Farklı CAD/CAM materyallerinin renk stabilitesi ve yüzey özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of color stability and surface properties of different CAD/CAM materials
- Tez No: 1013033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAR BİLMENOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, renk stabilitesi, yüzey pürüzlülüğü, zirkonya, lityum disilikat, Dental estetik, Dental restorasyon, Diş renk değişikliği, CAD/CAM, color stability, surface roughness, zirconia, Dental aesthetics, Dental restoration, Tooth discoloration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: CAD/CAM teknolojilerinin diş hekimliğinde yaygınlaşmasıyla birlikte farklı cam seramik ve zirkonya bazlı estetik materyallerin kullanımı artmıştır. Bu materyallerin klinik başarısı yalnızca mekanik dayanımları ile değil, aynı zamanda yüzey pürüzlülüğü, sıvı emilimi, çözünürlük ve renk stabilitesi gibi fiziksel ve optik özellikleri ile de ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı, farklı CAD/CAM seramik ve zirkonya materyallerinin yüzey özellikleri ve renk stabilitesinin, uygulanan yüzey işlemlerine ve boyayıcı ajanlara bağlı olarak karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Bu kontrollü in vitro çalışmada dört farklı CAD/CAM materyalinden ( Ambermill, Amberpress, Vita YZ XT, Vita Suprinity ) 10 mm çap, 1 mm kalınlığında toplam 120 disk örnek hazırlanmıştır. Örnekler, materyal türüne göre çalışma gruplarına ayrılmış, her grup kendi içerinde uygulanan yüzey işlemlerine göre alt gruplara bölünmüştür. Yüzey işlemleri üretici önerilerine uygun şekilde klinik aşındırma, polisaj ve glaze uygulamalarıyla gerçekleştirilmiş, ardından örnekler boyayıcı solüsyonlarda bekletilmiştir. Örneklerin yüzey pürüzlülüğü ölçümleri profilometre, renk ölçümleri spektrofotometre ile yapılmış; renk değişimi CIE sistemine göre ΔE değerleri üzerinden değerlendirilmiştir. Ayrıca materyallerin sıvı emilimi (WSP) ve çözünürlük (WSL) değerleri hesaplanmıştır. Veriler uygun istatistiksel testlerle analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Başlangıç yüzey pürüzlülüğü değerleri materyaller arasında anlamlı farklılık göstermiş, en düşük Ra1 değeri Vita YZ XT grubunda belirlenmiştir. Aşındırma ve polisaj sonrası Vita YZ XT materyalinde yüzey pürüzlülüğü azalırken, AmberPress, AmberMill ve Vita Suprinity materyallerinde yüzey pürüzlülüğü artmıştır. Renk değişimi açısından zaman, materyal ve solüsyon etkileri anlamlı bulunmuştur. En yüksek renk değişimi aşındırma+polisaj grubunda AmberMill materyalinin kahve solüsyonunda gözlenirken, en düşük renk değişimi AmberPress materyalinin distile su grubunda saptanmıştır. Kahve tüm materyallerde en fazla renk değişimine neden olan solüsyon olmuştur. Aşındırma+polisaj işleminin renk değişimi üzerine etkisi yalnızca Vita YZ XT materyalinde anlamlı bulunmuştur [p=0,044]. Sıvı emilimi bakımından materyaller arasında anlamlı fark saptanmış, en düşük WSP değeri Vita YZ XT grubunda görülmüştür; çözünürlük açısından ise gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Farklı CAD/CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğü, renk stabilitesi ve sıvı emilimi bakımından birbirinden farklı davranışlar gösterdiği belirlenmiştir. Vita YZ XT yüzey pürüzlülüğü ve sıvı emilimi açısından daha olumlu sonuçlar verirken, AmberMill özellikle boyayıcı solüsyonlarda daha fazla renk değişimi göstermiştir. Kahve, tüm materyallerde renk stabilitesini en olumsuz etkileyen solüsyon olarak belirlenmiştir. Bulgular, CAD/CAM materyal seçiminde yalnızca mekanik özelliklerin değil, yüzey işlemleri sonrası oluşan yüzey davranışı ile renk stabilitesinin de dikkate alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background and Aim: The increasing use of CAD/CAM technologies in dentistry has led to a wider use of glass-ceramic and zirconia-based esthetic materials. The clinical success of these materials depends not only on their mechanical properties but also on their physical and optical characteristics, such as surface roughness, water sorption, solubility, and color stability. The aim of this study was to comparatively evaluate the surface properties and color stability of different CAD/CAM ceramic and zirconia materials according to the applied surface treatments and staining agents. Material and Methods: In this controlled in vitro study, a total of 120 disc-shaped specimens, measuring 10 mm in diameter and 1 mm in thickness, were prepared from four different CAD/CAM materials (AmberMill, AmberPress, Vita YZ XT, and Vita Suprinity). The specimens were allocated into study groups according to material type, and each group was further subdivided based on the surface treatment applied. Surface treatments were performed in accordance with the manufacturers' recommendations using grinding, polishing, and glazing procedures, after which the specimens were immersed in staining solutions. Surface roughness was measured using a profilometer, and color measurements were performed using a spectrophotometer. Color change was evaluated based on ΔE values according to the CIE system. In addition, water sorption (WSP) and solubility (WSL) values of the materials were calculated. The data were analyzed using appropriate statistical tests, and the level of significance was set at p<0.05. Results: Initial surface roughness values showed significant differences among the materials, with the lowest Ra1 value observed in the Vita YZ XT group. After grinding and polishing, surface roughness decreased in Vita YZ XT, whereas it increased in AmberPress, AmberMill, and Vita Suprinity. Time, material type, and solution type had significant effects on color change. The highest color change was observed in AmberMill immersed in coffee in the grinding and polishing group, whereas the lowest color change was detected in AmberPress immersed in distilled water. Coffee was the solution that caused the greatest color change in all materials. The effect of grinding and polishing on color change was statistically significant only for Vita YZ XT (p=0.044). A significant difference was found among the materials in terms of water sorption, with the lowest WSP value recorded for Vita YZ XT; however, no significant difference was found in terms of solubility. Conclusion: Different CAD/CAM materials exhibited different behaviors in terms of surface roughness, color stability, and water sorption. Vita YZ XT showed more favorable results with respect to surface roughness and water sorption, whereas AmberMill demonstrated greater color change, particularly in staining solutions. Coffee was identified as the solution that most adversely affected color stability in all materials. These findings suggest that, in the selection of CAD/CAM materials, not only mechanical properties but also post-treatment surface behavior and color stability should be taken into consideration.