclusions: Within the limitations of this study, no significant difference in wear volume was observed between the hybrid ceramic specimens and those post-cured under a nitrogen atmosphere for 2x6 minutes. Examination of the results obtained with the UV light-curing unit revealed that extending the curing duration enhanced the wear resistance of the specimens.