Etkinlik ve oyun temelli öğretimin yedinci sınıf öğrencilerinin matematik motivasyonlarına ve inançlarına etkisi: Çokgenler konusu örneği
The effect of activity and game based instruction on seventh grade students' mathematics motivation and beliefs: The case of polygons
  1. Tez No: 1013038
  2. Yazar: MELHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜL DÜZENLİ GÖKALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme, Etkinlik, Geometri, Motivasyon, Active learning, Efficiency, Geometry, Motivation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çokgenler konusunda etkinlik ve oyun temelli öğretimin 7. sınıf öğrencilerinin matematik motivasyonu ve inançlarına etkisini incelemektedir. Öğrencilerin matematiği zor ve soyut bir ders kapsamında görmesi, motivasyonlarını ve matematiğe yönelik inançlarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle geometri konuları, görselleştirme ve soyut düşünme becerileri gerektirdiği için öğrenciler açısından daha fazla zorluk oluşturabilmektedir. Bu bağlamda, oyun ve etkinlik destekli öğretim yöntemleri, matematiksel kavramların somutlaştırılmasını sağlayarak öğrencilerin derse katılımını ve öğrenme sürecine ilişkin deneyimlerini destekleyebilecek bir öğretim yaklaşımı olarak değerlendirilmektedir. Araştırma 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Kütahya ilinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 90 öğrenci (46 deney, 44 kontrol grubu) ile ön test-son test deney-kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma süreci 3 hafta sürmüştür. Deney grubuna etkinlik ve oyun temelli öğretim uygulanmış, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öğrencilere Matematik Motivasyon Ölçeği ve Matematik İnanç Ölçeği ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, Matematik Motivasyon Ölçeği'nin toplam puanı ve dışsal motivasyon alt boyutunda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. İçsel motivasyon boyutunda ise deney grubunda anlamlı bir değişim görülmezken, kontrol grubunda anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir. Benzer şekilde, Matematik İnancı Ölçeği'nin alt boyutlarında faydalılık boyutunda değişim gözlenmezken, kaygı ve sınırlılık boyutlarında deney grubunda anlamlı artışlar, çaba boyutunda ise her iki grupta anlamlı düşüşler belirlenmiştir. Buna karşın, uygulama sonrasında gruplar arası karşılaştırmalarda alt boyutların hiçbirinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Elde edilen sonuçlar, üç haftalık uygulama süresinin duyuşsal özelliklerde belirgin ve kalıcı bir değişim oluşturmak için yeterli olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, özellikle içsel motivasyon boyutunda deney grubunda düşüş gözlenmemesi, etkinlik ve oyun temelli öğretimin öğrencilerin derse katılımını ve öğrenme sürecine yönelik deneyimlerini destekleme potansiyeli taşıyabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of activity and game-based instruction on seventh grade students' mathematics motivation and beliefs in the context of polygons. Students' perception of mathematics as a difficult and abstract subject may negatively affect their motivation and beliefs about mathematics. Geometry topics, in particular, may pose greater difficulties for students because they require visualization and abstract thinking skills. In this context, game and activity supported teaching methods are considered an instructional approach that may support students' participation in lessons and their experiences in the learning process by enabling the concretization of mathematical concepts. The study was conducted with 90 students (46 experimental, 44 control) enrolled in a public school in Kütahya during the 2024-2025 academic year, using a quasi experimental pre-test/post-test control group design. The implementation process lasted three weeks. Activity- and game-based instruction was applied in the experimental group, while traditional teaching methods were used in the control group. Within the scope of the study, the Mathematics Motivation Scale and the Mathematics Belief Scale were administered to students as pre-tests and post-tests. According to the findings, no significant difference was found between the experimental and control groups in terms of the total score of the Mathematics Motivation Scale and the extrinsic motivation subscale. In the intrinsic motivation dimension, no significant change was observed in the experimental group, whereas a significant decrease was found in the control group. Similarly, in the subscales of the Mathematics Belief Scale no significant change was observed in the utility dimension, while significant increases were found in the anxiety and limitation dimensions in the experimental group, and significant decreases were identified in the effort dimension in both groups. However. in post-test comparisons between the groups, no statistically significant difference was found in any of the mathematics belief subscales. The findings indicate that the three-week implementation period was not sufficient to produce a clear and lasting change in affective characteristics. However, the absence of a decrease in intrinsic motivation in the experimental group suggests that activity and game-based instruction may have the potential to support students' participation in lessons and their experiences in the learning process.